Döda valar ger liv till havsmask

Okänt liv lever gott på valar Modern teknik från genetik till undervattensfarkoster och djuphavsvideo ger nu nya fantastika möjligheter att att tränga in i de legendomsusande valarnas hemliga liv. Inte minst intressant är den sällsamma värld av okända organismer som uppstår runt döda valar. Runt flera ton tunga döda valar långt nere i oceanernas djup utvecklas ett alldeles speciellt liv med egendomliga organismer som inte finns någon annanstans. Dessa valgravar har existerat i miljontals år men det är först nu som forskarna börjar kunna utforska denna hittills helt hemliga och dolda värld. Svenska forskare har upptäckt en tidigare helt okänd havsmask som livnär sig på valben.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det var 1987 som amerikanska forskare tack vare den lilla bemannade miniubåten Alvin av en tillfällighet stötte på ett valskelett på havsbottnen. Förundrade fick de se en oförglömlig scen: hundratals okända organismer som musslor, snäckor, kräftdjur och små ormlika havsmaskar täckte valbenen. Uppenbarligen hade de upptäckt ett tidigare helt okänt ekosystem byggt på energi och näring från de oljerika flera ton tunga valkropparna i en övrigt mycket näringsfattig miljö. Dessa eko-samhällen består länge eftersom
det tar upp till mellan 70 och 100 år innan ett valkadaver försvinner.

Men aldrig så spännande världar under vatten är svårstuderade och därför har vi fortfarande ”oceaner” av okunskap om vad som händer i havsdjupen och för den delen med valarna, som marinbiologen Thomas Dahlgren vid Göteborgs universitet och Tjärnö marinbiologiska laboratorium säger.
Han ingår i en grupp internationella forskare som successivt börjat kartlägga valkadavrens sällsamma hemligheter. Deras viktigaste hjälpmedel är artificiella valgravar. De skapas genom att sänka ned naturligt döda valar på bestämda platser i haven och med hjälp av modern teknik som undervattensfarkoster försedda med videokameror och griparmar kontinuerligt studera vad som händer med och runt valen.

Annons
Annons
Annons