Annons
X
Annons
X

Dockteater lär barn om makt

Det har pratats mycket och sex och samlevnad på sistone. Hur ska vi möta de ungas okunnighet på området? De vet inte ens helt säkert hur man blir gravid och de kan inte sätta gränser. Radio, tv och internet har svämmat över av åsikter, idéer och protester. Själv har jag, i en teaterföreställning om två gorillor för en publik från 2 år, funnit en del av lösningen: vi måste sluta se sexualiteten som en egen sfär skild från resten av livet och vi måste börja ”prata om det”, som Johanna Koljonen uttryckt saken – redan i förskoleåldern.

Dockteatern Tittuts senaste pjäs, som bygger på en bilderbok av Barbro Lindgren, tematiserar nu inte sexualitet, utan makt och lek. Men om det är något som sex och samlevnad handlar om så är det ju makt och lek. Därför kan Nu är vi gorillor låssas vi utgöra lektion nummer ett. Historien handlar om en stor och en liten gorilla; om en som bara vill bestämma hela tiden och en som anpassar sig, om känslomässig utpressning och kärlek. Om att välja mellan att gå med på något man inte vill så att leken kan fortsätta eller att stanna upp, protestera, för att vinna något långsiktigt. Om att stå ut eller stå upp.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ska man som femtonåring våga visa vad man känner, vad man vill och inte vill tillsammans med en partner krävs en sjusärdeles självkänsla. Man ska lyssna inåt och uttrycka sin önskan i stället för att vara ”smidig” och anpassa sig för att undvika obehag för sin egen eller den andres del. Det lär UR:s serie Sexualkunskap och deras omdiskuterade undervisningsfilm Sex på kartan ut. Det är vad det som kallats den nya sexualrevolutionen, som råkade sättas igång av en slötwittrande kulturjournalist, går ut på. Men utan den självkänsla som grundläggs långt tidigare framstår allt det närmast som kloka men tomma ord. För det som låter så självklart och så bra är inte lätt av omsätta i praktiken om man inte börjat öva i tid.

  Annons
  X

  Nu finns i och för sig planer på att få in sex- och samlevnadsundervisningen på skolschemat tidigare. I den nya läroplanen finns inte bara tydligare riktlinjer för hur undervisningen ska bedrivas utan det blir också ett obligatoriskt inslag för blivande mellanstadielärare på lärarhögskolan. På Frejaskolan i Gnesta är man ännu ambitiösare; där introduceras ämnet redan i förskoleklasserna, självklart anpassat till åldersgruppen. Barnen lär sig då, enligt en artikel i Dagens Nyheter, benämna könsorganen och fundera kring vad det är att vara kär.

  Det är naturligtvis jättebra – men jag tror ändå man måste börja ännu tidigare. Innan någon unge fått för sig att snippor och snoppar är pinsamma – vilket enligt min erfarenhet sker någon gång i fyraårsåldern. Och innan reglerna för vem som styr leken och vem som fogar sig har ristats för hårt i barnasinnena. Innan somliga har blivit till stora gorillor och andra små.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X