X
Annons
X
Reportage

Sexåriga Carol har varit på flykt i hela sitt liv

Hälften av alla flyktingar i världen är barn. En hisnande siffra på 28 miljoner barn. Många är småbarn eller tonåringar som ryckts upp med rötterna, andra föds som flyktingar. SvD har följt några barn på flykt inför måndagens FN-toppmöte i New York om flyktingkrisen.

Carol var bara fem månader när hon tvingades lämna sitt land – och är fortfarande på flykt mitt i Europa. På många sätt är hon som vilken sexåring som helst, men bakom skrattet och glädjen finns gnagande oro och vilsenhet. Foto: Pablo Gianinazzi

COMO Sprudlande glad börjar hon rota i en bastkorg på golvet. Får upp mjuka favoritnallen som hon kramar hårt, som en allra bästa vän. Sedan hittar hon plastdockan Elsa, från filmen Frost, med benvit fläta. Hittar en till, Rapunzel i rosaglittrande klänning. Fnittrar till och hoppar upp på sängen för att leka.

– Titta, titta. De är mina. Jag har till och med sett filmen, säger hon entusiastiskt.

Sexåriga Carol har levt fyra år i Schweiz och talar schweizertyska. Nu har hon och dockan Elsa tvingats lämna landet, och hon ska istället lära sig italienska. I hemlandet Pakistan förföljdes hennes familj på grund av att de var kristna.

Foto: Pablo Gianinazzi Bild 1 av 5

Sheryl är född flykting. Hon föddes i en liten schweizisk stad där familjen sökt asyl - men fick avslag efter fyra års väntan. Nu sitter hon på en säng i Italien där familjen sökt ny asyl. Ingen vet var hon kommer att växa upp.

Foto: Pablo Gianinazzi Bild 2 av 5

Det var på vippen att Anitha och tvillingsystern Joy föddes på smugglarbåten över Medelhavet. Nu är de tre veckor gamla, och bor i en kyrka i Como med mamma Good News och storasyster Joséphine. Familjen flydde Nigeria efter att pappan dödats av Boko Haram.

Foto: Pablo Gianinazzi Bild 3 av 5

Prästen Don Giusto har öppnat sin lilla kyrka i Como för barn och familjer på flykt. Här får de mat och tak över huvudet i väntan på besked om asyl. Han klandrar Europa för att inte dela på flyktingbördan. ”Vad kan ett FN-möte i New York ändra?”, undrar han.

Foto: Pablo Gianinazzi Bild 4 av 5

SvD:s team i Como, Italien: Gunilla von Hall och Pablo Gianinazzi.

Foto: SvD Bild 5 av 5
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X