Annons

Doc Holliday

John Henry Holliday, mera känd som Doc Holliday, föddes 1951 i en välbeställd familj och utbildade sig till tandläkare.

Under strecket
Publicerad

Doc Holliday drabbades oturligt nog av tuberkulos, och fick år 1873 rådet att flytta till ett varmare och torrare klimat för att om möjligt leva några månader längre. Doc flyttade till Dallas, Texas, men upptäckte ganska snart att hans hosta gjorde det omöjligt för honom att arbeta som tandläkare. I stället började han spela poker, och det visade sig att han hade en naturlig talang för spelet. Han fick dock fly från Dallas efter att ha dödat en man.

En gambler levde farligt, och Doc såg till att vara beväpnad. Han deltog i flera strider, vilket hörde till vardagsbestyren på den här tiden, men när han oförsiktigt nog dödade en soldat fick han fly från Jacksboro till Colorado. Han bytte namn i Denver, råkade i nya tråkigheter, och fortsatte till Fort Griffin. Här lärde han känna bland andra Wyatt Earp och Big Nose Kate, som han hade en affär med. Efter en strid vid ett pokerbord, där Doc till slut knivhögg en man, blev han arresterad. Kate förstod att det skulle vara slutet för Doc, så hon startade en brand en bit ifrån arresten, och när Doc var ensam med sin vakt klev hon in med en revolver i varje hand och befriande honom.
Paret fortsatte nu till Dodge City till häst. Efter att ha försökt leva ett stillsamt liv bröt de upp. Doc fick fly igen, och kom så småningom till Las Vegas, men råkade i bråk på nytt. Han återvände då till Dodge City, bara för att upptäcka att Wyatt Earp flyttat vidare till Tombstone. På väg dit stannade han i Prescott för att spela poker, och träffade på Kate igen. Doc blev anklagad för att ha varit inblandad i ett rån, men friades. Här ägde också den berömda striden vid OK Corall rum, tre män dog och Doc skadades. Denna vendetta ledde till mycket dödande, och ett drygt år senare lämnade Doc och Wyatt Earp staden.

Annons
Annons
Annons