Annons

”Det var inte ok att behandla oss så”

Försäkringskassan har utsatt gravida kvinnor för könsdiskriminering. Att neka gravida sjukpenning med hänvisning till att graviditet inte är någon sjukdom är fel. För Linda Månsson är domen en välkommen upprättelse.

Publicerad
Foto: PRIVAT

För Linda Månsson i Gammelstad utanför Luleå är det andra gången en domstol ger henne rätt. Sedan tidigare har också länsrätten underkänt Försäkringskassans bedömning.

– Det känns väldigt, väldigt bra. Det var inte ok att behandla oss så, säger 32-åriga Linda Månsson som arbetade som arbetsmiljöinspektör när hon blev sjuk under graviditeten 2006.

Hon hade bäckenbottenbesvär och ont i rygg och kropp.

Annons

– Jag hade fruktansvärt ont och kunde inte sova på nätterna, berättar hon.

Det som har prövats i Stockholms tingsrätt var om Försäkringskassans sätt att resonera kring graviditet är att betrakta som diskriminering, en fråga som Diskrimineringsombudsmannen, DO, ville ha svar på.

Domen gällde förutom Månsson även tre andra kvinnor som arbetade som busschaufför, sjuksköterska och förskollärare. Samtliga hade sjukskrivits av sina läkare i slutet av graviditeten för bland annat smärtsamma sammandragningar, ryggont och i ett fall foglossning. Men sjukskrivningarna underkändes av Försäkringskassan.

– Domen är viktig i sin belysning av hur kvinnor i sitt vardagsliv kan bli utsatta för diskriminering till och med från myndigheter. Det visar också hur diskrimineringslagstiftningen kan fungera för att bryta igenom märkliga bedömningar och idéer om vad kvinnor behöver utstå när det gäller moderskap, säger DO Katri Linna.

Tingsrätten tilldömer de fyra kvinnorna 50 000 kronor vardera i skadestånd, 25 000 kronor mindre än DO:s begäran.

– Det känns stort, nästan större än jag föreställde mig från början. Det har inte funnits några vägledande fall och nu kan man äntligen få ett prejudikat att man faktiskt kan bli sjuk under graviditeten och ha rätt till sjukpenning, säger Linda Månsson.

För Linda Månsson var det just att Försäkringskassan bara tittade på den bakomliggande orsaken som hon upplevde som så fel.

– Om någon får en hjärtinfarkt frågar man inte hur osunt den personen har levt. Det störde mig allra mest, det blir så absurt att bara titta på det bakomliggande. Det spelade ingen roll hur sjuk jag var eftersom orsaken var graviditeten.

DO driver just nu 14 liknande ärenden som kommer upp i tingsrätten senare.

En kompetensutvecklande foglossning vore på sin plats blogg.svd.se
Annons
Annons
Foto: PRIVAT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons