Annons

Maria Ludvigsson:DN:s besatthet av stereotyper

Östermalm i Stockholm.
Östermalm i Stockholm. Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad

Ge mig en stereotyp från Östermalm och en från Södermalm så ska det nog gå att plocka hem ett par poänger. Stockholms två mest urtypiska stadsdelar är precis lika förutsägbara, och fördomar om dem hur enkla som helst att pricka in. Och visst är det frestande. Den rödbyxade, (med kungen-)jagande farbror'n som bara använder svärord för att förstärka något positivt, som till nöds gillar fler kvinnor i näringslivet för att det blir så mycket trevligare och som på fiskala frågor förklarar att han har så han klarar sig. Alternativt den högutbildade, medialt agendasättande och enligt egen uppfattning moraliskt högtstående hen som varje dag ger uttryck för att bära hela världens samvete på sina axlar och för detta inte får något som helst tack av de privilegierade och maktstinna.

Gemensamt för de båda är att de tillhör privilegierade grupper, ingen av dem är "vanligt folk" (i politiska sammanhang ofta refererad till som "folket ute i stugorna", som om vi fortfarande vore ett land av torpare och bönder).

DN:s Björn af Kleen (oklart vilken grupp han själv tillhör) verkar osunt fascinerad av den första gruppen. Inte för att den skulle vara särdeles intressant att intervjua för intellektuella och nya reflektioner om människan, samhället och staten. Nej, snarare för att den levererar precis det man kan vänta sig. I helgens Kleen-reportage blir emellertid textens rekvisita själva poängen och därmed viktigare än fakta.

För att Kleentesen att svensk överhet snart är ett intolerant SD-fäste ska vara sann måste två saker i hans text stämma. Dels att svensk maktelit utgörs av rödbyxor på Östermalm, dels att denna elit i högre utsträckning än populationen röstar på SD. Ingen av dessa båda stämmer. Södermalmsnomenklaturan är abnormt överrepresenterad i kultur- och Mediesverige och utmanar i högsta grad den andra malmen i fråga om maktbas och privilegier. 2014 års valresultat för SD visar att partiet på Östermalm som högst kommer upp i 8,72 procent (valkrets Oscar 8) att jämföra med motsvarande siffra på Södermalm: 10,25 procent (Högalid 11). Rikssnittet för SD var 12,9 procent.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons