DNA-spår kan lösa styckmord

Polisen har säkrat hår från Catrine da Costa på en handduk som hittades i närheten av hennes kropp. På handduken finns även andra hårstrån som kan leda till mördaren.

Under strecket
Publicerad
Annons

För knappt två månader sedan kunde polisen konstatera att de hade hittat DNA från minst två personer på en handduk. Handduken låg inte långt från Catrine da Costas styckade kropp när den hittades i Solna 1984. Men polisen har hela tiden varit osäker på om den verkligen kunde kopplas till fallet och för drygt 20 år sedan fanns inte möjligheten att göra DNA-analyser.

Sedan dess har tekniken utvecklats och med hjälp av hårstrån från Catrine da Costas mor kunde en mitokondrieanalys genomföras. Häromdagen kom resultatet som visar att det är Catrine da Costas hår det rör sig om, uppger Dagens Nyheter. Det intressanta för polisens del är att det finns andra hårstrån som inte tillhör den styckade kvinnan på samma handduk.
Genom att jämföra dem med DNA från misstänkta gärningsmän kan det ge polisen en chans att komma vidare i utredningen. Men Marie Allen, docent vid Uppsala universitet, som genomfört analyserna betonar skillnaderna mellan mitokondrieanalys och DNA-analys.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons