DNA kan både fria och fälla

Under strecket
Publicerad
Annons

I dag är det få som jagar upp sig över att vi har personnummer. Vi kan inte dra ett kodkort eller använda ett kreditkort, inte ringa ett mobilsamtal, inte ens låna en bok på biblioteket utan att sitta fast i diverse register. För att inte tala om sjukjournaler eller tandkort. I samband med brottsutredningar har många sina fingeravtryck i polisens register med förgreningar via Interpol. Alla som fått visum till USA, gamla Sovjet med flera länder lär väl också vara registrerade.

Alf Svensson (kd) föreslår ett heltäckande DNA-register. Detta skrämmer många som känner sin integritet hotad - skall jag inte ens ha rätten till mina arvsanlag? Men det är ju inte fråga om att staten skulle ha rätt till någons uppsättning av arvsanlag. I ett DNA-register för kriminella ändamål räcker det med några tiotal ”punkter”. Det är inte märkvärdigare än att ha ett register för fingeravtryck! Eller, för att citera en sammanfattning från Statens Kriminaltekniska Laboratorium: ”Vid DNA-analyser undersöks en ytterst liten
del av arvsmassan där variationen mellan olika individer är mycket stor.”
När det gäller större eller mindre brott måste nog integriteten maka på sig. Glöm inte bort att de flesta grova brottslingar har debuterat som småbrottslingar. I det trauma vi nu genomlider efter mordet på utrikesminister Anna Lindh är det ju småbrottslingar som figurerar till en början. Glöm inte heller att DNA-prov kan fria oskyldiga från misstankar. Det har vi sett nyligen när det gäller mordet 1989 på den tioåriga Helén i Hörby.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons