Annons
X
Annons
X

Maria Ludvigsson: DN vägrar ta kritisk Caremadebatt

En väninna berättade att
Dagens Nyheters säljare använder Caremaskandalen för att kränga prenumerationer. En röst i hennes telefon i höstas sade ungefär så här: Teckna en prenumeration! Det var vi som avslöjade Carema.

Uppenbarligen är ”avslöjandet” en säljande fjäder i DN:s hatt. Det borde det inte vara.

Fjädern har dock påtagliga likheter med en höna.

Annons
X

Cecilia Stenshamn har på uppdrag av Timbro Medieinstitut nagelfarit
SVT:s, DN:s med flera tidningars rapportering om förhållandena på Koppargården. I går presenterade hon sin rapport

Vanvård och pressetik.* Det är stark läsning.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Stenshamns granskning visar att DN:s och SVT:s rapportering om Carema och Koppargården systematiskt har saknat bredd och allsidighet. Genom att utesluta uppgifter och synpunkter som påverkar helhetsbilden har rapporteringen blivit skev och rent av vinklad. Den egna berättelsen verkar ha varit viktigare än vad som faktiskt hade hänt på Koppargården.

  Att gräva, lägga fram och belysa för att komma så nära verkligheten som möjligt är ett grannlaga journalistiskt arbete. Enligt Stenshamn har journalister i rapporteringen om Koppargården ”förenklat på ett sätt så att det blivit direkt fel”.

  Uppgifter som skulle ha komplicerat beskrivningar av skandalen har uteslutits:

  –Exempelvis verkar Dagens Nyheter helt missat att det har pågått en konflikt mellan läkare och sjuksköterskor, sade Stenshamn.

  Med på seminariet var också sjuksköterskor som arbetat på Koppargården och de instämde i mycket av hennes kritik.

  Stenshamn visar också exempel på så kallad tradering. Det innebär att en journalists uppgift snappas upp i andra kanaler, förstärks och ånyo paketeras som nyhetsstoff.

  Varje misstanke om vanvård liksom frågan om människors tillvaro inom omsorgen är så allvarlig att det journalistiska uppdraget att granska och belysa dem inte kan överskattas. Det är just därför som granskningen av granskarna är särdeles viktig.

  Därför var det bäddat för en spännande diskussion på presentationen i går. Men av detta blev det intet. DN:s redaktionschef Åsa Tillberg hade tackat ja till att delta. Strax innan seminariet lämnade Tillberg återbud.

  DN:s chefredaktör Gunilla Herlitz vet dock besked och avfärdar både rapporten och kritiken (
  Expressen.se 11/9). I stället försöker hon kringgå granskningen genom att påpeka att Stenshamn är gift med Mats Edman. Edman är chefredaktör för
  Dagens Samhälle som har haft en artikelserie om just DN och Carema. Den antydande undanflykten känns inte helt fräsch.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X