Annons
X
Annons
X
Ledare
Krönika

Johanne Hildebrandt: Djurrätt inte rätt till politisk terrorism

Rättegången som pågår i Göteborg mot djurrättsaktivister berättar en skrämmande historia om hot och systematiska trakasserier. Den mest aktiva, en 21-årig man, ska enligt åtalet ha skickat sexton hotbrev till körsnärer, minkuppfödare och personer som arbetar med djurförsök. Några av breven var skrivna med hans eget blod. En kvinnlig pälshandlare tvingades efter hoten ha poliseskort. Hennes sjuttonåriga dotter hotades med knogjärn och den elvaåriga dottern blev så rädd att hon inte vågade vara ensam hemma.

När 21-åringen greps hittade polisen, förutom knogjärn och batong Djurens befrielsefronts guide
När skymningen faller i hans hem. Där står allt från om hur man krossar rutor till strategier vid polisförhör. Huruvida det fanns ett kapitel om hur man skrämmer småflickor är oklart.

Sant är i alla fall att dessa så kallade djurrättsaktivister inte verkar se något problematiskt i att förfölja, mordhota och systematiskt attackera de människor som ägnar sig åt något som aktivisterna anser är emot djurens rättigheter. Sedan spelar det ingen roll om dessa människor råkar vara affärsbiträden, grävmaskinister, bönder, forskare eller barn.

Annons
X

Aktivisterna har tydligen blivit så övertygade om att de handlar rätt och kämpar för en god sak att de låter ändamålen helga medlen. Det är en klassisk mental mekanism som även kan iakttas i krig där alla inblandade kämpar för den goda, rätta saken, oavsett vilken sida de befinner sig på.

Men goda intentioner spelar sannerligen ingen roll när man ständigt bryter mot lagen. Man är dessutom stolt över att göra det.

I Tidningen
Bite back beskrivs aktioner över hela världen. Svenska aktivister skryter om hur de har satt eld på en bil som ägs av en anställd på Astra Zeneca. Djurens befrielsefront proklamerar stolt att en köttbutik stängts efter bara tre attacker. En pizzeria fick fönstren sönderslagna i protest mot att man åt djur. En vakthund sövdes ner och tusentals minkar släpptes ut. En kiosk som serverade kött sprängdes. Grävmaskiner sattes i brand för att rädda maskar och djur som kanske kunde ha blivit överkörda vid ett vägbygge.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Genom dessa dåd har aktivisterna passerat alla gränser för vad som är acceptabelt i ett demokratiskt samhälle.

  All respekt för dem som propagerar, debatterar och demonstrerar för att djur ska ha det bra och behandlas med omsorg. Men att systematiskt attackera småföretagare i syfte att få dem att stänga sin verksamhet är inget annat än grov, organiserad brottslighet. Bara den senaste månaden har elva attentat utförts, ändå är det skrämmande tyst från politiskt håll. Vänsterpartisten Jens Holm tyckte till och med i TV4:s
  Kvällsöppet att det var bra att djurrättsaktivister begår brott. Inte heller verkar detta vara någon prioriterad fråga för polisen.

  Allt medan körsnärer stänger igen sina butiker, pälsdjursfarmare attackeras och anställda mordhotas. Sorgligt är det att samhället stilla-tigande accepterar politisk terrorism. För det är exakt det som de militanta djurrättsaktivisterna ägnar sig åt.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X