Annons
X
Annons
X

Djurparkschef lämnar tjänst

Djurparkschefen Helena Olsson på Parken Zoo i Eskilstuna tjänstebefrias tillfälligt, uppger TV 4 News. Osanningar när parken granskades blev för mycket för ledningen. Jordbruksverket kallar nu också alla djurpaker i Sverige till ett krismöte.

Av TT
(uppdaterad)

En utomstående grupp ska granska Olssons arbete, sedan hon i tv-programmet Kalla Fakta inte talade sanning om att djur avlivats och att döda djur förvarats i frys i flera år.

– Hon har gjort ett bra arbete i Parken men har varit oskicklig i sina uttalanden. Uttalandena som Helena Olsson gjort har skadat Parken Zoo, säger vd Torbjörn Bergvall till TV 4 News.

Kalla Faktas granskning av Parken Zoo visade bland annat att flera sällsynta djur avlivades vilket gav plats åt nya djur. Till exempel avlivades en äldre pumahona och hennes två tioåriga ungar i september i fjol och det gav plats åt de nya jaguarerna. I programmet säger Helena Olsson först att pumorna avlivades för att de var för gamla.

Annons
X

Ett antal av de sällsynta bongoantiloperna avlivades också. Men Olsson uppgav ändå till Kalla Fakta att de hade flyttats.

Enligt programmet förvarades också döda djur under flera år i en frys.

Med anledning av det som hänt på Parken Zoo och även rapporter om vanvård vid Öland Djurpark kallar Jordbruksverket nu ledningarna för samtliga djurparker i Sverige till ett krismöte nästa fredag, den 26 oktober.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Vi vill agera så snabbt som möjligt och har kommit överens med Svenska djurparksföreningen om att hålla mötet redan nästa vecka. Samtliga ledningar för de cirka 20 djurparker som är medlemmar i föreningen kallas till mötet. Representanter från de länsstyrelser som har många djurparker i sina län kommer också att bjudas in, säger Ingrid Eilertz som är chef för avdelningen för djurskydd och hälsa på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

  I veckan som gått har det kommit uppgifter om att Ölands djurpark misskött djur. Bland annat ska veterinär inte ha tillkallats av ekonomiska skäl och djur ska även ha avlivats på fel sätt, enligt tidigare anställda.

  Marcin Wilk har gästarbetat på Ölands djurpark och berättar för SVT att de anställda tvingades bo i trånga baracker. De fick äta mat som var tänkt till djuren, som lokala handlare skänkt till parken.

  – Att säga att man ville bo eller äta på annat håll var det samma som att säga upp sig, säger han till SVT.

  Enligt Marcin Wilk fick gästarbetarna 12 000 kronor i lön efter skatt, varav djurparken tog hälften till mat och hyra.

  Andra anställda eller tidigare anställda berättar liknande historier, fast anonymt, till flera medier.

  Vad kan du om vargar?

  Testa dina kunskaper i
  SvD:s quiz.

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X