”Djurhållning ger större utsläpp än drivmedel”

Det råder en väsentlig gradskillnad mellan den mängd jordbruksmark som används för djurhållning och den som används för drivmedeltillverkning, även om risken att den senare ökar inte bör underskattas. Det skriver Jonas Paulsson (mp), initiativtagare till Köttfri måndag.

Under strecket
Publicerad
Foto: MIKE GROLL/AP
Annons

Miljödebattören Bo Persson menar att livsmedel och jordbruksprodukter inte bör användas för att driva fordon när en dryg miljard människor svälter. Det har han givetvis alldeles rätt i men det stora problemet i dag är den omfattande djurhållningen som dessutom, enligt FN, orsakar 18 procent av de globala utsläppen av växthusgaser. Enligt FN:s livsmedelsorgan används 70 procent av världens jordbruksmark för djurhållningen. Det råder en väsentlig gradskillnad mellan den mängd jordbruksmark som används för djurhållning och den som används för drivmedeltillverkning, även om risken att den senare ökar inte bör underskattas.

Klimatförändringarna innebär förändrade förutsättningar att producera mat då översvämningar och torkor blir mer vanligt förekommande. I juni 2010 uppmanade FN:s expertpanel för hållbar utveckling, UNEP, världen att omgående och drastiskt minska konsumtionen av kött och mejeriprodukter för att undvika de värsta konsekvenserna av klimatförändringarna. Trots att uppmaningen var oerhört skarp har den inte gjort något som helst avtryck i den politiska debatten i Sverige.

Annons
Annons
Annons