Annons
X
Annons
X

Djurgården tvingas spela utan publik

Djurgården får spela allsvenska hemmapremiären mot Helsingborg nästa år inför tomma läktare.

Klubben får dessutom betala 200 000 kronor i böter för att publiken stormade planen efter kvalmatchen mot Assyriska.

– Händelsen var så allvarlig att den nästan liknade ett okontrollerbart upplopp, säger disciplinnämndens ordförande Khennet Tallinger, till SvD.

I domen ifrågasätter förbundets disciplinnämnd till och med om Stadion överhuvudtaget ska få användas i samband med riskmatcher.

– Det är uppenbarligen svårt att hålla tillräckligt hög nivå på säkerhetsarbetet på Stadion. Jag förutsätter att förbundsansvariga och Djurgårdens ledning tar en diskussion kring detta inför nästa säsong, säger Khennet Tallinger.

Annons
X

Djurgårdens nye fotbollsordförande Tommy Jacobson tycker att domen är hård.

– Visst vi har naturligtvis ett ansvar men det handlar om en unik händelse. Jag hade kanske inte väntat mig att vi skulle få spela utan publik.

Hur mycket förlorar ni på tomma läktare?

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Säkert en miljon.

  Hur ser du på skrivningen om dåliga säkerhetsförhållanden på Stadion?

  – Jag har just fått domen och nu måste vi gå igenom den ordentligt bland annat med jurister innan jag vet hur vi ska agera vidare i de olika frågorna.

  Det var efter segern över Assyriska i det allsvenska kvalet som tusentals supportar rusade in på planen. I tumultet slogs minst en av Assyriskas spelare ned av instormande fans. Nämnden konstaterar att det bara var ”tillfälliga omständigheter” som gjorde att inte fler funktionärer, spelare och åskådare skadades.

  Att straffet blir så pass strängt grundas till viss del också på att Djurgården så sent som i slutet av september straffats för supporters agerande under en match och att klubben trots en framtagen hot- och riskbildsanalys inför assyriskamatchen inte lyckades hindra stormningen.

  Tycker du att Djurgården gjort för lite åt säkerhetsarbetet efter domen den 23 september?

  – Svar, ja, säger Khennet Tallinger.

  Enligt nämnden är bötesstraff inte tillräckligt för det inträffade. När händelsen varit så allvarlig att fara uppstått för åskådare, spelare och funktionärer finns möjlighet att låta laget spela utan publik.

  – Djurgården har trots septemberdomen visat bristande förmåga att förhindra planinvasioner och det finns uppenbar risk att det kan hända igen, säger Khennet Tallinger.

  IFK Göteborg dömdes i ett annat bestraffningsärende att böta 75 000 kronor efter incidenter i samband med matchen mot AIK 1 november och cupfinalen mellan samma lag 7 november. För AIK stannade bötesbeloppet vid 85 000 kronor.


  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X