Annons
X
Annons
X

Djurgården slog HV71 borta

Djurgården fick en smakstart på elitseriesäsongen. Seger med 2-1 på bortais mot HV71.

– Nu växer självförtroendet, säger Dif:s 17-årige Pontus Åberg, inkastad i sista minuten - och matchvinnare.

Foto: SCANPIX

Djurgården bröt Jönköpingsförbannelsen med åtta raka förluster efter full tid. Det blev seger i elitseriepremiären: 1-2 (0-0, 0-1, 1-1) och ett skönt avbrott i den dystra statistiken.

Matchvinnare: 17-årige Pontus Åberg, 18 om en vecka. Debutant i elitserien, och debutant som målskytt.

– Nu lyfter självförtroendet. Det var nervöst när jag kom in på isen och i en bortamatch också. Men Marcus (Nilson, lagkapten) sa åt mig att gå in och göra mål. så jag gjorde det.., log Åberg som fick veta att han skulle spela först på onsdagen.

Annons
X

Åberg drog HV-backen Oscar Fantenberg och sköt 2-0-målet mellan benen på Daniel Larsson. Lagkamraten Christian Eklund var snabbt framme och snodde pucken till det Åberska prisskåpet.

– Den pucken ska jag hänga upp hemma, sade Pontus Åberg som ursprungligen kommer från Farsta, men som utbildat sig i Dif:s juniorverksamhet.

Djurgården var ett betydligt bättre lag än ett ganska vilset HV: ramstarkt, beslutsamt. Dif tog också ledningen i början av andra perioden, i power play: Mathias Tjärnqvist styrde in pucken bakom Daniel Larsson sedan Dif:s enda import, amerikanen Kyle Klubertanz, skjutit på Marcus Nilsons passning längs offensiva blå.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  I det läget spelade Dif ut sin motståndare. Mathias storebror Daniel behärskade försvaret - SvD skrev före elitseriepremiären att Daniel Tjärnqvist var en av de allra viktigaste värvningarna rakt över till den här säsongen - det bevisade Tjärnqvist nu med beslutsamt fysiskt spel och passningar på bladet.

  HV jämnade ut spelet i slutet av tredje och kunde reducera några sekunder före slutsignalen i spel sex mot fyra: Per Ledin petade in pucken och förstörde Gustaf Wesslaus perfekta match.

  – Det var tufft att förlora, men skönt att vi lyckades spräcka nollan. Det tar vi med oss till nästa match, sade HV:s tränare Ulf Dahlén.

  Elitseriepremiären i Jönköping fick en värdig inramning, både före matchen och under den. Förre HV-målvakten Stefan Liv, som så tragiskt omkom i flygolyckan i Jaroslavl i Ryssland i förra veckan, hedrades med en tyst minut precis före matchstart. Redan en timme före matchen lade Djurgårdsledare ner blommor vid minnesmärket för Liv utanför arenan. Dif-supportrar reste en banderoll som förklarade att även djurgårdarna sörjer Liv: ”Vila i frid, Stefan. Människoliv är värda mer än lagtillhörighet”. Dif:s ordförande Mats Larsson överlämnade så 50 000 kronor från Dif till Stefan Livs minnesfond.

  Och efter matchen växelropade klackarna tvärs över rinken: ”Alltid saknad”. ”Aldrig glömd”.

  Snyggt.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X