Djurens situation allt sämre

Under strecket
Publicerad
Annons

Under de senaste fem åren av mitt liv har jag blivit allt mer medveten om hur illa djuren behandlas i vårt samhälle. Jag har blivit vegan och aktiv i djurrättsrörelsen. Jag kan ofta förfäras när jag får läsa om kycklingar som avlats så att de har växtvärk under hela sina liv, om grisar som slaktas obedövade eller om hönor som sitter i burar hela sina liv.
Det är än mer frustrerande att så lite av denna information når ut i massmedierna. Väldigt många människor lever fortfarande i tron att djuren i Sverige ändå har det rätt bra.

Men bilden av det svenska djurvänliga jordbruket är en illusion. Djuren betraktas av djurindustrin bara som varor, här precis som i alla industrialiserade samhällen. Och trots att vi i dag har en djurrättsdebatt, blir det bara sämre. Djurindustrin avlar fram allt onaturligare raser som ska producera kött, ägg och mjölk i en allt mer rasande takt. Det är pengarna, och enbart pengarna som styr. Djurskyddslagarna väger lätt i jämförelse.
Jag får ofta frågan varför jag väljer att
engagera mig för djuren, när det finns så många människor som lider. Jag är visserligen engagerad i människo- och miljöfrågor också. Jag har hållit en massa föredrag om skuldkrisen i tredje världen, jag har skänkt pengar till Amnesty, jag är medlem i en massa organisationer och har varit aktiv i miljöpartiet.
Men visst, jag har valt att koncentrera mig på djuren. Och det är inte för att jag tycker att mänskligt lidande är trivialt eller mindre viktigt. Och om jag tvingades välja mellan att rädda en människa eller ett djur, skulle jag antagligen välja människan. Det är inte det som det handlar om. Jag vill heller inte sätta mig till doms över dem som gör andra prioriteringar än jag, och väljer att lägga sitt engagemang i andra frågor. Var och en måste göra det som känns mest angeläget för den.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons