X
Annons
X

”Djupt oroande förslag från de borgerliga”

Alliansens förslag om yrkesutbildningar riskerar att ytterligare öka klassklyftorna i samhället genom förstärkt uppdelning mellan yrkesprogram och högskoleförberedande program. Dessutom är det högst osannolikt att förslaget ökar söktrycket till yrkesprogrammen, skriver ett flertal debattörer.

Läs mer om Yrkesutbildningar
Allianspartiernas ledare Ebba Busch Thor (KD), Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Ulf Kristersson (M).
Allianspartiernas ledare Ebba Busch Thor (KD), Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Ulf Kristersson (M). Foto: Henrik Montgomery/TT

Drastiskt sjunkande söktryck till gymnasieskolans yrkesprogram och brist på kompetens inom flera yrkesområden är några av de samhällsutmaningar som i dagarna har debatterats flitigt. Att som de borgerliga partierna föreslå införande av kortare yrkesprogram inom gymnasieskolan, i kombination med en ovilja att återinföra allmän högskolebehörighet för yrkesprogram, är både problematiskt och högst oroande. Om förslagen realiseras kommer de att ytterligare förstärka uppdelningen mellan yrkesprogram och högskoleförberedande program och därmed sannolikt bidra till ökade klassklyftor i samhället.

Allianspartiernas ledare Ebba Busch Thor (KD), Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Ulf Kristersson (M).

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X