Annons

Djupstudie av unikt vrak

I sommar har dykare och forskare detaljstuderat Sveriges mest mytiska krigsvrak. Skeppet Mars ligger 75 meter ner i Östersjödjupet och har under århundraden varit helt otillgängligt. SvD har fått tillgång till en del av det unika bildmaterialet.

Under strecket
Publicerad

Inventering och mätning av kanoner på Mars.

Foto: INGEMAR LUNDGREN /OCEAN DISCOVERY

Grafik: Alexander Rauscher Sonarbild: Marin mätteknik

Illustration: Alexander Rauscher

Brottet på babordssidan.

Foto: TOMAS STACHURA

Det intakta akterpartiet ger en föraning om krigsvidundrets storlek. Enligt samtida uppgifter var Mars ”lika stor som katedralen i Lübeck, plus tio fot”.

Foto: TOMAS STACHURA

Silverdaler från 1563. Enligt myten ska 200 000 silvermynt ha funnits ombord när Mars sprang i luften. Pengarna skulle bland utgöra betalning för att rekrytera en legoknektsarmé.

Foto: ALEXANDER RAUSCHER

Kung Carl XVI Gustaf dokumenterar sin företrädares mynt, en silverdaler från 1563 med Erik XIV på framsidan och valspråket: ”Gud ger åt vem han vill”. Myntet var ett av tre som dykare tog upp från Mars.

Foto: INGEMAR LUNDGREN/DEEP SEA PRODUCTIONS

Dykare på väg ner i djupet.

Foto: INGEMAR LUNDGREN/OCEAN DISCOVERY

Johan Rönnby, professor i marinarkeologi vid Södertörns högskola, visar Erik XIV:s ”kaxiga” valspråk för Richard Lundgren, en av förra sommarens upptäckare av Mars-vraket. En del av forskningen är inriktad på att reda ut i vilken grad prestigeskeppet Mars var ett alter ego för den tidstypiskt aggressiva fursten Erik XIV.

Foto: INGEMAR LUNDGREN/OCEAN DISCOVERY

Babordssidan ligger massiv på cirka 70 meters djup.

Foto: TOMAS STACHURA

Skepp, man och allt, 200000 silverdaler sägs det, gick ner i djupet utanför Ölands norra udde en ovanligt dyster svensk krigsdag den 31 maj 1564. Att nära 1000 svenskar och lübeckare omkom kan sättas i relation till att Kalmar, vid tiden Sveriges tredje stad, hade 1445 invånare.

En katastrofal händelse för ett hårdhänt styrt Sverige med stormaktsambitioner.

Annons
Annons
Annons