Annons
X
Annons
X

Djupfryst i folkhemmet

FÖRNYELSE | SOCIALDEMOKRATERNA

Månlandningen, personbilen, kärnreaktorn och radioapparaten. Nittonhundratalets landvinningar var många, men om du frågar en mormor vilken som var mest betydelsefull är chansen stor att hon svarar kylskåpet. Förr var hushållen tvungna att förlita sig på lokalt tillverkade, säsongsberoende, snabbt härsknande råvaror. Med kyltekniken fick befolkningen billigare och mer varierad kost.

Tack vare att studenterna Baltzar von Platen och Carl Munters på Kungliga Tekniska Högskolan år 1922 uppfann en snillrik metod att skapa kyla av värme höll sig Sverige i framkant av utvecklingen. Deras uppfinning hamnade sedermera hos Electrolux som 1925 lanserade sitt första kylskåp. 1956 sålde företaget den första egna frysboxen för hemmabruk.

Med frysboxen kunde den dittills oundgängliga förruttnelsen stoppas. Vad som skulle ha varit dött och otjänligt kunde plockas fram lång tid senare och presenteras som fräscht, bara det hade förvarats i en temperatur lägre än minus 18 grader. Tråkigt nog har man ännu inte kunnat lösa problemet att nedbrytningsprocessen startar på nytt efter upptinandet.

Annons
X

I helgen har Sveriges Radios Ekoredaktion behandlat frysteknikens ideologiska motsvarighet: socialdemokratins utveckling under Mona Sahlins första år.

Efter valförlusten tillsatte partiet rådslag för att se över arbetsmarknads-, välfärds-, utrikes- och klimatpolitiken. De ska diskutera tänkbara politikförändringar för att slutligen rapportera till den socialdemokratiska kongressen 2009. Antar kongressen förslagen, vilket alls inte är säkert, har partiet en ny politik. Fram tills dess är den reella förnyelsen fryst.

Rådslagen sprutar dock ur sig utspel. Inte sällan ger dessa rubriker som om de representerade faktiska kursändringar. I helgen fick vi således veta att ”S vill stödja småföretagande” (Ekot 24/3) och att man föreslår ”Bättre samordning för långtidssjuka” (Ekot 23/3). Inget av detta har dock hänt. Socialdemokraterna är djupfrysta och kommer inte att tinas upp förrän 2009.

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men inte ens om vi för ett ögonblick tar Ekots rubriker på orden så hittar vi något annat än varianter på socialdemokratins djupfrysningsteknik.

  Rådslagen identifierar korrekt att det finns samhällsproblem – som att för få väljer att satsa på företagande eller att myndigheter inte kommunicerar bra med varandra – men när man vill åtgärda detta går man till frysboxens hylla med gamla idéer, tinar upp och hoppas att gästerna inget ska märka.

  Ett nytt bidrag – friskt! En ny myndighet – fräscht!

  Men det är inte bristen på bidrag som gör att folk inte vågar satsa på företagande. Det är de små utsikterna att få det att gå ihop, till följd av skattetrycket. Det är inte bristen på nya myndigheter som gör att de gamla fungerar dåligt. Det är tanken att människors problem löses bäst av myndigheter som är hindret. Nya friska förslag skulle se helt annorlunda ut än rådslagens utspel.

  Naturligtvis är det ett framsteg att s ens överväger att förändra politiken. I synnerhet när det gäller företagande. Men det är illavarslande att man inte förmår söka näring utanför den frysbox som Tage Erlander köpte in till folkhemmet från Electrolux 1956.

  Möjligen har det varit en naiv förhoppning att en långvarig trotjänare som Mona Sahlin skulle kunna stå för någon djupare förnyelse. Men nu börjar det bli tydligt även för de mest blåögda varifrån de ”nya” idéerna kommer.

  I helgen besökte Mona Sahlin Antarktis.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X