Annons

”Djup oro över USA:s plan i Mellanöstern”

Presskonferens i Vita huset med USA:s president Donald Trump och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu den 28 januari i år.
Presskonferens i Vita huset med USA:s president Donald Trump och Israels premiärminister Benjamin Netanyahu den 28 januari i år. Foto: Oliver Contreras/Sipa/TT

50 tidigare europeiska ledare varnar för konsekvenserna av Donald Trumps plan för Mellanöstern. Tidigare premiärministrar, statsministrar och utrikesministrar, däribland Jan Eliasson, pekar i debattartikeln ut ett annat alternativ.

Under strecket
Publicerad

Som européer som värnar internationell rätt, fred och säkerhet över hela världen känner vi en djup oro över president Trumps plan för Mellanöstern – ”Peace to Prosperity”.

Planen strider mot internationellt överenskomna parametrar för fredsprocessen i Mellanöstern, relevanta FN-resolutioner, inklusive säkerhetsrådsresolution 2334, och de mest grundläggande folkrättsliga principerna. Istället för att främja fred riskerar planen att underblåsa konflikten – på bekostnad av både den israeliska och palestinska civilbefolkningen och med allvarliga konsekvenser för Jordanien och hela regionen. Den har mötts av ett utbrett motstånd i regionen, Europa och USA.

Annons
Annons
Annons