Skugga och svalkaDjup och dunkel i österbottnisk uppväxtskildring

Quynh Tran, född 1989 och uppvuxen i Jakobstad, är författare och psykolog. ”Skugga och svalka” är hans första roman.
Quynh Tran, född 1989 och uppvuxen i Jakobstad, är författare och psykolog. ”Skugga och svalka” är hans första roman. Foto: Kevin Chang

Finlandssvenske Quynh Tran har fått stor uppmärksamhet för sin debutroman ”Skugga och svalka”. Kristoffer Leandoer har läst en smart och skicklig berättelse som förlitar sig lite väl mycket på sin förmåga att skapa stämning.

Under strecket
Publicerad
Norstedts
Foto: Norstedts
Annons

Skugga och svalka” är en barndomsskildring från 90-talet i österbottniska Jakobstad, där en mycket liten familj, bestående av två bröder och en mamma, lever tätt inpå varandra men låter det mesta förbli outtalat. Med en kombination av iakttagelseförmåga och oförståelse betraktar berättaren sin ensamstående mamma och tonårige storebror och deras förehavanden, och beskriver exakt vad som händer utan att helt fatta varför det sker eller vad det betyder. Mellan honom och den lilla lägenhetens övriga två innehavare ligger puberteten som en barriär: kvar i barndomen vet han inte vilken längtan som driver storebrodern Hieu och modern Má, lika lite som han helt och hållet inser sin egen drivkraft.

Vår berättares tillvaro domineras av dessa båda, Hieu och Má, storebroderns glupande pubertetshunger och mammans ansträngningar att skapa en dräglig tillvaro för sig och pojkarna, baxa dem alla tre fram till bättre möjligheter i det finska samhället.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons