Till SvD.se
SvD Perfect Guide

Djungelglamour i Sri Lanka

Foto: tein
Text: Victor Johansson - 31 oktober 2019
Annons
Emirates flyger till Colombo från Stockholm från 6 900 kr.

Emirates flyger till Colombo från Stockholm från 6 900 kr.

Foto: MLSpencer

På nattduksbordet ligger Gamla Testamentet. I väggvalvet brinner ett ensamt talgljus, kastar ett sken över det dunkla rummet: en väldig himmelsäng i svarvad valnöt, en gungstol i rotting, en skalbagge som påbörjat sin mödosamma väg över parketten. Ute i korridoren ljudet av träsandaler mot stengolv, ett stearinsken passerar dörrspringan och försvinner. Vid den här tiden på dygnet, 04.00 just före gryning, framstår Amangalla mer som ett kloster än ett femstjärnigt lyxhotell.

Byggt 1684 på Sri Lankas södra udde, i ett crémefärgat kolonialhus innanför murarna av Galle Fort, var byggnaden från början bostad för holländska kommendörer stationerade i Asien. Det historiska arvet har förvaltats väl: mönstrade kakelgolv, sjömanskoffertar, takfläktar i trä. Solstolar bytta mot antika träbäddar. I den 200 år gamla trädgården för människan en kamp mot naturen. Djungeln har klättrat in över murarna och ned över taken. Murgröna täcker fasaden på poolhuset, tropiska palmer skuggar uteserveringen. I det gröna poolvattnet står Wang Lee – en kinesisk finansman som klätt både sig själv och sin treåriga dotter i heltäckande badkläder mot solen.

– Vi har semestrat nästan överallt i Asien och Sri Lanka är på något sätt sista utposten mot Europa och resten av världen. Landet är något mer städat än Indien, något vildare än Thailand. Det är häftigt att du får europeisk kolonialarkitektur i en asiatisk djungel, säger han, placerar simglasögonen över ansiktet och försvinner under ytan.

Dagen efter: vi beger oss nedför sydkusten. Här, längst ut på en udde med utsikt över Indiska oceanen, sprider systerhotellet Amanwella ut sig över klipporna. En tropisk industridesign väl integrerad i naturen: slipade stenhus, terrakottatak, rullande dörrar i teak. Kustlinjen bryts endast av en flock delfiner. Nere på stranden vilar pastellfärgade fiskebåtar på kölen i sanden. Här strosar amerikanska fastighetsmäklaren Sean Tinsley. Han har behövt komma undan flickvännen på hotellrummet och resonerar nu kring Sri Lanka som turistdestination.

– Det finns något som gör att turisterna alltid återvänder. Efter att inbördeskriget tog slut 2009 tog det bara några år innan landet blivit utsett till Asiens hetaste resemål. Samma sak efter terrordådet i våras, det dröjde bara några månader innan turisterna återvände.

Vad beror det på?

– Det finns mycket att göra på samma ö: surfing, historiska tågresor, teplantage och yogaretreats i bergen, storstadspuls i Colombo, sedan detta, vattnet och stränderna.

Han sitter på huk och kastar sten i havet.

– Jag kom hit för att fria till min tjej, men nu vet jag inte hur det blir med det.

Emirates flyger till Colombo från Stockholm från 6 900 kr. Foto: MLSpencer

Bengaliska bukten, Tangalla. Djungeln sträcker sig ned till stranden. Vågor slår in och dröjer sig i ett ångande dis över havet. I vattenbrynet tumlar kokosnötter och drivved, palmblad och bambu. Kanske är det detta vi söker när vi drömmer om Asien: en orörd strandremsa utan barer, smyckesförsäljaren och svenska par med swingersbrännor. Vi följer en stig upp i undervegetation, mellan träden skymtar ett orangefärgat skynke – en munk på väg till meditation – längre upp i buskagen hörs prasslet av ett större kattdjur. Efter tio minuters promenad, där djungelstigen möter en dammig jordväg, hittar vi Sea Breeze Garden. Ett kombinerat hotell och restaurang. Uteserveringen består av ihopsnickrade bambupinnar och vagnshjul. Toaletten ett snett skjul utan dörr. Entrén vaktas av två huvuden: skallen av en oxe och ansiktet av en målad voodoodocka. Det är en familjeverksamhet: Mamman serverar, pappan arbetar i köket, barnen tappar upp öl. Här äter vi resans godaste middag: lokalt fångade räkor, sallad, en bit bröd. Bredvid oss, vid ett campingbord med två plaststolar, sitter ytterligare några gäster från lyxhotellet neråt vägen.

– Vi har smugit hit varje kväll, säger Vicky Longstaff, en 30-årig amerikanska på resa med några väninnor. Trots att vi betalat ganska stora pengar för vårt hotell med Michelinkockar och evighetspool slår inget det här lokala värdshuset med hemlagad mat. Detta är nog det starkaste minnet som vi kommer bära med oss från Sri Lanka.

Förbluffade över djungelrestaurangen undersöker vi recensionerna på nätet: 5 stjärnor, endast positiva kommentarer. Bara en negativ recension och kanske summerar den upp tillvaron i Sri Lanka allra bäst: ” Tyvärr en mycket sluttande strand med alldeles för mjuk korallsand vilket gör det svårt att gå”.

Vi återvänder till Amanwella. Mörkret har lagt sig. Kinesiska papperslyktor brinner i natten. I restaurangen sitter det bråkande kärleksparet och håller händer över bordet. En liveorkester spelar kvällens sista bit. Allt är väl djungeln.

Annons
Annons
Annons