Annons

Henrik Höjer:Djingis khan gjorde världen lite mindre

Efter att ha betraktats som en simpel och grym herdekrigare, har Djingis khans roll i historien reviderats. Det mongoliska väldet var överraskande eklektiskt och bidrog bland annat till kulturella kontakter mellan Asien och Europa.

Publicerad

Världens största rike grundades på 1200-talet. Det skapades av Djingis khan och hans mongoler, som erövrade stora delar av Asien och nästan halva Europa under ett par intensiva decennier, en nästan ofattbar bedrift. Men hur gick det egentligen till? Och vilka historiska konsekvenser fick det? Det kommer ständigt nya böcker som diskuterar Djingis khan, mongolerna och deras arv.
Djingis khan dog år 1227 och är en av historiens mest gåtfulla gestalter, och hans liv har fascinerat många, bland annat Artur Lundkvist som i romanform behandlade hans liv i ”Himlens vilja - en föreställning om Djingis khan” (1970). Ämnet är tacksamt för skönlitterära utsvävningar eftersom vi vet så lite om hans liv.

Nyligen utkom ett verk av John Man, nämligen Genghis Khan. Life, death and resurrection (Bantam press, 388 s) som är ytterligare en i raden av populärvetenskapliga biografier. Tidigare har exempelvis Michael Prawdin, Harold Lamb och Leo de Hartog försökt förstå fenomenet genom sina böcker. John Man följer till stora delar i samma fotspår som sina föregångare: orsakerna till den snabba militära expansionen söks på flera områden, exempelvis i mongolernas unikt starka pilbågar, som de behärskade till fulländning och kunde skjuta under ritt. En annan fördel var deras militära organisation som var byggd på decimalsystemet: tio enheter på tio man skapade enheter på hundra man. Tio sådana skapade en på tusen och så vidare. Dessa kunde sedan samordnas i välorganiserade och snabba fälttåg. Mongolerna var alltså ingen vild och oorganiserad hord som drev omkring på måfå.

Annons
Annons
Annons
Annons