Djävulska kärleksklot

Nu mognar tomaterna, och den som har odlat på rätt sätt kan skörda stora mängder ända fram till första frosten.

Under strecket
Publicerad
Annons

Nyplockade och solvarma tomater smakar bäst. Förvara dem sedan svalt och mörkt, men inte i kylskåp. Gröna tomater eftermognar snabbare inomhus tillsammans med äpplen.

Nyplockade och solvarma tomater smakar bäst. foto: jurek holzer
Förvara dem sedan svalt och mörkt, men inte i
kylskåp. Gröna tomater eftermognar snabbare
inomhus tillsammans med äpplen.
100 g tomat innehåller 22 kalorier, 22 mg C-vitamin och 0,5 mg järn.
Vanligaste orsaken till att tomaterna spricker är oregelbunden vattning.
Italienarna var de första européerna som odlade tomater. Än i dag kokas tomatsås med olivolja, vitlök, örtkryddor, peppar och salt.
”Djävulens vargpersika” har blivit hälsosam antioxidant. Tomater har sannerligen gått en lång väg, inte bara rent geografiskt. Från aztekernas Mexiko till skeptiska européer som trodde tomater var så giftiga att den som åt dem råa mötte en ögonblicklig död. Linnés latinska namn Solanum lycopersicum, vargpersika, har inte ett smack att göra med ordet tomat som aztekerna kallade
”xitomatl”. Så småningom föll väl även européerna för denna gudomliga frukt, eftersom den på något vis övergick från djävulens klor till kärlekens. Vargpersika blev pomme d”amour och love apple, kärleksäpple, för både fransmän och engelsmän. Men det satt långt inne. Först i mitten av 1800-talet omnämns tomater i svenska trädgårdsböcker. Och i en frökatalog från 1895 finns hela sju sorters kärleksäpplen.
Detta och mycket annat står att läsa i en liten och tunn bok om tomater som odlarveteranen Åke Truedsson har skrivit. ”Tomater” heter den, kort och gott, och det är den enda bok man behöver ha för att själv lyckas som tomatodlare. Här beskriver han alla odlingsvärda sorter, från svartvioletta ”Schugan” som är extremt poppis i Ryssland till sådana som ser ut som små gula bananer. Bland sina 30 favoriter nämner han särskilt de sötaste cocktailsorterna ”Sungold” F1 och ”Sweet 100” som smakar som rena godiset.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons