Torbjörn Elensky:Djävulens advokater är demokratins räddare

Berlusconis framgångar markerade ett skifte där ett marknadsföringstänk fick ersätta det politiska ideologiarbetet.
Berlusconis framgångar markerade ett skifte där ett marknadsföringstänk fick ersätta det politiska ideologiarbetet. Foto: TT

Faktaresistenta politiker, globala tech-företag och ideologiskt drivna forskare utmanar alla det demokratiska samhället. I en uppföljare till sin omtalade bok om ”postdemokrati” beskriver statsvetaren Colin Crouch en krisartad utveckling, som bara kan vändas om vi börjar lyssna på dem som vågar vara motvalls.

Under strecket
Publicerad
Annons

Det finns så många problem med demokratin i vår samtid. De sociala medierna, vulgariseringen av samtalet och oförmågan att skilja lögn från sanning är bara några av dem. Den politiska utvecklingen går inte att skilja från den tekniska, men mycket av det som vanligen skylls på sociala medier inleddes i själva verket redan långt tidigare. Ett av de centrala problemen, som pågått åtminstone sedan 80-talets början, är att journalister håller på att bli förbisprungna av kommunikatörer, numera förstärkt av att politiker försöker förbikoppla den kritiska debatten genom alltifrån Twitter till den tilltagande personfixeringen, som skyddar från kritisk sakdebatt genom att sätta det ”mjukt mänskliga” i förgrunden. Att våra kommuner har utvecklat hela kommunikationsbrigader är inte sunt. Stockholm har exempelvis 200 kommunikatörer, Göteborg hela 253. Det är inte bara kostnadsposter utan ett sjukdomstecken.

Reklam är i dag modellen för politisk kommunikation. Det handlar om att paketera och presentera en produkt. Enkla fraser, tydliga vinklar, grafiskt lättfattliga symboler och allt större fokus på ledande personer, som helst ska vara charmiga människor, vilka marknadsförs inför allmänheten med livserfarenheter och olika slags manér snarare än med sina politiska idéer. Marknadsföring bygger inte på fakta, utan på suggereringar, livsstilar, identiteter. Vem vill du vara? Rösta på oss och förverkliga dig själv. Det behöver knappt finnas någon förbindelse mellan påståenden och verkligheten och detta gäller även i ett land som Sverige, även om det smärtar att erkänna. Vi lever i en tid efter sanningen, post-truth, och det verkar vara väldigt svårt att hitta någon väg tillbaka. I ett sådant politiskt landskap är inte Donald Trump någon anomali, han är tvärtom mönstret.

Annons
Annons
Annons