Ledare

Linda Nordlund:Diversearbetare som samordnare

Linda Nordlund
Anna Carlstedt tillsammans med sin företrädare som samordnare mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin.
Anna Carlstedt tillsammans med sin företrädare som samordnare mot våldsbejakande extremism, Mona Sahlin. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad
Annons

Förra Röda korset-chefen Anna Carlstedt ska axla uppdraget som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism i januari, enligt källor till TV4 (28/11). Carlstedt är doktor i franska, har skrivit populärvetenskapliga böcker om bland annat julmust och har gedigen erfarenhet från Folkrörelsesverige. Det är ett oväntat val av regeringen att utse denna ”diversearbetare inom forskning och civilsamhälle” (som Carlstedt sympatiskt presenterar sig själv på sin blogg) till frontfigur mot extremism.

Carlstedts erfarenheter av arbete mot extremism är att hon under ett och ett halvt års tid ledde Röda korset, som driver stödtelefonen för anhöriga till extremister. Svenska Dagbladet har flera gånger rapporterat om att den som ringer stödtelefonen (under telefontid, nota bene) kopplas till telefonsvararen. Dessutom har Röda korsets personal uttryckt att de varken anser sig behöva några kunskaper om extremism eller att stödlinjen har något preventivt syfte. Det är därför svårt att se att erfarenheten från Röda korset skulle vara någon större merit.

Annons
Annons
Annons