Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Perfect Guide

Ditt utseende kan hindra dig från drömjobbet

Trots att fördelarna med att ha ett attraktivt utseende är många så finns det också ett par nackdelar.

I en ny studie, publicerad av American Psychological Association, har forskare undersökt hur vårt utseende påverkar ansvarig forskare Margaret Lee, doktorand vid Londons Business School, menar på att attraktiva människor har svårare att få jobb med låg status.

Annons
X

Innan studien påbörjades tog forskare fram bilder av människor som klassats som antingen attraktiva eller oattraktiva. Därefter fick 750 deltagare med olika positioner, så som chefer för företag och studenter, gå igenom cv:n från två potentiella kandidater. I varje cv inkluderades en bild som antingen föreställde en ful eller en snygg person. Efter genomgången fick deltagarna i uppdrag att tillsätta en sökande till en mindre åtråvärd position (exempelvis städare, telefonist, lagerarbetare) och en mer åtråvärd position (exempelvis chef eller projektledare). Resultatet var tydligt; deltagarna tenderade att tillsätta de mindre attraktiva människorna till de oönskade positionerna.

– Deltagarna ansåg att de attraktiva personerna skulle känna sig mer berättigade till ett jobb med högre status, och att de dessutom skulle vara mer missnöjda med en lägre position än oattraktiva personerna, förklarar Lee.

Resultaten var överraskande då tidigare forskning indikerat att valet skulle falla på den attraktiva kandidaten oavsett position, om beslutsfattaren fick välja efter bild. I detta experiment fick deltagarna tillsätta positioner till respektive kandidat i tre separata omgångar.

– Den mest intressanta slutsatsen i vår forskning är att beslutsfattare faktiskt tar hänsyn till vad de antar att de sökande har för ambitioner, säger Lee, de attraktiva antas vilja mer, och de oattraktiva förväntas vara nöjda över vad de får.

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen