Annons

Lydia Wålsten:”Ditt samtal spelas in...”

Foto: Bertil Ericson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Under strecket
Publicerad

Ledare | 1177 Vårdguiden


Du ringde till Vårdguiden och talade med en sjuksköterska. Nu hittar en journalist ditt förtroliga samtal på nätet som en ofrivillig podcast.

Den skandal som Computer Sweden har avslöjat kring Vårdguiden kan vara den största i svensk historia och sett till antalet sekretessbelagda uppgifter som äventyrats större än den på Transportstyrelsen. 2,7 miljoner samtal har funnits tillgängliga. 170 000 inringda timmar från 2013 tills så sent som i måndags. Främst har det rört sig om samtal från Stockholm, Sörmland och Värmland.

”Omfattningen av haveriet är ofattbart”, säger Computer Swedens chefredaktör Marcus Jerräng. Företaget som fallerat heter Medicall. De högst ansvariga är regionsledningarna. I eftermiddags kom uppgifter om att Region Stockholm har varit medvetna om risken minst ett år (DN 19/2). Skandalen lär växa.

Förhållandet mellan information och integritet är i princip linjär. Om integritet är målet är tystnad det bästa vapnet. Men att dela med sig av information har också ett värde. Den kan användas av forskare att göra sjukdomsprognoser eller av polisen för att bekämpa brott. Den kan också användas av främmande makt för att utöva utpressning.

Annons
Annons

Eftersom informationen har ett värde bör den också ha ett pris. Vad har du som medborgare fått i utbyte av Vårdguidens inspelade samtal?

För problemet är inte bara att informationen har funnits till allmän beskådan, utan också att den alls fanns. Ett samtal till Vårdguiden betraktas som ett vårdmöte och registreras som en del av journalföringen. Men till skillnad från ett vanligt vårdmöte registreras mycket, även det irrelevanta. ”Det är samma förfaringssätt som när man ringer SOS Alarm”, skriver Stockholms läns landsting pressansvariga till mig. Frågan är hur många som känner till det. Gjorde du?

Att våra myndigheter inte kan garantera sekretess är allvarligt. Vi vet inte vem som har fått tillgång till informationen eller varför den låg öppen.

Kreditupplysningsföretaget Equifax var med om en stor datastöld som berörde nästan hälften av alla amerikaner 2017. Den data som stals är fortfarande borta och den har inte använts på traditionellt sätt. Istället menar experter att stölden skedde av utländsk makt för att identifiera och rekrytera spioner.

Den säkerhetspolitiska situationen gör informationsbrister som denna extra allvarliga. Inställningen inom offentlig verksamhet måste vara att alla register kan läcka. Information av sådan här art ska över huvud taget inte samlas in i en sådan omfattning som har skett om inte mycket goda skäl föreligger. Och om den samlas in ska det ske med patientens kännedom. Men när jag i dag (19/2) ringer till Vårdguiden får jag inte frågan om jag godkänner att samtalet spelas in.

Transportstyrelsen, Svenska Kraftnät och Vårdguiden. Regeringen behöver visa att man tar frågan om datasäkerhet på allvar. Både det personliga ansvaret hos tjänstemän som individens makt gentemot myndigheter behöver öka.
Förra året ställde sig riksdagen bakom ett utökat tjänstemannaansvar. I de direktiv som regeringen ska ta fram behöver frågan om it-säkerhet lyftas in.

Det behöver också kosta för landstingen att göra fel. Personer som har utsatts för säkerhetsläckor bör ha rätt till ersättning. I teorin går det. Men att driva process är hopplöst. En reform vore att sluta att lägga den förlorande partens rättegångskostnad, som kan bli avskräckande hög, på den parten vid tvist. Det skulle möjliggöra för enskilda att driva talan och tvinga domstolarna att definiera den lagliga gränsen för politiskt integritetsslarv.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons