Ditt hus från ovan

Ballongbild En flygbild på det egna huset platsar väl i hemmet. Numera behövs inte ens en flygmaskin för att knäppa bilden. I Bålsta har en enmansföretagare utvecklat en metod där han flygfotar med hjälp av ballong eller mast.

Under strecket
Publicerad
Annons

En gång i tiden skulle gårdarna på landet förevigas av så kallade gåramålare, kringvandrande barfotakonstnärer som producerade idylliska bilder av hemmet. De slogs ut av stillbildskameran, som ganska snart gick till väders i flygmaskiner. Många var de hem på landsbygden som på hedersplats hade en inramad handkolorerad bild av huset och omgivningarna.
Attila Gál fullföljer den traditionen, fast med ny teknik och med mer än bondgårdar i fokus. I stället för flygplan eller helikopter använder han en heliumfylld ballong med vilken han sänder den fjärrstyrda kameran upp till 150 meter över markytan. En annan metod, som han använder främst för småhus, är att skicka upp kameran i en teleskopmast som kan bli 17 meter som längst.
Kunderna är främst företag och fastighetsmäklare som vill ha en bra flygbild över fabriken, huvudkontoret eller huset som är till salu. Men även privatpersoner anlitar honom för en bild på det egna tjället.

Han jobbade tidigare i hotellbranschen men blev arbetslös och såg sig om efter
något annat. Ett utländskt företag med ballongfoto som specialitet sökte franchisetagare i Skandinavien.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons