Annons
X
Annons
X

Distrikten stödjer LUndby-WEdin

LO Skånes ordförande Kenneth Björkman kräver Wanja Lundby-Wedins avgång. Men övriga distrikt i landet som SvD talat med delar inte hans uppfattning.

Wanja Lundby-Wedin stöttas av LO-förbunden.
Wanja Lundby-Wedin stöttas av LO-förbunden. Foto: TOMAS ONEBORG

Mer om skandalen

- Mitt förtroende för henne är lika med noll. Man borde se sig om efter något annat, säger Björkman till Expressen.

Kenneth Björkman har inte förankrat avgångskravet i distriktsstyrelsen innan han gjorde sitt utspel.

– Det är jag som privatperson som uttalar mig, jag har inte förankrat detta i styrelsen. Det är högst privat, men jag tycker att jag har det ansvaret gentemot medlemmarna att tillvarata deras intressen, säger Björkman till TT.

Annons
X

Men ordförandena i de andra LO-distrikten håller inte med om avgångskravet.

SvD.se har ringt runt till åtta av de 13 distrikten och ingen av ordförandena är beredd att gå så långt som Kenneth Björkman. De flesta säger att man avvaktar resultatet av de två utredningar som nu pågår för att reda ut vad som har hänt på AMF pension.

En utredning är intern och mer generell där företaget ska gå igenom rutiner och kontrollfunktioner.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den andra, externa utredningen ska granska både Christer Elmehagens flytt av privata pensionspengar och hans guldkantade pensionsavtal som har kostat AMF drygt 60 miljoner kronor under 10 år.

  Urban Dahlgren, som är ordförande i LO Västerbotten säger att han har fullt förtroende för Wanja Lundby-Wedin.

  –Det känns som att det nu handlar om en jakt och att man ska hitta en syndabock. Men först måste man veta vad det är som har hänt.

  Svante Bylund, ordförande i LO-distriktet i Västmanland, tycker inte att det finns något skäl att kräva Wanja Lundby-Wedins avgång ännu.

  Glenn Abrahamsson i Jönköpingsdistriktet berättar att frågan diskuterats och att det fanns vissa tveksamheter i början. Men när både LO och Svensk Näringsliv gick ut med att styrelsens inte haft allt underlag beslutade distriktet att Wanja Lundby-Wedin skulle få deras förtroende.

  Karin Näsmark, ordförande i Mellersta Norrlands distrikt påpekar att Lundby-Wedin inte suttit ensam i styrelsen.

  –Ingen av de andra kände till beloppen heller. Hon kan gott sitta kvar, jag har fullt förtroende för henne för de förklaringar som hon har gett. Jag har svårt att tro att hon ljuger när hon säger att hon känner sig grundlurad, säger Karin Näsmark.

  Annons
  Annons
  X

  Wanja Lundby-Wedin stöttas av LO-förbunden.

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 1 av 2
  Foto: TOMAS ONEBORG / SVD / SCANPIX Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X