Annons
X
Annons
X

Distanserad Zelmani når ut utan åthävor

Sophie Zelmani
Gävle Konserthus, lördag

5Några tända ljus, en stjärnhimmel mot en svart fond och en och en halvtimmes varma sånger att omfamnas av. Sophie Zelmani har precis inlett sin Sverigeturné och framstår som ett nödvändigt alternativ som törs tona ner när alla andra ställer sig upp och skriker för att märkas så här i Melodifestivaltider.
Det finns också något mycket sympatiskt över att en artist som Sophie Zelmani kan nå ut till en stor publik trots att hon helt uppenbart inte riktigt känner sig hemma på scen.
Zelmani har tillåtits att ge ut fem skivor sedan debuten 1995 på multinationella Sony utan att behöva rucka på integriteten - något mycket unikt hos en i övrigt skakig och vinstmaximerande musikbransch. Men det har betalat sig.

Den här kvällens konsert är utsåld och lite längre fram väntar till exempel tre kvällar på Nalen i Stockholm som likaså är utsålda. Hennes senaste platta ”Love affair” var ett av de bäst säljande albumen i januari trots ett minimum av intervjuer och helt utan stora
reklamkampanjer. Så kvalitet kan hitta fram till kulturkonsumenten.
De något konturlösa låtarna skulle stå sig slätt utan gitarristen Lars Halapis närvaro, han ger den stadga och trygghet som gör låtarna så där behagliga. Halapi har varit med sedan Zelmanis självbetitlade debut och han har också producerat och arrangerat samtliga hennes plattor.

Annons
X

Halapis arrangemang är smakfulla, enkla och ligger väldigt nära varandra i uttrycket. Det gör att en konsert med Zelmani inte får pågå för länge. Och efter en dryg timme är det färdigt. Men publiken kräver två omgångar extranummer och det har nog inte artisterna räknat med. För det var lite si och så med framförandet av de sista två låtarna.
Musikerna Peter Korhonen, Robert Qwarforth och Thomas Axelsson har också varit med länge och backar upp Zelmani på ett mycket lyhört sätt.
Hennes lätt distanserade attityd mot publiken får mig att se henne som en modern svensk variant av Emmylou Harris. Två särpräglade, starka originalartister.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X