Bilder: Disneys nya supersatsning i Shanghai

Mimmi och Musse Pigg på Shanghai Disney Resort.
Mimmi och Musse Pigg på Shanghai Disney Resort. Foto: IBL

Disney bygger nytt – i Kina. Nu satsar bolaget på en superpark, i Shanghai. Notan? 44 miljarder.

Under strecket
Publicerad
Annons
Drönarbild från nya Disney i Shanghai.

Drönarbild från nya Disney i Shanghai.

Foto: Xinhua/Insight media

1 / 5

Högt tryck

Drönarbild från nya Disney i Shanghai. Foto: Xinhua/Insight media

Den 16 juni i år slår parken upp portarna, biljetterna började säljas den 28 mars och premiärdagen sålde slut på bara några timmar, uppger Huffington Post. Disneys VD Robert Iger har sagt att det är den mest betydelsefulla lanseringen sedan Walt Disney själv investerade i den första parken i Florida på 1960-talet.

– Disney Shanghai Resort kommer kombinera Disneys legendariska sagoberättande med den rika kinesiska kulturen. Tillsammans blir det en av de mest kreativa och innovativa upplevelser vi någonsin skapat, säger han i ett uttalande.

Annons
Annons
"Treasure Cove" är attraktionen som är helt tillägnad Jack Sparrow och de andra piraterna i "Pirates of the Caribbean".

"Treasure Cove" är attraktionen som är helt tillägnad Jack Sparrow och de andra piraterna i "Pirates of the Caribbean".

Foto: Disney/Rex

2 / 5

Unika attraktioner

"Treasure Cove" är attraktionen som är helt tillägnad Jack Sparrow och de andra piraterna i "Pirates of the Caribbean". Foto: Disney/Rex

Företaget har tidigare gjort en mindre lyckad satsning på en park i Hongkong och för att de skulle få öppna i Shanghai krävdes att de uppfyllde vissa krav från den kinesiska regeringen, som äger parken tillsammans med Disney. Bland annat skulle en del av Kinas traditionella kultur hyllas i attraktionerna. Som första park kommer Shanghai också ha både ett "Star Wars"- och ett "Pirates of the Caribbean"-land. "Alice i underlandet" får också sin alldeles egna värld, för första gången helt inspirerad av Tim Burtons version av den klassiska sagan. Förutom de unika attraktionerna ska musikalen Lejonkungen sättas upp för första gången i Kina, och föreställningen kommer vara på mandarin.

Annons
Annons
Pampiga Disneyslottet.

Pampiga Disneyslottet.

Foto: IBL

3 / 5

Högst i världen

Pampiga Disneyslottet. Foto: IBL

Tornet på det karaktäristiska Disneyslottet kommer med sina 59 meter vara det högsta tornet av de sex Disneyslotten som finns i världen. I de andra slotten i världen fungerar det som hem åt Askungen eller Törnrosa, men i Shanghai kommer slottet vara alla prinsessors hem. I Enchanted Storybook Castle – slottets fullständiga namn – finns det en restaurang, två butiker och två attraktioner; en som handlar om Snövits liv och en båttur. Varje kväll avslutas med ett spektakulärt fyrverkeri, vilket är tradition på Disneyslotten.

Annons
Annons
Översiktsbild över den enorma parken.

Översiktsbild över den enorma parken.

Foto: IBL

4 / 5

Extremt populärt med Disney i Kina

Översiktsbild över den enorma parken. Foto: IBL

Planeringen har tagit mer än ett decennium och själva byggprocessen har pågått i fem år. Parken hoppas locka cirka 17 miljoner besökare per år. Trots den saftiga notan på 44 miljarder kronor är det Disneys billigaste park sett till byggkostnader. Disney är extremt populärt i Kina och i maj förra året öppnade världens största Disneystore, också den i Shanghai. Hundratals människor köade i timmar för att komma in i affären, som tvingades stänga efter bara några timmar då det blev alldeles för trångt.

Annons
Annons
Musse Pigg och Mimmi var de viktigaste attraktionerna när Shanghai Disney Resort presenterades.

Musse Pigg och Mimmi var de viktigaste attraktionerna när Shanghai Disney Resort presenterades.

Foto: IBL

5 / 5

Besök Mimmis barndomshem

Musse Pigg och Mimmi var de viktigaste attraktionerna när Shanghai Disney Resort presenterades. Foto: IBL

I anslutningen till parken kommer det finnas hotell som också har Disney-tema. Shanghai Disneylands 400 rum i jugendstil, liksom Toy Story-hotellet med 800 rum. Rummen på båda hotellen är fullbokade de första två veckorna, enligt deras bokningssystem. Shanghai Disney Resort erbjuder också en bred variation av restauranger – Remy's Patisserie är inspirerad av filmen "Ratatouille" och "Sweetheart Confectionery" är en godisaffär uppbyggd efter Mimmi mus barndomshem.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons