Disneyland spionerade på arbetssökande

Nöjesparken Disneyland Paris har spionerat på jobbsökande som ännu inte anställts av parken. Den olagliga övervakningen har försatt nöjesparken i fransk domstol, skriver The Guardian.

Under strecket
Publicerad

Plats 3, Disneyland Park. Disneyland i Anaheim i Kalifornien är en av de mest besökta nöjesparkerna i världen. Och nu också en av de mest instagrammade. Parken byggdes 1955 och många tidstypiska byggnader står kvar. Perfekt att föreviga med ett nostalgi-vurmande filter alltså.

Foto: TAMMIE ARROYO

Hamtramck Disneyland är ett surrealistiskt monument som byggdes under 90-talet.

Foto: JERRY PAFFENDORF
Annons

Två tidigare så kallade gendarmer, militärsoldater med polisiära arbetsuppgifter, har tillsammans med Euro Disney olovligen övervakat och spionerat på tänkbara medarbetare. Personerna, som åtalades i onsdags, ska ha betalats av nöjesparken för att få ut hemlig information och domslut som rör de arbetssökande.

Disneyland ska ha betalat ut 36 000 euro, drygt 300 000 kronor, per år för att få tillgång till de jobbsökandes historia och eventuella noteringar i polis- och domstolsregister. Man kontrollerade bland annat om jobbsökarna varit inblandade i sexuella trakasserier eller svartarbete.

Annons
Annons
Annons