Annons
X
Annons
X

Disney överklagar Malaysias censur

Disney hoppas att Malaysia ska ompröva censuren av "Skönheten och odjuret". I väntan på omprövning skjuts lanseringen av storfilmen på framtiden.

Av TT-AFP
Emma Watson och Dan Stevens som Skönheten och Odjuret.
Emma Watson och Dan Stevens som Skönheten och Odjuret. Foto: Disney/AP/TT

Tidigare i veckan beslutade Malaysias censurmyndighet att ge "Skönheten och Odjuret" 13-årsgräns samt att klippa bort en scen i familjefilmen som man kallar ett "gayögonblick. Det räckte dock inte och i tisdags ställde en rad stora biografer in filmens hett emotsedda premiär.

Disney vill å sin sida inte heller att den klippta versionen ska visas, och har skjutit upp den malaysiska distributionen fram till den 30 mars i hopp om att myndigheten ska ändra sig. Filmbolaget har även överklagat censuren till Malaysias inrikesdepartement.

Stäng

KULTURCHEFENS NYHETSBREV – veckans viktigaste kulturtexter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  "Skönheten och odjuret" är en spelfilmsversion av den tecknade klassikern från 1991, med Emma Watson och "Downton Abbey"-stjärnan Dan Stevens i rollerna. I filmen finns den första homosexuelle rollfiguren i en Disneyfilm: LeFou (Josh Gad), som får känslor för sin kompis Gaston.

  Annons
  X

  Filmen har mött motstånd i flera länder, bland annat Singapore, för att den anses avvika från "traditionella värderingar". I Ryssland ville ledande politiker förbjuda filmen, men ändrade sig och införde i stället 16-årsgräns. Disneys åldersrekommendation är 6 år.

  I Sverige går "Skönheten och Odjuret" upp på biograferna den 17 mars med åldersgränsen 11 år.

  Annons
  Annons
  X

  Emma Watson och Dan Stevens som Skönheten och Odjuret.

  Foto: Disney/AP/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X