Skönheten och odjuretDisney har inte alls klivit ut ur garderoben

Dan Stevens och Emma Watson.
Dan Stevens och Emma Watson. Foto: Disney/TT

Disney gör det enkelt för sig när de överför den animerade ”Skönheten och odjuret” till spelfilm, skriver Erika Hallhagen som önskar att handlingen hade skruvats till på något sätt.

Under strecket
Publicerad
Annons

Du har säkert tittat på trailern (den satte rekord med 127,6 miljoner visningar första dygnet) och tänkt: men det här ser ju precis ut som den tecknade ”Skönheten och odjuret”. Och just så är det är – den nya spelfilmen med Emma Watson och Dan Stevens i huvudrollerna är exakt som den animerade filmen från 1991. Disney har bytt hudfärg på några biroller, lagt till några låtar, men annars håller man sig benhårt till originalet. Alltså det original som filmbolaget skapade där i början av 90-talet med den franska författaren Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuves saga ”La Belle et la bête” från 1740 som lös grund.

Den tecknade filmen följde tätt i fotspåren efter ”Den lilla sjöjungfrun”, det vill säga den kvinnliga huvudpersonen var lite rivigare än de sessor vi tidigare presenterats för. Men likväl fokuserar handlingen på trånande heterokärlek och en kvinna vars ömsint kloka handlag med det motsatta könet – om det så är hennes far, hennes tilltänkta eller den hon avvisar – dämpar dennes brusande humör.

Annons
Annons
Annons