Annons
X
Annons
X

Minut för minut under måndagen – här är hela direktrapporteringen

Fyra svenskar har satts i israeliskt fängelse och ytterligare fem är i förvar, enligt UD. Man vet fortfarande inte om någon av svenskarna hör till de 19 personer som uppges ha dödats när aktivistkonvojen Ship to Gaza stormades i morse. Just nu har de flera tusen människor som samlats på Sergels torg startat ett demonstrationståg på väg mot den israeliska ambassaden.

SvD.se bevakar nyhetsutvecklingen med det senaste längst upp i texten.

19.17 Enligt Stockholmspolisen så går demonstrationståget nu Hamngatan nedåt och ska fortsätta på Strandvägen med målet Israels ambassad, säger polisens presstalesman Ulf Göransson på mobil från platsen.

I bakgrunden skallar ropen, men enligt Ulf Göransson är läget fortfarande lugnt och polisen har inte gjort några ingripanden. Man har ytterligare poliser på plats vid ambassaden i väntan på demonstranterna.

19.08 De tusentals människor som samlats vid Sergels torg har nu bildat ett demonstrationståg och är påväg till den Israelska ambassaden. Tåget leds av polisen och har polistillstånd.

Annons
X

19.03 Enligt Al Jazeera's reporter som befinner sig i hamnen Ashdod, dit båtarna i Ship to Gaza togs, hade 50 aktivister fängslats från de två första båtarna som kom in i hamnen.

– De får välja om de vill åka hem omedelbart, då skickas de med buss till Tel Avivs flygplats, om de inte vill bli deporterade sätts de i fängelse i minst 72 timmar, säger hon till den arabiska tv-kanalen om det ultimatum som Ship to Gaza-aktivisterna ställs inför.

18.53 På Sergels torg i Stockholm vajar de palestinska flaggorna. En talarna är Vänsterpartiets ledare Lars Ohly.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det räcker inte med en oberoende undersökning om vad som har hänt. Nu krävs sanktioner mot Israel, sade han enligt TT.

  Precis som talaren efter, Per Gahrton, ordförande för Palestinagrupperna i Sverige och före detta miljöpartistisk EU-parlamentariker, slog Ohly fast:

  – Nu är det nog, Israel, nu är det nog!

  18.41 Allt fler människor har samlats vid Sergels Torg. Enligt SvD:s reporter på plats så rör det sig nu om flera tusen. Läger är lugnt men i bakgrunden skallar ropen ”bojkotta Israel” och nyligen brändes den Israeliska flaggen.

  18.19 Fyra svenskar är fängslade och ytterligare fem är på väg att fängslas, uppger UD:s presschef Anders Jörle till SvD.se.

  – Fyra stycken har förts till fängelset i Beersheba. Varför de har fängslats vet vi inte.

  Enligt UD verkar den israeliska processen vara att de som inte går med på att omedelbart deporteras ur landet fängslas.

  Ytterligare fem personer har tagits i förfar och ska nu ta ställning till om de ska fängslas eller deporteras. Dessa är författaren Henning Mankell, riksdagsledamoten Mehmet Kaplan, Dror Feiler - konstnär och initiativtagare till Ship to Gaza, Saman Ali, kassör i Ship to Gaza, och överläkaren Viktoria Strand.

  På UD vill man inte uppge vilka av svenskarna som redan fängslats.

  Enligt Anders Jörle vet man att en av svenskarna skadats lindrigt, men han betonar att man ännu inte har fått kontakt med alla.

  – Vi kan inte lämna några garantier, säger han.

  UD:s representanter står fortfarande vid avspärrningarna vid hamnen Ashdod.

  – Vi vill tala med våra svenskar och de har nu låtit oss få en telefonkontakt. Det var så vi fick den här informationen.

  Imorgon hoppas UD kunna träffa svenskarna.

  18.04 SvD:se:s utsände på plats uppger att människor nu har samlats på Sergels Torg i Stockholm för att protestera mot Israels agerande. På Twitter uppmanar flera användare folk att gå ut och demonstrera.

  17.57 – Våra soldater var tvugna att skydda sig, säger Netanyahu på presskonferensen apropå de strider som förekommit på båtarna där 19 personer uppges ha dödats.

  – Vi beklagar det våld som förekom, fortsätter han och betonar att Israels policy är att låta mat och medicin nå Gazas civilabefolkning men att man vill fortsätta stoppa vapen att nå regionen.

  – Det är en svår uppgift, avslutar Netanyahu den korta presskonferensen.

  17.53 Netanyahu tackar för inbjudan från Kanadas premiärminister och betonar vikten av det kanadensiska och israeliska förhållandet.

  Netanyahu pratade just med Obama och meddelade att han var tvungen att åka tillbaka till Israel. Deras möte skjuts på framtiden, ”så snart som möjligt”, enligt Netanyahu.

  – Gaza har blivit en bas för Hamasterrorister, säger Netanyahu.

  Han säger att de bara ville förhindra att krigsmaterial, vapen och raketer skulle komma in i Gaza. Däremot får mat och mediciner skickas till Gaza. Det har man också sagt till människorna på skeppen och för fem av de sex skeppen lyckades man också med detta, enligt Netanyahu.

  17.51 Israels premiärminister Benjamin Netanyahus presskonferens inleds i Kanada.

  17.00 Det är ännu oklart hur tillståndet är för de 11 svenskar som befann sig ombord på Freedom Flotilla-skeppen.

  UD har inte lyckats komma i kontakt med någon av dem.

  – Vi har personal nu på plats i hamnen i Ashdod som har begärt konsulärt tillträde till våra medborgare, vilket vi fortfarande väntar på, säger Teo Zetterman vid UD:s presstjänst.

  Men än så länge har de Israeliska myndigheterna inte beviljat något land access till sina gripna medborgare.

  UD kan dock bekräfta att attacken mot skeppen ägde rum ute på internationellt vatten.

  15.56 Israeliska militären har klippt ihop en
  video om våldet mot deras soldater. Filmad från en helikopter och oftast väldigt svårt att se vad som händer.

  15.45 Protestviljan i Sverige har växt sig stark under dagen, skriver TT. I minst 19 städer genomförs stöddemonstrationer under eftermiddagen och kvällen, enligt en sammanställning på Facebookgruppen Ship to Gaza-Sweden.

  En demonstration kommer att anordnas på Sergels Torg i Stockholm 18.00, där bland annat Lars Ohly, (V) partiledare Vänsterpartiet och Carin Jämtin (S) oppositionsborgarråd i Stockholm kommer att tala.

  15.00 Enligt flera
  medieuppgifter så ska Raed Salah, ledaren för Islamiska Rörelsen i Israel varit ombord ett av de bordade skeppen – och skadats svårt.

  Nyheten om att Raed Salah ska vara en av skadade, har förargat den arabiska befolkning i Israel, vilket kan leda till omfattande demonstrationer och protester i landet.

  Om Raed Salah, som enligt uppgifter nu opereras, skulle dö kan det mycket väl leda till våldsamheter från den arabiska befolkningen i Israel.

  Den
  israeliska tidningen Haaretz varnar för att det kan vara startskottet på en tredje palestinsk Intifada.

  14.52 Också ett andra fartyg har nu förts i land av den israeliska militären. Fartyget Sfendonh har nått hamnen i Ashdod och samtliga passagerare har genomgått kontroller, uppger den israeliska militären. Svenskarna ska dock befinna sig på tre andra fartyg.

  Militären uppger samtidigt att att sju soldater finns bland de skadade – två är allvarligt skadade enligt deras
  hemsida.

  14.49 Amnesty kräver i ett
  pressmeddelande en oberoende utredning av händelserna i Medelhavet idag.

  – Uppgifter tyder på att de israeliska styrkorna helt klart har använt övervåld, säger Malcolm Smart, chef för Amnestys Mellanösternavdelning.

  14.43 Ambassaden i Tel Aviv har inga uppgifter om svenskarna utan hänvisar till UD:s presstjänst där har man inte heller någon information om de 11 svenskar som ska ha befunnit sig ombord på fartygen i konvojen.

  – De enda uppgifterna vi har är att vi inte har några uppgifter om skadade, säger Camilla Åkesson-Lindblom på UD:s presstjänst till SvD.se.

  UD har begärt att få träffa svenskarna när de väl kommer i land.

  – Den senaste uppgiften vi fick var att svenskarna är på fartygen som ännu inte nått land. Därför avvaktar vi just nu.

  14.27 Enligt den israeliska nyhetssajten
  Ynet har 16 aktivister förts till fängelset Ela i Beer Sheba. Samtidigt har skadade aktivister förts till sjukhusen Tel Hashomer och Rambam i Tel Aviv respektive Haifa, rapporterar TT.

  14.14 Det fanns inga vapen på det stormade turkiskflaggade fartyget Mavi Marmara, hävdar Fevzi Gülcan, tullchef i den turkiska hamnstaden Antalya, som uttalar sig om hur det såg ut ombord när fartyget lämnade hamn, enligt AFP. Passagerarna fick passera en säkerhetskontroll och scannades innan de fick gå ombord, uppger tullchefen.

  Men israelisk försvarsmakt har en annan uppfattning. I ett blogginlägg
  skriver IDF att två aktivister öppnade eld mot soldaterna med vapen man stulit från militären.

  14.04 FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon ger sin första reaktion på händelserna kring Gazafartygen, rapporterar SvD:s utsända i Genéve:

  – Jag är chockad över rapporterna om döda och skadade människor ombord på båtarna med humanitära förnödenheter. Jag fördömer detta våld. Vi har inte alla fakta ännu, men tio personer tycks ha dödats och många fler skadats, säger Ban Ki-Moon i ett uttalande från Uganda där han för tillfället befinner sig.

  13.54
  The Guardian skriver att aktivisterna kommer att tas om hand i ett stort vitt tält vid kajen där de får välja på omedelbar utvisning ur landet alternativt att genomgå den israeliska rättsapparaten.

  13.43 Ingen kommentar från Obama ännu men dock en från Vita huset. Vita huset beklagar djupt att människor skadats och dödats vid Israels bordning av Gazafartygen, säger en talesman i den första reaktionen från högsta ort i USA, rapporterar TT.

  13.37 Netanyahu ska inte alls avbryta sin Nordamerikaresa, säger en israelisk tjänsteman i premiärministerns följe i Ottawa enligt AFP.

  – Premiärministern åker inte hem, han fortsätter med sitt schema, säger tjänstemannen till medieuppbådet, rapporterar nyhetsbyrån.

  13.28 Israels försvarsminister
  Ehud Barak lägger skulden för våldsutvecklingen på aktivisterna, rapporterar Haaretz. Vid en presskonferens kallade han Gazaaktionen för en provokation och dess organisatörer för ”anhängare till en terrororganisation”. Det var oklart om han därmed avsåg den terrorstämplade rörelsen Hamas som styr Gazaremsan eller den turkiska islamistiska biståndsorganisationen IHH som av Israel tidigare anklagats för kontakter med terrorister.

  13.06 Åtta av de tiotalet svenskar som fanns i konvojen befann sig på det grekiska fartyget Eleftheri Mesogeio uppger en grekisk gren av Ship to Gaza, enligt AFP.

  Två av svenskarna, Mattias Gardell och en till, ska ha befunnit sig på turkiska Mavi Marmara, skriver TT. Ship to Gazas svenska avdelning vill inte uppge vilka svenskar som befinner sig på vilket fartyg av hänsyn till anhöriga.

  13.03 FN:s nödhjälpsorganisation för palestinska flyktingar, UNRWA, uttrycker bestörtning över stormningen av Gazafartygen rapporterar SvD:s Gunilla von Hall från Genève.

  – Vi är chockade över rapporter om dödade och skadade ombord på båtarna med humanitära förnödenheter till Gaza, uppenbarligen i internationellt vatten. Vi fördömer våldet och kräver att det stoppas, säger Robert Serry, FN:s specielle koordinator för fredsprocessen i Mellanöstern och Filippo Grandi, generalkommissionär för UNWRA i ett uttalande vid lunchtid.

  Vid UNRWA finns en tydlig frustration.

  – Vi har kontakt med israeliska myndigheter, har uttryckt vår djupa oro och kräver en fullständig förklaring. Vi uppmanar dem å det starkaste att inte vidta andra åtgärder som kan äventyra civila människors liv, heter det vidare.

  Sådana här tragedier är fullt möjliga att undvika ”om Israel lyssnar till upprepade krav från det internationella samfundet att stoppa sin kontraproduktiva och oacceptabla” blockad av Gaza, menar de.

  12.50 Två intressanta analyser i israeliska tidningar om mediekriget om Ship to Gaza. Ger en bild av hur den israeliska mediestrategin sett ut. Först en
  analys av Amos Harel i Haaretz och därefter en
  analys av Yaakov Katz i Jerusalem Post.

  Yaakov Katz skriver om läckta dokument, israelisk propaganda om att förnödenheterna inte behövs och särskilda resor för journalister med militären för att bevisa det.

  Amos Harel skriver samtidigt om särskilt utvalda inbäddade journalister som fick följa med på en av militärens fartyg under operationen om de lovade att inte skickade bilder därifrån innan de kommit tillbaka till hamn.

  Han tar också upp uppgifterna om blockeringen av mobiltelefontrafiken från de bordade fartygen, något som militärens talesperson Avital Leibovitz tidigare idag inte ville kommentera för SvD.se.

  12.40 Också Norge och Danmark har kallat till sig Israels ambassadörer och protesterat mot det israeliska ingripandet, skriver TT. Norges utrikesminister Jonas Gahr Störe uttryckte ovanligt skarp kritik mot Israel och säger att han är ”chockad” över Israels aktion, uppger nyhetsbyrån.

  Samtidigt har Turkiet meddelat att landet kallar hem sin ambassadör från Israel och att man dessutom begärt ett brådskande möte med FN:s säkerhetsråd.

  12.27 Israeliska militären har släppt den här
  videon från början av bordningen av fartygen. I videon syns och hörs hur israeliska militären anropar fartyget Mavi Marmara och kräver att de stannar. ”Området är stängt för all sjötrafik”, säger militären. Länken kommer via Israeliska militärradions hemsida.

  12.15 Israels premiärminister Benjamin Netanyahu avbryter sin USA-resa och flyger hem, rapporterar israelisk radio, uppger AFP.

  12.05 Uppgiften att israeliska myndigheter blockerat mobiltelefoner, satelittelefoner och andra kommunikationskanaler vill inte det israeliska försvarets talesperson Avital Leibovitch kommentera.

  – Det är en del av vår operation och den kommenterar vi inte, säger hon till SvD:s Mats Gezelius som är på plats vid hamnstaden Ashdod.

  – Vi vidtar en rad åtgärder, säger hon men vill inte berätta om störningar i telefonnätet är en del av dessa åtgärder.

  11.50 Reinfeldt kommenterar till TT.

  – Stämmer uppgifterna att människoliv satts på spel är det förstås oerhört allvarligt, säger statsminister Fredrik Reinfeldt.

  – Det är en humanitär insats, man försöker komma folk till stöd, människor som är i en oerhört svår situation.

  11.43 Demonstrationerna i Turkiet fortsätter, rapporterar SvD:s Bitte Hammargren. Tusentals demonstranter har samlats på Taksintorget i Istanbul, men just nu rapporteras att allt går lugnt till. Samtidigt har polisen slagit en järnring runt den israeliska generalkonsulatet i en annan del av Istanbul. Ett av de bordade fartygen är turkiskt och enligt obekräftade uppgifter har finns flera turkar bland de döda.

  – Människor här vill att Turkiet som medlem av FN:s säkerhetsråd agerar omedelbart för att skydda den humanitära transporten och invånarna i Gaza, uppger Bitte Hammargren och fortsätter:

  – Just nu strömmar ytterligare tusentals människor hit till Taksimtorget och demonstranterna går nedför den långa shoppinggatan Istikal där många konsulat ligger, dock inte det israeliska.

  11.41 Det första fartyget från konvojen – Challenger – är i hamn,
  rapporterar SvD:s utsända Mats Gezelius från Ashdod.

  11.35 Enligt
  israeliska militären skadades fem israeliska soldater: två allvarligt och tre lindrigt.

  11.22 Israeliska
  Haaretz uppger att enligt inofficiella uppgifter ligger dödssiffran på mellan 14 och 20 personer.

  11.18 SvD:s medarbetare Mats Gezelius är på plats i hamnstaden Ashdod, cirka tre mil söder om Tel Aviv där de bordade fartygen väntas anlända inom ett par timmar.

  – Det är otroligt mycket polis på plats just nu och avspärrningarna är en bit ifrån själva hamnen. Det finns flera ambulanser som står i beredskap, berättar han för SvD.se.

  Enligt uppgift på plats kommer de värst skadade transporteras till sjukus med helikopter.

  11.15 FN kommenterar läget.

  – Jag är chockad över rapporter att transporten med humanitär hjälp möttes med våld tidigt i morse vilket orsakade död och skador när konvojen närmade sig Gazas kust, sade FN:s människorättskommissarie Navi Pillay nu på morgonen i ett tal inför FN-rådet för mänskliga rättigheter i Genève.

  11.08 Ett 20-tal demonstranter har samlats vid den israeliska ambassaden på Östermalm i Stockholm. Polisen har spärrat av området med kravallstaket uppger polisens länskommunikationscentral för SvD.se.

  – Just nu är det lugnt och stilla, och vi har pekat ut en plats där demonstranterna kan hålla till. Samtidigt håller vi på att sätta upp staket runt ambassaden så att demonstranterna inte ska komma för nära, säger Christina Johansson på LKC till SvD.se.

  Jonatan Stanczak är en av dem som demonstrerar:

  – Det här är en samling för dem som känner sig oroliga och det är en symbolisk protest, säger han till TT och fortsätter:

  – Detta är en individuell och spontan aktion efter morgonens bestörtande nyheter.

  11.02 Sverige skickar sin ambassadör i Israel till hamnet Ashdod, dit de bordade fartygen väntas anlända under dagen. Enligt UD finns inga uppgifter just nu om att några svenskar skadats, men samtidigt vet UD inte vilka fartyg svenskarna är på.

  – Vi har hört uppgifter att två svenskar var på det turkiska fartyget och de andra på andra fartyg, säger kabinettsekreterare Frank Belfrage till TT.

  11.00 Det israeliska ingripandet strider mot folkrätten,
  säger folkrättsexperten och professorn Ove Bring till SvD.se.

  10.40 Flera internationella medier, bland annat CNN och Sky News, uppger att dödssiffran stigit till 19 personer. Det var oklart vilken källa medierna använde, men den högre siffran nämndes när premiärminister Benjamin Netanyahus presstalesman Mark Regev intervjuades av Sky News.

  10.35 På flera platser i Sverige arrangerar föreningen Ship to Gaza demonstrationer, bland annat på Sergels torg i Stockholm, Gustav Adolfs torg i Malmö och Gustav Adolfs torg i Göteborg, klockan 18, enligt ett upprop på en Facebook-grupp. Organisationen uppmanar också till manifestationer utanför Israels ambassader och konsulat.

  10.31 Enligt
  Jerusalem Post har den palestinska presidenten Mahmoud Abbas utlyst tre dagars sorg. Abbas kallar sammandrabbningen mellan israeliska militären och aktivisterna från Ship to Gaza för ”en slakt”.

  10.22 Det israeliska agerandet skapar starka reaktioner i omvärlden. I Turkiet har demonstranter försökt storma det israeliska konsulatet i Istanbul och polisen har stoppat flera stenkastande aktivister, rapporterar
  Hurriyet. Tv-bilder visar samtidigt sammandrabbningar mellan turkisk polis och demonstranterna.

  SvD:s Bitte Hammargren är på plats vid det israeliska konsulatet i Istanbul, där situationen nu lugnat ner sig.

  – Jag ser inte särskilt många demonstranter, men däremot finns det en ring av poliser runt omkring konsulatet. Poliserna är utrustade med tårgas och här finns bussar som kan köra bort demonstranterna, säger hon.

  10.17 Också de rödgröna fördömer Israels aktion mot hjälpkonvojen Ship to Gaza. I ett
  gemensamt uttalande säger Mona Sahlin, Lars Ohly, Peter Eriksson och Maria Wetterstrand att ”Gazas befolkning måste få leva i frihet, demokrati och med mänskliga rättigheter”.

  – Vi fördömer den israeliska militärens dödsskjutningar och övervåld mot de humanitära aktivister som försökt forsla förnödenheter till Gaza med båt. Aktionen är ytterst allvarlig och har den inträffat på internationellt vatten står detta helt i strid mot folkrätten.

  – Israels blockad av Gaza gör hela området till ett gigantiskt utomhusfängelse där Israel kontrollerar allt som tillåts komma in eller ut. Detta har lett till ekonomisk katastrof, massarbetslöshet och lidande för Gazas befolkning. För detta bär Israel ansvaret. Israels allt hårdare attacker mot fredligt motstånd liksom blockaden och ockupationen i hela Palestina måste få ett slut.

  I en intervju med TT säger samtidigt Lars Ohly att Israel är ”satans mördare”.

  – Detta visar Israels rätta ansikte och om begreppet ”satans mördare” är på plats någonstans, så är det nu, säger Vänsterpartiets ledare Lars Ohly.

  Hur kände du dig när du fick nyheterna i natt?

  – Oerhört sorgsen. Jag känner ju många som är med där och jag vet vilket engagemang och ideellt arbete som ligger bakom hela den här satsning — att mildra effekten av Israels blockad och krigföring i Gaza. Israel kan inte ens acceptera det, utan visar sin militära överhöghet genom att mörda människor. Jag tycker att det är förfärligt, säger Ohly.

  10.12
  Audrey Bomse, talesperson för internationella Free Gaza Movement säger till BBC att det israelsika ingripandet inte står i proportion till aktionen och att demonstranterna bara använt sig civilt motstånd. Israels biträdande utrikesminister är av motsatt uppfattning. Vid en presskonferens anklagade han Gazaaktivisterna för att ha ”inlett våldsaktionerna”, uppger TT.

  10.04 För den som behöver uppdatera sig –
  BBC har gjort en utmärkt bakgrund till konflikten i Gaza.

  10.00 SvD:s Bitte Hammargren reder ut några centrala frågor kring aktionen
  här. Bland annat om stämningen i Turkiet efter sammandrabbningen.

  9.52 Den israeliska militärens talesperson uppger att tio personer dött i samband med bordningen av Ship to Gaza-fartygen enligt
  Haaretz. Men uppgifterna om antalet döda varierar och det finns icke bekräftade rapporter om mellan 14 och 20 döda.

  Enligt AFP uppger turkiska aktivister i Gaza-remsan att minst 15 personer dött, och att flertalet var turkiska medborgare.

  Den israeliska militären uppger att fyra av deras soldater skadats. ”Några av skottlossning, några av andra vapen”, skriver militären i ett
  uttalande.

  9.50 Nu börjar det komma
  officiella vittnesrapporter från israelisk sida. Enligt militärens version möttes de israeliska marinsoldaterna av vapeneld. ”En del av deltagarna tycks ha planerat att lyncha de (israeliska) styrkorna”, hette det i ett pressmeddelande från IDF, israeliska försvaret.

  ”Under bordningen av fartygen attackerade demonstranterna IDF-marinpersonal med skotteld och lätta vapen, däribland knivar och påkar. Dessutom tillgreps ett vapen från en av IDF-soldaterna”, hette det. IDF uppger vidare att demonstranterna ”klart och tydligt” hade förberett en vapeninsats i förväg.

  9.44 På flera
  filmsekvenser från militärinsatsen syns aktivister slå mot soldaterna. Israels ambassadör som kallats upp till UD idag säger till TT att några av människorna på fartyget använde våld gentemot soldaterna.Vi ringer upp Mikael Löfgren, talesperson för Svenska Ship to Gaza.

  Skulle inte det här vara en fredlig aktion?

  – Absolut, det är hela syftet, det ska vara helt fredligt. All besättning och all de som är med har tränats i civil olydnad, hur man beter sig när man blir angripen. Men hur skulle du själv reagera om du blev angripen. Jag har själv inte sett bilderna men om det stämmer handlar det om självförsvar, säger han till SvD.se.

  9.00 Enligt TT har Israels Sverigeambassadör anlänt till UD, men ambassadören vill inte ge några kommentarer. UD har kallat upp honom för att få en ”klarare bild” av vad som hänt. Till TT
  säger utrikesminister Carl Bildt det som hänt i Medelhavet är ”mycket allvarligt och oacceptabelt”.

  – Nu försöker vi får mer klarhet i vad som faktiskt hänt. Men jag har redan varit i kontakt med EU:s utrikeschef Catherine Ashton för ett gemensamt EU-uttalande, säger Bildt som befinner sig i Italien på väg hem till Sverige.

  8.45 Den miljöpartistiske riksdagsledamoten Mehmet Kaplan är en av dem som
  twittrat om den israeliska aktionen. Han befinner sig själv ombord på ett av fartygen. Så här skrev han tidigare i morse: ”de försöker nu borda oss; OBS! INTERNATIONELLT VATTEN!”

  8.40 Enligt Al Jazeera har israeliska sjukhus högsta beredskap att ta emot skadade personer från Ship to Gaza-konvojen.

  8.27 Anna Ardin, politisk sekreterare på socialdemokratiska Broderskapsrörelsen berättar för SvD.se att
  all kommunikation med konvojen är bruten. Ombord på fartyget Sofia är organisationens internationella sekreterare Ulf Carmesund.

  – Det går inte längre att nå hans satellittelefon, säger Anna Ardin.

  Klockan 05.11 i morse kom den första TT-flashen – samtliga fartyg i Ship to Gaza-konvojen där flera svenskar deltar har boardats av israelisk militär.
  Strax efteråt flera skadade. 06.28 kommer beskedet att tio personer omkommit i konvojstormningen. Senare upphöjs dödstalet till 16,
  enligt AFP.

  Det är fortfarande oklart om det finns svenskar bland de omkomna eller skadade, UD har inga uppgifter och Ship to Gazas svenska kontor har inte heller några uppgifter eftersom all kommunikation strypts.

  Under dagen följer SvD.se nyhetsutvecklingen med länkar till relevanta sajter och intervjuer i det här dokumentet.

  Maria Sundén Jelmini

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X