Annons
X
Annons
X

Direktrapport: Snökaoset

Hela östra Svealand och östra norrlandskusten påverkas av både snöfall och hård vind. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för Stockholmsområdet och Roslagen. SvD.se direktrapporterar om snökaoset.

Polisen dirigerar trafiken förbi en lastbil som hamnat i diket mellan Knivsta och Rimbo på onsdagskvällen. Minst tre lastbilar och flera personbilar ligger i diket på riksväg 77 mellan Knivsta och Rimbo.

Polisen dirigerar trafiken förbi en lastbil som hamnat i diket mellan Knivsta och Rimbo på onsdagskvällen. Minst tre lastbilar och flera personbilar ligger i diket på riksväg 77 mellan Knivsta och Rimbo. Foto: SCANPIX

08:55 Dan Nilsson:
08:55: SvD direktrpporterar nu om snöovädret som främst påverkar östra Sverige. SMHI har utfärdat en klass 2-varning för Stockholmsområdet och Roslagen. för övriga ost- och Norrlandskusten har en klass 1-varning utfärdats.

08:58 Dan Nilsson:
08:59: Trafiken till och från ARlanda är inställd, meddelar Klas Nilsson vid Swedavias pressjour. Flygplatsen är visserligen öppen men inga plan varken startar eller landar. Det väntas se ut så några timmar framöver.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  09:00 Dan Nilsson:
  09:01: Omkring 60 000 resenärer väntas bli påverkade av stoppet i flygtrafiken. Eftersom Arlanda är flygnavet i Sverige får stoppet självklart följder på övriga flygplatser.

  Annons
  X

  09:03 Dan Nilsson:
  09:03: I Stockholmsområdet väntas det komma upp till 20 centimeter snö under förmiddagen.

  09:06 Dan Nilsson:
  09:06: På Skavsta flygplats har man inte behövt ställa in några avgångar.
  – Vi har haft lite förseningar nu på morgonen, men om inte det blir värre tror vi att vi klarar det, säger Dot Gade Kulovuori, vd på Skavsta, till TT.
  Ett ankommande plan avvisades två gånger under morgonen, men kunde landa efter cirka en halvtimme.

  09:08 Dan Nilsson:
  09:08: De flesta busslinjerna i Stockholmsområdet är försenade. Även tunnelbanan dras med förseningar. På den Gröna Linjen med upp till tio minuter.

  09:09 Dan Nilsson:
  09:09: På grund av de trafikproblem som snövädret medför tvingades statsminister Fredrik Reinfeldt att ställa in sitt planerade besök i Hudiksvall i dag. Utbildningsminister Jan Björklunds besök i Landskrona ställdes in av samma anledning, rapporterar TT.

  09:11 Dan Nilsson:
  09:11: I Mälardalen räknar SJ med förseningar på flertalet avgångar. Trafikverket varnar för att snö och blåst kan leda till förvärrade problem med järnvägsväxlarna. Tågtrafiken dras redan nu på morgonen med förseningar. Verket varnar för att situationen kan än värre.
  – Det kan växa, framför allt i Stockholmstrakten, säger presskommunikatören Beisi Sundin, till TT.

  09:15 Dan Nilsson:
  09:!5: Tågtrafiken mellan Linköping och Stockholm är så mycket som 50 minuter försenad. Störst problem med igensnöade växlar finns, än så länge, i Mälardalen, Stockholmstrakten, Katrineholm och i Uppsala. Tågen kan passera, men tvingas sakta farten.

  09:16 Dan Nilsson:
  09:16: En buss har kört av väg 213 och hamnat i diket väster om Loftahammar, norr om Västervik. Det rör sig om en skolbuss, skriver Västervikstidningen, enligt TT.
  Enligt SOS Alarm var det sju personer ombord och ingen har fått synliga skador, har räddningstjänsten rapporterat. Ambulans har sänts till platsen.

  09:20 Dan Nilsson:
  09:20: Pendeltågen i Stockholms län går med oregelbunden trafik på grund av vädret.

  09:26 Dan Nilsson:
  09:26: Snöovädret har under natten rört sig upp över Östergötland och vållat problem i trafiken.
  Det är också besvärligt väglag längs Vättern och i Mälardalen.
  – Vi har ett besvärligt trafikläge. Behöver man inte ut och åka ska man undvika det i nuläget, säger Lars-Göran Nilseryd, vakthavande befäl vid polisen i Östergötland, till TT.
  De har haft många avåkningar och singelolyckor, men inga som lett till allvarliga personskador. Avåkningar har också inträffat i Södermanland, Uppland och Stockholms län.

  09:28 Dan Nilsson:
  09:28: Trafikverket varnar för besvärligt väglag även på Öland och Gotland.

  09:37 Dan Nilsson:
  09:37: I dag ska Nobelpristagarna komma till Stockholm. På Nobelstiftelsen vet man ännu inte vilka som kan komma och vilka som får vänta till dess att snöovädret dragit förbi. Arlanda flygplats är fortfarande öppen, men inga plan landar eller startar än så länge. Det betyder att plan till Stockholm får vänta där de skulle ha startat.

  09:38 Dan Nilsson:
  09:38: Ingen i bussen skadades, rapporterar Västerviks-Tidningen, enligt TT. Den blev liggande i en 20-graders vinkel och de högstadieelever som fanns i bussen blev först instängda. Räddningstjänsten skottade fram bussen, som var på väg från Loftahammar till Åbyskolan i Gamleby.
  En extrainsatt buss har tagit eleverna till skolan.

  09:39 Dan Nilsson:
  09:39: Två flygplatser i London, Luton och Stansted, stängdes i morse för att ge tid att röja bort snö från landningsbanor, rapporterar Reuters.
  En talesman för Stansted-flygplatsen trodde att stoppet skulle kunna orsaka förseningar under dagen även om snöröjningen inte drar ut på tiden.
  På Luton-flygplatsen öppnades det för trafik igen på förmiddagen efter ett totalstopp på cirka en timme.

  09:41 Dan Nilsson:
  09:41: Londonflygplatserna Gatwick, Heathrow och City hade inga påtagliga störningar i trafiken.

  09:43 Dan Nilsson:
  09:42: Enligt SMHI är det inte alls lika besvärligt i norra Sverige som i södra. I norr finns en liten högtrycksrygg.

  09:45 Dan Nilsson:
  09:45: Även i morgon väntas det fortsätta att snöa i östra Sverige, men även i norr.

  09:57 Dan Nilsson:
  09:57: SvD:s reporter Anna Gustafsson rapporterar att pendeltågen är omkring 1,5 timmar försenade. Hennes tåg står just nu på stationen i Stuvsta och väntar på att få klarsignal att köra vidare. Kö på linjen.

  09:59 Fredrik:
  Hej, Varför hävdar ni att ALLA flyg på Arlanda är inställda när det bevisligen lyfter plan på Arlanda nästan varje minut? http://www.flightradar24.com/airport/arn
  Dan Nilsson:
  Hej, det är uppgifter från Swedavias pressavdelning. Har du sett planen lyfta?

  10:01 Dan Nilsson:
  10:02: Staffan Ekbom, 70, från Stockholm skulle ha flugit till London på förmiddagen men sitter nu och väntar på Arlanda.
  – Vi har fått besked om att alla flyg är inställda till klockan tre i eftermiddag, så vi får väl vänta och se. Vi fick beskedet när vi checkade in, berättar han för TT.
  – Många står och väntar på att få byta flyg, men det är ingen upprorsstämning direkt, utan ganska lugnt. Lite tråkigt är det, men vi skulle ha gjort en shoppingresa så det var ju inga jätteviktiga ärenden precis.

  10:03 Dan Nilsson:
  10:03: Posten varnar i ett pressmeddelande för att i delar av Stockholms län, Uppland och Södermanland blir det ingen postutdelning i dag, på grund av det kraftiga snöovädret, rapporterar TT.

  10:04 Boo Magnusson:
  Varför är LFV's hemsida stängd? Räcker det inte med att flygen är inställda, varför inte info?
  Dan Nilsson:
  Tidigare gick den inte att komma åt. Nu får jag meddelande om att den är hårt belastad och att min kötid för att få tillgång till sidan är runt 30 sekunder.

  10:12 Dan Nilsson:
  10:12: SvD:s Anna Gustafsson rapporterar att hennes tåg står kvar på stationen i Stuvsta. Hon och de övriga passagerarna ska nu sätta sig på en buss till Fruängen för att ta sig vidare med tunnelbanan.

  10:13 Bosse:
  Åtminstone 5 plan har startat från ARN de senaste 10 minuterna
  Dan Nilsson:

  10:13 JOhn:
  Det går visst flyg. Sitter just nu på Norwegian till Oslo. Lyfte för 10 minuter sedan. MEd fin WIFI ombord....
  Dan Nilsson:
  Ok. Jag kontrollerar med Swedavia.

  10:14 Undrande:
  Är det inte så att snöar och blåser - så det är väl inte snön som ställer till det utan blåsten. Så blåstkaos...
  Dan Nilsson:
  Ett påpekande att fundera på. Blåst- och snökaos, kanske.

  10:18 Dan Nilsson:
  10:18: Vid 10-tiden var en bana öppen på Arlanda för avgående flyg, enligt Swedavias presschef Klas Nilsson.
  – Vi kan inte ta emot flygplan för närvarande utan prioriterar de resenärer som kommit till Arlanda och ska i väg, säger han, till TT.
  – På Bromma kan vi hantera enskilda flygplan men det är en starkt begränsad situation.
  De flesta av de plan som inte tillåts landa har inte hunnit lyfta, enligt Klas Nilsson.
  Snabbtåget Arlanda Express uppges gå med regelbunden trafik.

  10:19 PerTore:
  Om man använder Flightradar.com så behöver man inte se planen lyfta med egna ögon. Uppgifterna kommer från plan som är i luften och om ett plan startar från Arlanda på flightradar så startar det också i verkligheten. Nu är det på väg ett plan till Arlanda från Skellefteå. SAS SK1011 på 11000 meter i en hastighet av 776 km/h. Få se om det får landa.
  Dan Nilsson:
  Svar på min tidigare fråga. Tack.

  10:20 k:
  Sitter fast på pendeln mellan stockholm c och stockholm s sedan mer än en timme
  Dan Nilsson:

  10:23 Dan Nilsson:
  10:22: SL skriver på sin hemsida att det är förseningar på Gröna linjen med upp till 20 minuter.

  10:27 Dan Nilsson:
  10:27: Trafikverket har en karta med varningar för dåligt väglag.

  10:27 Stockholmare:
  Regionbussarna i Östergötland verkar gå på utsatt tid. Inga bekymmer.
  Dan Nilsson:

  10:29 Dan Nilsson:
  10:29: Enligt SJ beror tågförseningarna på växelfel orsakade av snön.

  10:30 Oskar:
  Bra att veta för SL-resenärer är att ”upp till 20 minuter” väldigt ofta betyder ”mer än 20 minuter”. Språkförbistringen beror på att folk inte ska få för sig att utnyttja resegarantin.
  Dan Nilsson:

  10:33 Dan Nilsson:
  10:33: Corren.se berättar att även i Östergötland har det varit besvärligt för kollektivtrafikresenärer. Stadstrafiken i Norrköping, Linköping och Motala kör tidtabellslöst.
  – Det har varit en hel del förseningar i kollektivtrafiken, och i vår östra del har flera avgångar ställts in. Men vi har läget under kontroll, trots allt, säger Sylvia Rydström som är kommunikationschef på Östgötatrafiken, till Corren.se

  10:35 Dan Nilsson:
  10:35: I Jönköpingstrakten var trafikläget besvärligt under förmiddagen med kraftig blåst och snöfall.
  – Det är framför allt utmed Vättern som det är problem. Det är mycket halt och lite modd så det har skett en del avåkningar och lastbilar som inte kommer inte upp för backarna på E 4, säger Jan Lagerqvist, presstalesman på polisen i Jönköping, till TT.

  10:37 Maria Gustafsson:
  Men funkar tunnelbanan? Appen funkar inte, så det är svårt att veta ...
  Dan Nilsson:
  Enligt SL:s hemsida är det just nu, 10:36, stopp mellan Hagsätra och Gullmarsplan på grund av ett växelfel. Samtidigt som det är generella förseningar med upp till 20 minuter på Gröna linjen. Nu blir det förmodligen längre förseningar.

  10:42 Dan Nilsson:
  En lastbil körde av E18 vid Vintrosa utanför Örebro nu på morgonen. Olyckan vållar trafikproblem.

  10:43 Dan Nilsson:

  – Ingen person ska ha skadats vid olyckan, men olyckan leder till trafikstörningar på E 18. Lastbilen kommer senare att bärgas, säger Dan Sööder, vakthavande befäl på Örebropolisen, till NA:s nätupplaga.

  10:44 Dan Nilsson:
  Här följer en prognos från SMHI och TT:
  Östra Götaland och östra Svealand har drabbats mest av det ettriga lågtrycket. I Kalmar län har det fallit 20–30 centimeter snö som mest, enligt mätningar som gjorts i morse.
  – Det är en klass 2-varning så det är kraftigt, men det hör vintern till, säger meteorolog Anna Hagenblad på SMHI. Snöfallet har även dragit in över Gävleborg och Västernorrland.
  – Det kommer att mattas av och i söder först, säger Anna Hagenblad.
  Till kvällen kommer vinden att mojna och det blir också minskad intensitet i snöandet.
  Lågtrycket har sitt centrum väster om Gotland och rör sig sakta norrut.

  10:48 Henrik:
  Kom just av en resa med innerstadsbuss, blå linjen. Allt funkade perfekt!

  10:50 Dan Nilsson:
  10:50: SL meddelar att det är stopp mellan Hagsätra och Rågsved också det på grund av växelfel. Bussar ska ersätta.

  10:52 Dan Nilsson:
  10:52: TT rapporterar från Arlanda:
  På Arlanda har köerna till ombokning av biljetter börjat bli längre. Både Norwegian och SAS har köer på ett 50-tal meter. Stämningen är fortfarande lugn bland resenärer även om en del är upprörda över att inte komma i väg.
  I en av köerna står Marius Solarz som skulle ha rest till Krakow på förmiddagen med sin fyraårige son:
  – Vårt flygplan är inställt. Nu står vi i kö för att ta reda på vad som händer. Frågan är om vi kommer i väg i dag.

  10:54 Dan Nilsson:
  10:54: Stopp i tågtrafiken förbi Älvsjö. Oklart när felet är avhjälpt.

  10:54 kenny:
  Lidingöbanan funkar som vanligt. Kanske ska byta ut alla moderna tunnelbane/pendeltåg till en äldre modell för att inte de heller skall påverkas av snön?

  10:56 Dan Nilsson:
  10:56: Trafikverket meddelar att det är stora förseningar i tågtrafiken till och från Stockholm och både norr- och söderut. Orsak: växelproblem som vållar kö på spåren.

  10:57 SJ far med osanning:
  Kan säga att SJs förseningar bara delvis beror på snön. Jag åkte från Uppsala idag och blev ytterligare 50 minuter försenad pga. lokhaveri. Dåligt underhåll är aldrig väderlekens fel.

  10:58 Linus:
  Om vi inte antar att Flightradar ljuger ihop flygdata från ingenstans så sitter jag just nu och kollar på t.ex. FV286 till St Petersburg och SK635 till Frankfurt, båda lyfte från Arlanda alldeles nyss.
  Dan Nilsson:
  Som jag skrivit tidigare är en bana är öppen för avgångar från ungefär kl 10.

  10:58 Peter:
  Varför kliver folk ut på övergångställenaUtan att titta? Man kanske inte kan/hinner stanna fast man vill!

  11:00 Dan Nilsson:
  11:00: TT rapporterar:
  Vägfärjorna i Stockholms län, där klass 2-varning är utfärdad, har gått som den ska under morgonen och man förväntar sig inte heller att några avgångar ska behöva ställas in under dagen.
  – Det är dålig sikt och sjögång men vi har inga problem, säger Ingrid Jarnryd, informationschef på Färjerederiet.
  Däremot uppmanar hon färjepassagerarna att ha koll på läget på vägarna för att inta missa sina avgångar.
  Två färjor från Viking Line gick inte in hamnen i Långnäs på Åland under natten, men i övrigt fungerar Östersjöfärjorna som de ska. Inga avgångar har ställts in.

  11:02 Dan Nilsson:
  11:02: Påminner om Trafikverkets karta över väglaget i landet.

  11:06 Dan Nilsson:
  11:06: I princip ingen SL-trafik kör i nuläget på tidtabell. Bland de hårdast drabbade är pendeltågsresenärerna. Läs mer här.

  11:16 Dan Nilsson:
  11:16: Enligt SL är trafiken mellan Stockholms central och Älvsjö igång.

  11:16 Kalle:
  Det verkar som att Stockholm klarar av snöfall lika dåligt som Skåne brukar göra.

  11:17 Dan Nilsson:
  11:17: TT har talat med Swedavias presschef:
  – Det är ett förlorat resdygn i Sverige, säger Klas Nilsson, presschef vid Swedavia, om problemen för flygtrafiken.
  Motvind på Bromma gör att landningarna tar extra lång tid. Snö i kombination med kyla och blåst på Bromma och Arlanda gör att banorna blir hala vilket minskar friktionen.
  – Vi kan snöröja och ta emot plan, men fem minuter senare är det likadant igen.
  Så länge ovädret fortgår kommer problemen att vara stora på flygplatserna, men enligt Klas Nilsson kan kapaciteten förbättras snabbt när det mattas av.
  På Landvetter och Sturup fungerar trafiken som den ska, med undantag för flyg till och från Stockholm.

  11:18 Roger:
  Vi måste få forskningen att uppfinna något som gör att snö inte längre existerar på vår jord...

  11:21 Dan Nilsson:
  11:21: NA på nätet berättar att en mbil voltade på vägen mellan Degerfors och Björneborg i morse. Två personer tog sig ur bilen och kunde själva ringa räddningstjänsten.

  11:22 Till Peter:
  ”Varför kliver folk ut på övergångställenaUtan att titta?” Därför att de har förtur och du som bilist är enligt lag skyldig att stanna? Om du har problem att stanna kanske du ska justera farten istället för att gnälla på fotgängare. Dessa motormän...

  11:25 Roger:
  De flesta SL bussarna i Haninge, Nynäshamn och Värmdö är inställda.

  11:32 Ibbe:
  Sitter i pendeltåget mot Nynäshamn, det gick från centralen kl 8:50 och fortfarande inte framme i Älvsjö...

  11:41 Dan Nilsson:
  11:40: Plogbilarna i Stockholm jobbar på högvarv, men eftersom snöfallet ackompanjeras av blåst snöar vägarna snabbt igen.
  De stora vägnäten hålls öppna, men på många bostadsgator har snön tagit överhanden. Läs mer r om problemen som kombinationen snö och hård vind orsakar.

  11:44 Dan Nilsson:
  11:44: En kvinna i 30-årsåldern avled av sina skador sedan hon kört av vägen mellan Vedum och Herrljunga, några mil norr om Borås, i morse.
  – Det är visserligen snöigt på platsen, men vi vet inget om orsakerna till olyckan eftersom det inte finns några vittnen, säger Thomas Fuxborg, presstalesman på polisen i Västra Götaland, till TT.

  11:52 Dan Nilsson:
  11:52: TT rapporterar om läget i Östergötland:
  Hala vägar och lastbilar som halkar runt plågar också Östergötland.

  – Det känns som att vi har ett tilltagande snöfall just nu. Vägarna slipas av snödreven och är mycket hala över hela länet, säger vakthavande befäl Lars-Göran Nilseryd till TT.

  – Vi har just nu tre lastbilar som ligger på sidan i diket. De får nog ligga kvar till i natt för att inte ställa till det i trafiken vid bärgning, säger Nilseryd.
  Riksväg 32 mellan Skänninge och Motala är helt avstängd

  11:58 Dan Nilsson:
  11:57: TT rapporterar om 500 meter långa köer på terminal 5 på Arlanda.

  12:01 Dan Nilsson:
  12:01: På grund av snön min skar SJ antalet avgångar under eftermiddagen och kvällen.

  12:05 Dan Nilsson:
  12:04: Det här betyder SMHI:s varningar:
  Klass 1-varning innebär att det finns vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.
  Klass 2-varning betyder att det kan finnas fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.
  Klass 3-varning förebådar mycket extremt väder som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

  Källa: SMHI (TT)

  12:13 Maria:
  Hur ser prognosen ut? Hur länge ska det snöa?
  Dan Nilsson:
  Enligt SMHI ska det fortsätta att snöa men med avtagande intensitet. I morgon väntas snöfall från Västerbotten ned till norra Götaland. På fredag kommer det, enligt prognosen, att snöa här och var i mellersta och norra Norrland. Längre söderut blir det troligen uppehåll. Det blir det förmodligen i helgen också.

  12:15 Dan Nilsson:
  12:15: Just nu stopp i tunnelbanan mellan Hammarbyhöjden och Skarpnäck. På grund av tekniskt fel, skriver SL.

  12:18 Dan Nilsson:
  12:18: Nu tar min kollega Karin Thurfjell över. Jag ska gå ut och testa verkligheten.

  12:23 Karin Thurfjell:
  SvD:s reporter Anna Gustafsson har nyss kommit till jobbet efter en nästan tre timmar lång pendeltågsresa från Huddinge station till Stockholms central. ”Det var trots allt bra stämning i vagnen”, säger hon.

  12:25 Snökaos:
  Enligt SLs hemsida är det total stopp för bussarna vid Nynäshamn, Haninge, Nacka/Värmdö och Tyresö.

  12:25 Johan:
  Hej! Vad säger SL om eftermiddagen? Kommer vi som åker tunnelbana komma hem?

  12:27 Karin Thurfjell:
  Hej Johan! Jag missade att svara i din kommentar, så svaret kommer här: enligt väderleksprognosen ska det fortsätta snöa i eftermiddag, och det innebär att problemen i kollektivtrafiken sannolikt fortsätter. ”Det är ett exeptionellt läge”, säger Jesper Pettersson på SL.

  12:27 Nils:
  676 Norrtälje - Danderyd gick bra , + 10 minuter .

  12:31 Olle:
  Är det någon som vet om det kommer iväg några plan från Arlanda?
  Karin Thurfjell:
  En landningsbana ska vara öppen för avgående flyg. - Vi kan inte ta emot flygplan för närvarande utan prioriterar de resenärer som kommit till Arlanda och ska i väg, säger Swedavias presschef Klas Nilsson till TT.

  12:35 Karin Thurfjell:
  Enligt SJ:s sajt är det stopp i tågtrafiken söderut från Stockholms central på grund av vädret. Flera andra avgångar är försenade. Enligt SJ får alla som vill avbryta sin resa på grund av vädret rätt till full återbetalning av biljettpriset, oavsett biljetttyp.

  12:38 Gustav:
  Hur ser det ut e4 Uppsala-Stockholm? Sitter helt fast. Någon som har någon prognos?

  12:51 Karin Thurfjell:
  Tre av nobelpristagarna var inbokade på flyg till Stockholm idag, men kommer nu inte fram på grund av väderläget. Det gäller Litteraturpristagaren Mo Yan, som skulle flyga hit från Helsingfors, Medicinpristagaren John B Gurdon som sitter fast i London (där det också är stora problem med flygtrafiken) och fysikpristagaren Serge Haroche som befinner sig i Paris.

  – De har bokats om på senare flyg, och vi hoppas att de ska kunna landa ikväll. Annars får de komma imorgon.

  Klockan 10 imorgon är det dags för pristagarnas traditionsenliga besök på Nobelmuseum, poch senare på dagen ska Mo Yan och John B Gurdon hålla presskonferenser.

  12:56 Karin Thurfjell:
  Enligt TT kommer trafiken till coh från Arlanda dras med stora störningar hela dagen, och förmodligen också under kvällen.

  12:57 Karin Thurfjell:
  Arlandas kommunikationschef säger till TT att det är svårt att landa plan på Arlanda, men lite lättare att lyfta.

  12:58 Markus:
  Flyg till Chicago, New York avgick med knappt två timmar försening. Landar inrikesflyg löpande.

  13:00 Martin:
  Vågar man sätta sig på taget mot stockholm fr Småland nu i em med en bebis? Vill inte fastna i timmar...
  Karin Thurfjell:
  SJ varnar för kraftiga förseningar, och uppmanar alla som ska resa att vara ute i god tid och kontrollera sin avgång.

  13:01 Johan:
  Sitter längst fram i kön på E4:an. Det är några lastbilar som står still längre fram. Det har inte rört sig på en timme nu!

  13:04 Emma:
  Gäller SL:s resegaranti? Enligt deras hemsida gäller den inte under ”extrema väderförhållanden”.
  Karin Thurfjell:
  Jesper Pettersson på SL:s presstjänst sa för några timmar sedan att resegarantin gäller. Den går ut på att den som riskerar att bli 20 minuter eller mer sen kan ta en taxi och sedan få tillbaka pengarna som taxiresan kostade.

  13:08 Svante:
  Fungerar Roslagsbanan?
  Karin Thurfjell:
  På sin hemsida skriver SL att samtliga avgångar med Roslagsbanan mot Ormsta är inställda. Samma sak gäller alla avgångar mot Österskär. Åkersbergatågen åker dock hela vägen till Österskär.

  13:11 Ante:
  Gåt det något pendeltåg från Södertälje hamn mot Stockholm?
  Karin Thurfjell:
  Enligt SL:s hemsida är det oregelbunden och reducerad trafik på samtliga pendeltågslinjer. Däremot verkar det inte vara helstopp någonstans.

  13:17 Karin Thurfjell:
  Nu tar Dan Nilsson, som kommit tillbaka efter ett lunchbesök i snökaoset, över rapporteringen.

  13:19 Arne:
  Rullar Solna/Sundby- bergsbussarna

  13:19 Ante:
  Personalen på Södertälje Hamn-station sa nyss att nästa tåg skulle komma om två timmar. Hoppas att det var ett missförstånd...

  13:21 Dan Nilsson:
  13:22 En läsare skriver från Israel:
  Vi är på Ben Gurion flygplatsen på grund av det svenska vädret :-(
  Norwegian får inte tillstånd att för sina passagerare att borda. Man har tydligen inte fått klartecken från Arlanda.
  Går dock ingen nöd på folket här.

  13:25 Dan Nilsson:
  13:26: TT skriver:
  Nästan samtliga innerstadsbussar i Stockholm står stilla sedan lunchtid. Det rör främst linjerna 1 till 4.
  SL:s bussar kör också med reducerad trafik i Tyresö, Söderort, Huddinge, Botkyrka, Nacka och Värmdö. Det råder även förseningar och oregelbunden trafik i Täby, Vaxholm, Åkersberga och Norrtälje. På tunnelbanans gröna linje är det förseningar i upp till en kvart.

  13:33 Dan Nilsson:
  13:33: Det är stora problem i busstrafiken i hela Stockholms län. Nästan samtliga stombusslinjer i innerstan står stilla. De blå långa ledbussarna ska enligt SL bytas till kortare. Oklart hur lång tid det tar.

  13:34 Dan Nilsson:
  13:34: Tågresenärer till och från Stockholm är upp till två timmar försenade.
  – Det är väldigt mycket förseningar och många inställda tåg just nu, säger Elina Yli-Torvi på SJ:s presstjänst, till TT.

  13:41 Dan Nilsson:
  Snöfallet får fler följder än trafikproblem. TT rapporterar om tusentals hushåll som är utan el, främst i östra Svealand.
  – Det är mycket besvärligt för teknikerna att ta sig fram, både på vägarna och i skog och mark. Men vi jobbar så fort vi kan, säger Viktoria Raft, pressekreterare hos Vattenfall som har 5 500 strömlösa kunder i Stockholmsområdet, till TT.
  500 Eonkunder i Gryts skärgård i Östergötland är också utan ström. På Eon beräknar man att samtliga ska ha fått tillbaka elen vid 17-tiden i eftermiddag. Eon har också ett avbrott som drabbat omkring 1 000 personer i Jämtland, om det beror på vädret eller inte är oklart.
  Tidigare i dag drabbades Fortums kunder på Ekerö av ett avbrott som nu är åtgärdat.

  13:43 Snö-Sanna:
  Dan, hur var verkligheten med snökaoset?
  Dan Nilsson:
  Under den korta promenad jag gick var det intensivt. Men Det var ingen fara för livet:)

  13:44 Elina:
  Det är tågkö på pendelspåren så allt tar väldigt lång tid. Dock verkar folk vara glada över att de får vara inne!

  13:47 Dan Nilsson:
  Trafikverket har just nu problem med sin hemsida. Det är också stora problem på vägarna i Storstockholm, säger Lennart Helsing vid verkets pressjour.

  13:49 Dan Nilsson:
  Lennart helsing fortsätter:
  – Vid ettiden var det stora problem på Essingeleden. Vi är ute med alla resurser vi har, men när det blåser och snöar så här mycket så förslår det inte.

  13:51 Dan Nilsson:
  13:50: Mer från Lennart Helsing:
  – Vår rekommendation just nu är att man inte ska ge sig ut på vägarna om man inte måste.

  13:51 Dan Nilsson:
  13:50: Mer från Lennart Helsing:
  – Vår rekommendation just nu är att man inte ska ge sig ut på vägarna om man inte måste.

  13:52 Dan Nilsson:
  13:52: En av flera ministrar som fått göra om sina planer för dagen är justitieminister Beatrice Ask (M) som skulle flyga till Bryssel.

  – Vi skulle ha åkt i morse men vi kom aldrig iväg, säger pressekreterare Per Claréus, till TT.

  13:52 Möller:
  Buss linje 1 i kortare version rullar frekvent på Kungsgatan nu, enligt egen observation.

  13:54 Dan Nilsson:
  13:54: Drygt 40 olyckor har rapporterats in i Stockholm sedan i morse.

  – Sedan är det förmodligen mycket fler än så, men många som åker i diket kontaktar inte polisen utan ringer efter bärgning, säger Kjell Lindgren, informatör vid Stockholmspolisen, till TT och fortsätter:

  – Det positiva med det här vädret är att det blir väldigt låga hastigheter, så vi är förskonade från olyckor med personskador.

  13:57 Dan Nilsson:
  13:57: Det är även trafikprobelm i västra Sverige. TT sammanfattar så här:
  På länsväg 172 i Dalsland står en lastbil blockerad bakom en annan lastbil som fastnat i en backe.
  På väg 164 vid Edsleskog i Dalsland står flera långtradare stilla i en backe, utan att kunna ta sig upp. På E6 vid Tanum i norra Bohuslän har en lastbil kört in i mitträcket och börjat läcka diesel.
  *På E20 vid Södra Härene i närheten av Vårgårda har två lastbilar och en personbil varit inblandade i en olycka. Föraren av personbilen har förts till sjukhus.

  13:59 Dan Nilsson:
  13:59: Trafiken på Lidingöbanan är helt inställd. Bussar är på väg, enligt SL.

  14:05 Dan Nilsson:
  Orsaken till stoppet på Lidingöbanan är att tåg spårat ur vid Högberga mot Ropsten. Det som har hänt är att en vagn har halkat av spåret.
  – Det är inget dramatiskt. Vi har personal på plats. Det blir totalstopp i några timmar, säger Tomas Hedenius, kommunikationschef på Arriva.
  Det finns inga rapporter om skadade.

  14:10 Dan Nilsson:
  14:10: En lastbil och en personbil har krockat på E20 i Arboga, vid en av infarterna till tätorten.

  – Personbilen blev helt mosad, men föraren klarade sig med lindriga skador, säger Per Strömbäck vid polisen i Västmanland till TT.
  För tillfället är det totalstopp i trafiken för dem som kommer från Stockholmshållet.

  14:13 Dan Nilsson:
  14:13: Även skolor drabbas av vädret. Bland annat har Internationella Engelska skolan i Bromma stängt för dagen. Vid lunchtid stängde skolan och om det inte vädret blir bättre till i morgon varnar de på sin webbsajt för att skolan är stängd även i morgon.

  14:15 Kerstin:
  Det står på SL:s hemsida att inga bussar går på Lidingö? Är det riktigt? Nu när Lidingöbanan står stilla, blir det problem för oss i Larsberg/Lidingö
  Dan Nilsson:
  SL har sagt att bussar ska ersätta Lidingöbanan.Vi får se hur det går.

  14:15 Patrik:
  Äntligen händer något i den här staden! Mer snö åt folket - det för oss samman mot en gemensam fiende. Tänd brasan, fram med glöggen och beklaga er åt alla som beklagar sig över snön.

  14:16 Dan Nilsson:
  14:16: TT: Flera skolor i Stockholmsområdet har stängt på grund av snön, bland annat Kvarnbergsskolan i Värmdö kommun som inte haft någon undervisning i dag för de drygt 300 eleverna.
  – Vi hade strömavbrott i morse och dessutom var det många lärare som inte kunde ta sig till jobbet. Då försökte vi nå så många elever och föräldrar som möjligt, säger rektor Calle Degerström, som själv sitter insnöad hemma, till TT.
  – De lärare som ändå tog sig till skolan sitter nu där och kan inte ta sig hem eftersom alla bussar är inställda.

  14:19 Dan Nilsson:
  14:19: Rapport från Stockholms central: pendeltågen söderut står helt stilla sedan 11:40. Ingen prognos om när trafiken kan vara igång. Resenärerna ombeds ta andra vägar om de kan.

  14:19 creep:
  Har suttit vid globen för en timme nu. Växelfel i högdalen följd av växelfel i hagsätra. tvärstop båda riktningar.

  14:23 Dan Nilsson:
  14:23: Ytterligare ett mejl från läsaren som är på väg från Israel till Sverige:
  ”Vi har för en stund sedan fått tillstånd att lyfta.
  Dock första beskedet var ytterligare väntan på 1h 45min vilket gjorde att tjänstgöringstiden för personalen går i övertid vilket innebär att vi skulle vänta kvar i Tel Aviv ytterligare ett dygn.
  Som sagt nu fick vi tillstånd att lyfta dock mot Köpenhamn(Arlanda var/är destinationen), där kommer de att byta besättningen och beroende på vädret vidare till Arlanda.
  Vi kommer att kraftigt vara försenade till Arlanda. Hoppas iaf komma fram ikväll till Köpenhamn.”

  Vi hoppas dock att under flygfärden få ytterligare info från kaptenen och hans besättningen som verkar hantera det hela på ett proffsigt sä

  14:24 Leiph:
  Pendeltåget som gick 11.00 från Nynäshamn står nu (14.20) mellan Västerhaninge och Jordbro.

  14:25 Dan Nilsson:
  14:25: Även tvärbanan mellan Alvik och Hammarby sjöstad har drabbats av förseningar på grund av växelfel.

  14:27 Dan Nilsson:
  14:27: Trafikverkets sajt ligger sedan en stund nere.

  Kl 13.32 Tur att kollegan Lena Karvik är en baddare på att skotta.

  14:38 Dan Nilsson:
  14:38: En avisningsmaskin har krockat med ett flygplan på Arlanda. Planet, som stod vid gaten, skulle lyfta mot London när olyckan inträffade.
  – Det skakade till rejält. Avisningsmaskingen körde rakt in i ena motorn, som helt förstördes, säger en passagerare till SvD.se.
  Planet fick då utrymmas.
  – Vi var redan försenade och hade suttit i fem timmar på planet. Det här hände direkt efter att piloten sade att vi till slut kunde lyfta. Det var maximal otur, säger passageraren.

  14:39 Dan Nilsson:
  14:39: Nu kom jag in på Trafikverkets hemsida. Men verket rapporterar om att det fortfarande är problem med sidan.
  På sajten står att det är stora problem på vägarna i Stockholms län. Särskilt de södra delarna och på Värmdö. Där är också busstrafiken inställd.

  14:41 Dan Nilsson:
  14:41: SL rapporterar att inga ersättningsbussar är i trafik istället för Lidingöbanan som stor stilla på grund av en urspårning.

  14:43 Dan Nilsson:
  14:42: Tågen söderut från Stockholm står stilla på grund av ett växelfel i Älvsjö.

  Här är en bild på avisningsmarskinen och planet som krockade på Arlanda.

  14:58 LB:
  Vilket ansvar har SL för strandsatta resenärer? Resegarantin galler ju inte, men vad galler?
  Dan Nilsson:
  Enligt min kollega Karin Thurfjell gäller SL:s resegaranti. Det har Jesper Pettersson på SL:s presstjänst sagt.

  15:00 Roland:
  Hej! Ser att det är stopp på tågtrafiken söderut, vid Älvsjö. Någon som vet hur det är norrut? Går pendeltågen, tro?
  Dan Nilsson:
  På SL:s sajt står det att tågen går med reducerad trafik och att resan kommer att ta längre tid än normalt.

  15:01 Dan Nilsson:
  15:01: TT: Fler bandymatcher ställs in på grund av snöovädret. Senaste i raden är de allsvenska matcherna Tranås-Finspång samt Lidköping-Åtvidaberg. Totalt är nu fem matcher i de högre serierna inställda.

  15:02 Dan Nilsson:
  15:02: TT berättar också att även matcher som spelas inomhus drabbas av snöfallet:
  Elitseriematchen i handboll mellan Hammarby och Alingsås kommer inte att kunna genomföras på grund av snöovädret.
  ”Nytt matchdatum ännu ej fastställt och förköpta biljetter till matchen gäller det nya matchdatumet”, skriver Hammarby handboll

  15:04 Dan Nilsson:
  15:04: Det är fortfarande svårt att komma in på Trafikverkets sajt. Jag kommer in i bland.

  15:05 Dan Nilsson:
  15:05: TT: Polisen i Stockholm har startat ett särskilt Twitter-flöde för att informera om snöovädret. Du hittar det här: twitter.com

  15:08 Gregor:
  Hur länge kan det här snöovädret hålla i sig?
  Dan Nilsson:
  Enligt SMHI även i morgon, men inte med samma intensitet. Det drar sig sakta norrut. På fredag finns det i norr, men är då splittrat. Det verkar som om det redan har avtagit en del i alla fall när jag tittar ut genom fönstret på jobbet. Det var betydlig intensivare på förmiddagen.

  15:11 Dan Nilsson:
  15:11: TT har en text om resenärernas rättigheter:
  Om du har drabbas av ett inställt flyg så ska flygbolaget antingen återbetala biljetten eller boka om din resa. Har du flugit från ett land utanför EU gäller andra regler. Då är det flygbolagets egna villkor och eventuellt landets lagar som styr.
  Om du har bokat en tågresa som ställts in eller är minst en timme försenad ska du antingen få tillbaka biljettpriset eller få boka om resan. Är du försenad minst en timme har du rätt till kompensation på minst 25 procent av biljettpriset och uppåt, beroende på hur lång förseningen är.
  Resenärer av båda slagen har rätt till kostnadsfri mat och dryck och eventuellt gratis hotellvistelse.
  Källa: Konsumentverket (TT

  15:11 Dan Nilsson:
  15:11: TT har en text om resenärernas rättigheter:
  Om du har drabbas av ett inställt flyg så ska flygbolaget antingen återbetala biljetten eller boka om din resa. Har du flugit från ett land utanför EU gäller andra regler. Då är det flygbolagets egna villkor och eventuellt landets lagar som styr.
  Om du har bokat en tågresa som ställts in eller är minst en timme försenad ska du antingen få tillbaka biljettpriset eller få boka om resan. Är du försenad minst en timme har du rätt till kompensation på minst 25 procent av biljettpriset och uppåt, beroende på hur lång förseningen är.
  Resenärer av båda slagen har rätt till kostnadsfri mat och dryck och eventuellt gratis hotellvistelse.
  Källa: Konsumentverket (TT

  15:12 Dan Nilsson:
  15:12 I Enköping har alla skolskjutsar ställts in i dag och i morgon förmiddag. Kommunen uppmanar föräldrar att själva hämta sina barn, rapporterar TV4 Nyheterna Uppsala.

  15:13 Dan Nilsson:
  15:13: TT har också en taxt om rättigheter för den som drabbas av elavbrott. Här följer den:
  I Enköping har alla skolskjutsar ställts in i dag och i morgon förmiddag. Kommunen uppmanar föräldrar att själva hämta sina barn, rapporterar TV4 Nyheterna Uppsala.

  15:20 Dan Nilsson:
  15:19: Enligt SVT uppmanar SAS resenärerna att inte åka till Arlanda.

  15:22 Dan Nilsson:
  15:22: Läs om SJ:s inställda avgångar här.

  15:23 Dan Nilsson:
  15:23: TT: En 57-årig man hittades i dag död efter en trafikolycka väster om Sundsvall. En bilist slog larm om att en bil kört av länsväg 320 i närheten av Holm och krockat med ett träd. När räddningstjänst kom dit fann personalen den livlöse föraren inne i bilvraket, rapporterar lokala medier på nätet.
  Vinterväder råder i området, men myndigheter kan ännu inte ge något närmare besked om varför mannen avled eller hur olyckan gått till. Det är heller inte känt exakt när den inträffade.
  Den omkomne var bosatt i Uppsala län.

  15:26 Dan Nilsson:
  15:26: SvD.se:s läsare har skickat bilder på snöfallet och följderna. Se bilderna här.

  15:27 Dan Nilsson:
  15:27: TT rapporterar:
  Omkring hälften av alla postpaket i Stockholmsområdet har antingen inte kunnat hämtas upp eller delas ut i dag. Postgången i Gävleborg, Uppland, Stockholm, Sörmland och Östergötland har delvis försenats, främst på landsbygden där oplogade vägar är ett problem

  15:30 Gisela Danils:
  Fungerar Saltsjöbanan? Tider?
  Dan Nilsson:
  Trafiken mellan Saltsjöbaden och Neglinge är enligt SL inställd på grund av urspårning. I övrigt ska trafiken gå men oregelbundet.

  15:32 Dan Nilsson:
  15:32: Stockholmare vill ha mera snö. Se rörliga bilder här.

  15:32 Marianne:
  Eloge till Arlanda Express - still going strong! Fast med oregelbunden trafik. Men det har man ju ganska stor förståelse för.

  15:34 Dan Nilsson:
  15:33: Trafiken på tvärbanan mellan Alvik och Hammarby sjöstad är nu inställd på grund av vagnfel i Gröndal.

  15:34 Hassan:
  SL:s sjövägen från nybrokajen till Nacka går helt enligt tidtabell till skillnad från all annan kollektivtrafik till Nacka!

  15:45 Dan Nilsson:
  15:45: Roslagsbanans samtliga snabbtåg inställda. Förseningar i övrig trafik.

  15:50 Dan Nilsson:
  15:50: Busstrafiken i Stockholms län har stora problem. På många linjer är det totalstopp. Den som kan uppmanas åka tunnelbana även om den dras med stora förseningar. Oklart hur länge det kommer att vara så här.

  15:51 Dan Nilsson:
  15:51: TT: – Det är ett väldigt besvärligt trafikläge, framför allt i Stockholm där det har snöat mest, säger Lennart Helsing på Trafikverkets pressjour, till TT.
  Även Sezgin Sahin, produktionsledare på Trafik Stockholm, talar om många problem. Under onsdagseftermiddagen uppstod långa köer på grund av trassligheter på E 4 vid Vårby backe i södra Stockholm.
  – Där har flera långtradare fastnat när de har försökt ta sig loss, säger Sahin.
  Han tillägger också att olika vägar på Södertörn och Värmdö har drabbats av problem.

  15:54 Dan Nilsson:
  15:54: Polisen skriver på twitter att man får räkna med köer på Värmdöleden. Inga inrapporterade olyckor.

  16:04 Dan Nilsson:
  Nu tar min kollega Mikaela Åkerman över rapporteringen.

  16:09 Mikaela Åkerman:
  Förutom i Stockholmsområdet är landets flygplatser inte drabbade av några större problem till följd av vädret, skriver TT. Eftersom de flesta inrikesflygningarna går via Stockholm påverkas dock trafiken i alla fall i hög grad, enligt Swedavias presschef Klas Nilsson.

  – Det är några plan från Visby som lyckats ta sig till Bromma, det är några från Luleå och Umeå som lyckats ta sig till Stockholmsområdet men de allra, allra flesta är inställda, säger han till nyhetsbyrån.

  16:14 Mikaela Åkerman:
  Senaste tweeten från Stockholmspolisen lyder: ”Upprepar att busstrafiken är i princip inställd i hela länet. Håll koll på SL:s hemsida för mer info.” Länk till hemsidan hittar ni här.

  16:17 Mikaela Åkerman:
  Många undrar om Skurubron eftersom ett rykte gör gällande att den ska vara avstängd. Vi undersöker saken just nu!

  16:23 Ulf:
  Bor vid Skurubron och jag ser trafik passera över. Dock långsamt.

  16:25 Mikaela Åkerman:
  Vår reporter Erik Olsson har ringt runt till olika skolor i Stockholmsområdet för att se hur de hanterar snökaoset. Följande information har vi i nuläget:

  Värmdö kommun:

  Kvarnbergsskolan har hållit stängt hela dagen i dag. Enligt rektor på grund av att inga bussar går. Dessutom drabbades skolan av strömavbrott. Oklart vad som händer imorgon, beslut tas senare i kväll.

  F-5-skolan Läs stängde vid lunchtid.

  Brunns skola på Ingarö stängde vid lunchtid och föräldrarna ombads hämta sina barn, oklart hur det blir i morgon.

  Detsamma gäller Viks skola och Hemmestaskolan.

  Nacka kommun:

  Skolorna har av kommunens uppmanats att hålla öppet i dag till alla elever har hämtats av föräldrar eller på att sätt kunnat ta sig hem säkert.

  Fyra idrottsanläggningar har stängts på grund av risk för snöras från taken. Dessa är: Björknäs islada, istältet Nacka IP, Quasadahallen i Boo (vid Myrsjö IP) samt Näckenbadet är stängd

  Tyresö kommun:

  Skolor och förskolor kommer att hålla öppet till dess att föräldrarna kommer och hämtar sitt barn.

  Brevik förskola och skola kommer hålla stängt under morgondagen (torsdag)

  I dag lyckades bara ungefär hälften av eleverna ta sig till skolan och en stor del av personalen uteblev också.

  Botkyrka:

  Föräldrar uppmanas att hämta sina barn så tidigt som möjligt från skolor, förskolor och fritidsverksamhet. I nuläget bedömer man dock att verksamheterna kommer kunna hålla öppet som vanligt morgon.

  16:32 Mikaela Åkerman:
  SL avråder från att ta pendeltåget just nu. ”Din resa kommer att ta längre tid och det kommer att vara trångt”, skriver de på hemsidan. Det verkar dock om om de flesta linjer går, med undantag för linjen mellan Bålsta-Västerhaninge där det är stopp mellan Västerhaninge och Jordbro.

  16:36 Linnéa:
  Hur ser det ut att ta sig till Stockholm, norrifrån från Uppsala. Långa köer på E4:an?
  Tobias Olsson:
  Trafikläget är besvärligt, men just nu ser det något bättre ut i norrgående körriktning på E4 än i södergående. Mot Uppsala flyter trafiken på, medan köerna är längre in mot Stockholm.

  16:40 Anders:
  Går gröna linjen norrut från Högdalen? Ni har skrivit att det är stopp men på SL:s hemsida står det att gröna linjen går
  Tobias Olsson:
  Trafiken på gröna linjen ska var igång, men räkna med kraftiga förseningar. Enligt SL går trafiken oregelbundet med förseningar på upp till 20 minuter. Vi försöker uppdatera informationen så snabbt vi kan, men håll också koll hos SL innan ni ska ge er ut.

  16:40 Mikaela Åkerman:
  Många frågar av förståeliga skäl om status för specifika linjer i kollektivtrafiken. Bästa sättet att få svar snabbt är nog att söka själv på SL:s hemsida. Där kan man på sidan om störningsinformation söka på trafikslag, linjenummer och hållplats. Du hittar sökfunktionen här.

  16:40 Sofia:
  Tvärbanan går igen! Dock med förseningar.

  16:43 Bengt:
  Vad vet man om Roslagsbanan? Från Roslags-Näsby till Vallentuna? SL's hemsidas funktioner har lagt av!
  Mikaela Åkerman:
  Enligt senaste uppdateringen ska samtliga snabbtåg på Roslagsbanan vara inställda. Förseningar på övriga tåg.

  16:53 förortsbon.:
  Hur ser läget ut på taxifronten, för alla oss som ska hem till förorten? Taxi kurir har fullbokat till midnatt!!
  Tobias Olsson:
  Även taxibranschen har drabbats hårt av snökaoset. Vi har själva inte pratat med Taxi kurir, men Taxi 020 uppger att det är ett hårt tryck på taxibilarna. ”Vi har ett helsike att ta oss fram och många taxichaufförer har ställt sina bilar. Det har varit kaotiskt”, säger Frederick Scholander, marknadschef på Taxi 020.
  Fortfarande går det dock att få tag i en taxi, men hur lätt det är och hur lång restiden blir beror på var du bor och vart du vill åka. ”I vissa områden går det och i vissa områden är det väldigt svårt att få tag i en bil. Taxibranschen har helt klart inte haft en chans att leverera alla de körningar marknaden velat ha”, säger Frederic Scholander.

  16:53 Henric:
  Bengt: Tågen till Lindholmen går, om än med stora förseningar och fullknökat. Kom precis hem! :-)

  16:55 Uffe:
  Lyfter några plan alls från Arlanda just nu?
  Mikaela Åkerman:
  De flesta flyg som skulle lyfta nu under eftermiddagen är inställda. Ett fåtal verkar fortfarande vara planerade att lyfta men med förseningar. Arlanda uppmanar alla som ska flyga att höra med sitt flygbolag vad som gäller för just deras flight.

  16:56 Mikaela Åkerman:
  Arlandas avgångstavla går att hitta här. Där finns information om vilka flyg som är inställda och försenade.

  16:57 Mikaela Åkerman:
  Polisen skriver på Twitter att E4:an söderut från Arlanda är framkomlig, men att man kan räkna med köer in mot Stockholm.

  16:58 Tobias Olsson:
  Ny information från polisen: ”På Lännavägen vid Gladö kvarn står en lastbil över båda körfälten. Ta en annan väg om du har möjlighet”.

  16:59 Tobias Olsson:
  Enligt polisen flyter trafiken på E18 Norrtälje vägen på mycket bra norrut. I alla fall en glädjande nyhet för all som försöker ta sig hemåt.

  17:02 Helen:
  Går 1:ans buss?
  Tobias Olsson:
  1:ans buss ska enligt SL gå.

  17:07 Stefan:
  Vad är prognosen för flyg från Arlanda i morgon?
  Tobias Olsson:
  Vi försöker ta reda på det, men just nu är det svårt att fram relevant information. Det senaste är att Lufthansas flyg till Frankfurt imorgon klockan 06.00 är inställt. Hur senare flyg påverkas är dock oklart, men vi lovar att återkomma så snart vi vet.

  17:09 Pontus:
  Tips: För resa norrut fr Älvsjö ta buss 144 mot Gullmarsplan. Pendeltåget går oregelbundet.

  17:10 Plupp:
  Hallå, funkar det här eller är det trafikstockning här också?
  Tobias Olsson:
  Det är trafikstockning här också - vi försöker svara så många frågor som möjligt men hinner inte med alla, vilket vi får be om ursäkt för. Trycket är hårt just nu.

  17:12 Anton:
  Hur ser det ut med flighten till Östersund kl 20.50 från Arlanda? Går det att få mer info, är alla plan som lyfter försenade?
  Tobias Olsson:
  Enligt den senaste informationen är just den flighten inte inställd. Men ett gott råd till alla som ska resa är att hålla sig uppdaterad på Arlandas hemsida eller genom kontakt med flygbolaget du ska resa med.

  17:14 Tobias Olsson:
  TT rapporterar om en olycka där två SL-bussar och två personbilar har kört i diket på länsväg 280 söder om Rimbo. Larmet kom vid 16.30-tiden.

  17:19 Mikaela Åkerman:
  Många undrar om problemen i kollektivtrafiken kan hålla i sig under morgondagen, och det kan de dessvärre, enligt SL:s presstjänst. Allt beror på vädret. Lyckligtvis säger dock meterologen Martin Hedberg till min kollega Anna Gustafsson att snöovädret ser ut att ha dragit över för den här gången.

  17:21 Mikaela Åkerman:
  Martin Hedberg, meteorolog på Klart.se, uppskattar att det fallit omrking 20-30 centimeter snö över Stockholm under dagen. Med tanke på de kraftiga vindarna kan den dock ha lagt sig väldigt olika, så att det på vissa ställen samlats över en halv meter.

  17:25 Calle:
  Rekommenderar Sjövägen Nybroplan-Nacka-Lidingö-Frihamnen. Inga problem och båtarna kör som om inget hänt. Perfekt och tack kaptenerna på Sjövägen

  17:32 Mattias:
  Jag hittar ingen rapportering alls kring pendeln Centralen-Bålsta - hur ser det ut? Tack!
  Mikaela Åkerman:
  Stopp mellan Västerhaninge och Jordbro. Annars inga störningar rapporterade för den linjen.

  17:45 Tobias Olsson:
  Vi pratade just med Taxi Stockholm, som gav den senaste informationen om taxisituationen. Det är nästan omöjligt att få tag i en taxi i innerstan (bäst chans är på Kungsholmen just nu). Även i Lidingö och Solna är det svårt att få tag i taxi. Däremot har trycket lättat i Bromma, Sollentuna och Täby. Bäst chanser är alltså i förorterna.

  17:48 Magnus:
  Finns det ersättningsbussar för Jordbro-Västerhaninge? (Obefintlig info från SL)
  Tobias Olsson:
  Nej, uppger SL. Anledningen uppges vara den besvärliga väderleken.

  17:49 Frederik:
  Funkar tunnelbanans röda linje mot Mörby
  Tobias Olsson:
  Ja, den ska funka.

  17:50 Tobias Olsson:
  Polisen informerar om att det är mycket folk på gröna linjen västerut, men att tågen iallafall går.

  17:51 Alexander:
  Som läget ser ut nu, kommer tunnelbanorna att gå imorn?
  Tobias Olsson:
  Ja, i nuläget finns inget som tyder på att tunnelbanan inte kommer att gå. Men kolla här på SvD.se eller hos SL imorgon för senaste informationen.

  17:56 Maria:
  Bussar till Värmdö?
  Tobias Olsson:
  Det senaste från SL är följande: Buss 467, 430, 429, och 428 är helt inställd. Buss 474 till Hemmesta går men dras med förseningar och oregelbunden trafik.

  17:59 Henric:
  Hur ser det ut med pendeln från Handen och norrut?
  Tobias Olsson:
  Den ska gå, enligt SL.

  18:01 Magnus:
  När kommer pendeltågen igång igen mellan Jordbro-Västerhaninge?
  Tobias Olsson:
  Det finns inga besked om det än.

  18:03 Tobias Olsson:
  Vidarebefordrar en varning från polisen: Se upp för ficktjuvar i trängseln.

  18:06 Per:
  Har ni någon info om strömavbrott i Vasastan?
  Tobias Olsson:
  Den enda info vi har just nu är att drygt 1400 av Fortums kunder är utan el i Vasastan. Avbrottet verkar ha inträffat vid 17-tiden. Om någon vet mer så hör av er.

  18:08 Tobias Olsson:
  Flera olyckor nu på seneftermiddagen och kvällen, så ta det lugnt i trafiken. Enligt SOS Alarm har en person skadats allvarligt i en frontalkrock vid 16.30-tiden mellan en personbil och en lastbil utanför Gimo. Olyckan inträffade på länsväg 292, rapporterar TV 4 Nyheterna Uppsala.

  TT rapporterar också om en chartrad buss med 42 personer ombord som vält vid 17-tiden på E 18 utanför Enköping. Där uppger SOS Alarm att ingen människa har skadats svårt. Enligt polisen är E 18 i en körriktning helt avstängd för trafik under uppröjningsarbetet.

  18:12 Tobias Olsson:
  Vi har tyvärr inte möjlighet att svara alla som undrar över specifika avgångar och delsträckar, men information finns hos SL. Ibland är det svårt att komma åt tjänsten, men den ska funka större delen av tiden. http://storningsinformation.sl.se/

  18:14 Frederik:
  Trafikerar Arlanda Express som vanligt, eller med begränsningar eller helt stopp?
  Tobias Olsson:
  Arlanda Express går men med trafikstörningar. Företaget hänvisar till information vid plattformarna. Flygbussarna går som vanligt, men företaget varnar för att vissa sträckor kan ta längre tid.

  18:15 Affe:
  Hej. Hur är det gröna linjen nr 19 mot Hagsätra, rullar T-banan? Och var kan jag söka svar på typ såna frågor. Med vänlig hälsning,
  Tobias Olsson:
  Tunnelbanan är det trafikslag som klarat dagen bäst. Gröna linjen går men med förseningar och oregelbunden trafik. Info hittas här: http://storningsinformation.sl.se/

  18:16 Christoffer:
  Trafik med SJ norrut imorgon? Stockholm - Östersund?
  Tobias Olsson:
  Ser bra ut just nu - men som sagt, håll dig uppdaterad på SJ:s hemsida. Här hittar ni alla avgångar som inställda: http://www.sj.se/sj/jsp/polopoly.jsp?d=288&a=170838&l=sv

  18:21 Tobias Olsson:
  Vi pratade just med Fortum om strömavbrottet i Vasastan. Tydligen är Sveavägen värst drabbat. Störningsjouren är på väg dit just nu, men ännu finns ingen prognos för när avbrottet kommer att vara avhjälpt.

  18:25 Tobias Olsson:
  Alla som ska till Nacka: enligt polisen och flera andra på Twitter har bussarna börjat rulla.

  18:29 Tobias Olsson:
  Flygbussarna har ställt in avgången från Cityterminalen i Stockholm till Nynäshamn klockan 19:20. Även bussen från Nynäshamn klockan 20:15 är inställd, skriver företaget på sin hemsida.

  18:35 Jana:
  Hej , Jag undrar om det är värt att gå till skolan imorgon? pluggar i liljeholmen men bor i globen .
  Tobias Olsson:
  Så länge du är ute i god tid är det inga problem. Trafiken på tvärbanan är igång och några uppgifter om att skolor stängt vid Liljeholmen har vi inte. Även tunnelbanan lär fungera imorgon.

  18:41 Petter:
  Vad har hänt på E6:an i trakten kring Tanum? Flyter trafiken söderöver och går öresundstågen utan förseningar?
  Tobias Olsson:
  Flera långtradare har fastnat på E6 vid Tanum, så räkna med köer. Öresundstågen går som de ska och trafiken ser ut att flyta på det stora hela på bra söderut. Just nu har vi en olycka på E4 söder om Norrköing, långtradare som kört fast på väg 51 vid Svärtinge, en olycka på väg 53 vid avfarten till Råby och en olycka med två personbilar väg 151 vid Nissafors.

  18:41 Petter:
  Vad har hänt på E6:an i trakten kring Tanum? Flyter trafiken söderöver och går öresundstågen utan förseningar?
  Tobias Olsson:
  Flera långtradare har fastnat på E6 vid Tanum, så räkna med köer. Öresundstågen går som de ska och trafiken ser ut att flyta på det stora hela på bra söderut. Just nu har vi en olycka på E4 söder om Norrköing, långtradare som kört fast på väg 51 vid Svärtinge, en olycka på väg 53 vid avfarten till Råby och en olycka med två personbilar väg 151 vid Nissafors.

  18:42 Simon:
  Har ni någon information om Östra Reals Gymnasium har stängt?
  Tobias Olsson:
  Vi har tyvärr ingen information om enskilda skolor, så ring skolan imorgon.

  18:49 Peter:
  Hur ser prognosen ut för morgondagen? Ska man försöka jobba hemifrån om man är beroende av SJ-tågens regionaltrafik?
  Tobias Olsson:
  SJ har uppdaterat sin lista över inställda tåg - du hittar den här http://www.sj.se/sj/jsp/polopoly.jsp?d=288&a=170838&l=sv Vi pratade med pressjouren nyss som uppgav att det kommer att bli följdförseningar även imorgon, men att det inte går att säga exakt hur stora. Tipset är att kolla SJ:s hemsida det första du gör imorgon. Regionaltågen till Uppsala ser till exempel ut att gå imorgon.

  18:51 Carl:
  Blir det lika stor nederbörd i natt?
  Tobias Olsson:
  Enligt meteorologen Martin Hedberg på Klart.se så avtar nederbörden. Här utanför redaktionen vid Kungsbron så snöar det alls inte lika mycket som tidigare idag, och för någon timme sedan var det nästan inget snöfall alls.

  18:52 Tobias Olsson:
  Stoppet på Lännavägen/Gladö kvarn kvarstår, rapporterar polisen.

  18:52 Tobias Olsson:
  Stoppet på Lännavägen/Gladö kvarn kvarstår, rapporterar polisen.

  18:53 Felicia:
  Väntar på min pojkvän som ska åka från Sthlm - Uppsala 18:41. Någon som har information om det kommer gå som det ska eller om jag kan skjuta upp matlagningen?
  Tobias Olsson:
  Vad vi vet så ska det tåget ha avgått som planerat, men har du annan information så hör gärna av dig igen.

  18:54 Pär:
  Har planerat att åka tag till Stockholm imorgon bitti, flyg hem på kvällen. Är det någon idé att åka?
  Tobias Olsson:
  Du får räkna med att det blir besvärligt - pratade till exempel nyss med SJ som uppgav att det blir följdförseningar under morgondagen och att flera tåg är inställda för att glesa ut trafiken.

  18:54 Ola:
  Tvärbanan i Hammarbysjöstad kör som vanligt nu

  18:56 Micke:
  Hej Tobias, vet du om 434 från Djurö/Värmdö är i drift?
  Tobias Olsson:
  Linje 434 är tyvärr inte igång, enligt SL.

  18:57 Felicia:
  Hej! Tåget som jag nyss frågat om som skulle gått 18:41 är inställt och resenärerna har blivit hänvisade till något tåg mot Mora. Får se hur det går..
  Tobias Olsson:
  Tack för informationen, och vi ber om ursäkt att vi uppgav fel uppgifter tidigare.

  19:00 Alex:
  Pendeltåg S-tälje-Märsta verkar gå som vanligt, med förseningar. Hur ser det ut med dessa tåg imorgon/vart finner jag info?
  Tobias Olsson:
  Enligt den senaste informationen från SL ska de gå, men det bästa tipset är nog att kolla SL:s hemsida imorgon bitti.

  19:03 Katarina:
  Hej , tänkte höra om ni vet ifall flyg kommer kunna landa på Arlanda imorgon efter 12? För jag ska flyga med ett Iberia plan från Madrid till Arlanda, och jag undrar om Arlanda kommer vara i ”bruk” imorgon.
  Tobias Olsson:
  Vi försöker få tag i Swedavia som ansvarar för Arlanda, men väntar på att det ska ringa tillbaka. Arlanda är öppet och även ikväll landar vissa plan, så det troliga är att det inte kommer att vara några problem. Men kolla ankomstinformationen på Arlandas hemsida imorgon så kan du få mer uppdaterad information.

  19:05 Anna:
  Stopp på E18 mot Norrtälje tydligen. Någon som vet mer?
  Tobias Olsson:
  Den enda information vi har är att det rör sig om en långtradare, men vi saknar mer exakta detaljer. Det har ju varit problem under hela dagen med långtradare som fastnat på hala vägbanor, så det kan ju vara något sådant. Men om någon vet mer så hör av er.

  19:11 Malin:
  Har SL gett besked när bussarna i innerstan börjar köra igen ?
  Tobias Olsson:
  Linje 1, 2, 3 och 4 rullar på, men med vissa störningar. När vi nyss pratade med Keolis, som kör bussarna, kunde de inte ge besked om när övriga linjer kan tänkas komma igång. Allt beror på väglaget.

  19:15 Tobias Olsson:
  Uppdaterad bussinformation: Enligt Keolis, som kör bussarna, har sex eller sju linjer börjat köra mot Nacka och Värmdö. Vissa pendelbusslinjer har också börjat köra mot söderort och norrort, exakt information om vilka finns på SL:s hemsida.

  19:18 Tobias Olsson:
  Alla busspendlare får räkna med en besvärlig torsdag också. Keolis hoppas att man kan släppa på fler linjer, men allt beror på väglaget.
  – Det är jättesvårt att säga vilka linjer som kommer att gå. Det beror på väglaget och vi måste tänka på säkerheten, säger Johan Nordfjäll, pressekreterare på Keolis.

  19:19 Nica:
  Var kan man hitta info om prognosen för ankommande flyg till Arlanda i morgon?
  Tobias Olsson:
  Här finns ankomstinformationen: http://www.swedavia.se/arlanda/flyginformation/ankomster/

  19:22 Tobias Olsson:
  Nu är det problem på Tvärbanan igen - en bil står på spåren vid Gröndal och hindrar all trafik.

  19:23 Hoahoa:
  Vad är prognosen för flyg från Bromma till Malmö imorgonbitti 07:00?
  Tobias Olsson:
  Just nu ser det ut som om planet lyfter enligt tidtabell, men håll dig uppdaterad här: http://www.swedavia.se/bromma/flyginformation/avgangar/

  19:24 DJ:
  Är Bromma öppet?
  Tobias Olsson:
  Ja, men det förekommer både inställda flyg och förseningar. För exakt flyg kolla här: http://www.swedavia.se/bromma/flyginformation/avgangar/

  19:25 Marja:
  Vet ni om lidingöbanan kommer att börja rulla snart?
  Tobias Olsson:
  Det finns tyvärr ingen ny information om det urspårade tåget. Trafiken står tills vidare helt stilla.

  19:26 Stina:
  Går arlanda express?
  Tobias Olsson:
  Ja, men med förseningar.

  19:30 Rolf:
  Är det rimligt att köra bil mot city och realistiskt hitta parkeringsplats på Östermalm, eller är gatorna fyllda med plogad snö som begränsar antalet parkeringar ? Bättre att ta pendeltåg norrifrån ?
  Tobias Olsson:
  Om jag var du skulle jag lämna bilen hemma. Under dagen har trafikkontoret kallat in alla sina entreprenörer, men både de och Trafikverkets entreprenörer har haft problem med att vägarna snabbt blåser igen efter plogningen. Ju fler parkerade bilar på vägarna desto svårare att ploga. Men kolla SL:s hemsida innan du ger dig av, så du inte drabbas av försenade eller inställda pendeltåg istället.

  19:30 Magnus:
  Rapport från SJ-resenär. Stopp vid Hallsberg. Växel trasig. Efter alla utfästelser från ministrar, SJ, trafikverk så kraschar alltså j-vägsknutpunkten nr1 i Sverige första vinterdagen. För övrigt är det inget direkt oväder här, det snöar lite lätt.

  19:30 David:
  Hur ser de ut på Lidingö, bussar och banan?
  Tobias Olsson:
  Ingen ny prognos, tyvärr.

  19:31 Ulf:
  Enligt trafikverkets hemsida ska inte mindre än fem olika tåg från Stockholm anlända till Uppsala inom loppet av femton minuter kring klockan åtta. Alla till spår två dessutom. Hur ser verkligheten ut Stockholm-Uppsala nu?
  Tobias Olsson:
  Jag skickar den frågan vidare till våra läsare - någon som vet hur det verkligen ser ut på sträckan Stockholm-Uppsala?

  19:33 Peter:
  Kvarstår köerna på hågelbyleden ?
  Tobias Olsson:
  Vi har tyvärr ingen information om det - någon som vet?

  19:34 Tobias Olsson:
  Taxi Stockholm informerar om att det fortfarande är kö till växeln, men att man kan beställa taxi både i innerstan och förorten. Trycket börjar lätta något, både när det gäller taxi och kollektivtrafik.

  19:36 Hanna:
  Hur ser det ut i morgon för kollektivtrafiken? Kommer pendeltåg, roslagsbanan och bussar i stan att gå som vanligt?
  Tobias Olsson:
  Det är tyvärr fortfarande omöjligt att säga. Keolis, som kör bussarna, hoppas att så många linjer som möjligt ska köra, men det finns i nuläget ingen information om vilka. Tågen går på Roslagsbanan, men med förseningar. Och pendeltågen dras med oregelbunden och reducerad trafik, med stopp mellan Västerhaninge och Jordbro. Kolla SL:s hemsida imorgon, då får du färsk information innan du ger dig av hemifrån.

  19:38 Tobias Olsson:
  De flesta i Vasastan har nu fått tillbaka elen - 68 kunder saknar enligt den senaste informationen från Fortum.

  19:40 Sofia:
  E4an mot Helsingborg imorgon vad tror ni?
  Tobias Olsson:
  De värsta problemen är över, men kör försiktigt. De gamla vanliga uppmaningarna gäller: var ute i god tid, håll avstånden, anpassa hastigheten till väglaget och var väl förberedd på att det kan vara besvärligt väglag. Och glöm inte packa varma kläder, filt och mat och dryck i fall du blir stående.

  19:41 Kent:
  Arlanda express verkar vara igång enl tidtabell, enl hemsidan
  Tobias Olsson:
  Tack för infon!

  19:45 Rikard:
  Väldigt trögt på Hågelbyleden. Nån som vet varför?
  Tobias Olsson:
  Vi har inget inrapporterat om Hågelbyleden, någon annan som vet varför det går trögt?

  19:45 Marta:
  Var kan jag hitta information om skolorna är öppna och tar emot våra barn imorgon?
  Tobias Olsson:
  Bästa tipset är att ringa skolan imorgon.

  19:48 Kahrin:
  Tror ni att Sj-tågen mellan Göteborg-Stockholm kommer att gå på Fredag kväll/lördag??
  Tobias Olsson:
  Jag skulle tro det, men vågar så klart inte lova något. Ovädret har dragit vidare och följdförseningarna lär avta under torsdagen. Men med sagt: oförutsedda händelser som växelfel och signalfel kan ju alltid inträffa.

  19:49 Jonas Erisson:
  Pendeltågen kommer efter lång tid och de norrifrån vänder vid centralen. Lång väntan på nästa söderut, tog t-banan som kom snabbt.

  19:49 Eva:
  Är busstrafiken mellan Tyresö centrum och Gullmarsplan igång?
  Tobias Olsson:
  Vi får motstridiga uppgifter om det här - någon som vet?

  19:52 Tobias Olsson:
  Ny information om Arlanda: följdförseningar är att vänta fram till i alla fall lunchtid imorgon torsdag. Problemet är att flygplan och besättningar inte är på rätt plats. Kolla Arlandas hemsida för just din flight.

  19:52 Christian Skoog:
  Jag kan delvis svara på Ulfs fråga som ställdes för cirka en halvtimme sedan: I alla fall när det gäller regionaltåget Uppsala - Upplands Väsby och omvänt är det helt inställt ända till klockan 12.00 imorgon. Jag försökte själv åka på sträckan runt klockan tre, då var det i alla fall i princip hopplöst. Alla SJ-tåg var mycket kraftigt försenade. Tror dessvärre inte det är mycket bättre nu. För mer info ang. Upptåget rekommenderas ULs hemsida: www.ul.se. Hoppas detta hjälpte!

  19:55 antonis:
  E4 från fittja till centrum vilket skick är?
  Tobias Olsson:
  Enligt Trafikverkets kameror är det inte mycket trafik, men det finns både lössnö och moddsträngar på vägen.

  19:56 Peter:
  Jag fastnade idag i södra områdena av Stockholm och orsaken var att samtliga vägar blockerades av långtradare som inte kom upp för backar! Det borde vara körförbud för långtradare i snöoväder

  19:56 Hallsberg:
  Nu är problemet med växeln i Hallsberg fixat och tågen rullar.

  19:57 Björn:
  Jag tog mig hem med taxi tidigare idag (Sthlm-tyresö). Gäller resegarantin, så att jag kan skicka in kvittot?
  Tobias Olsson:
  Med största sannolikhet inte. Så här skriver SL om resegarantin:”Om Stockholms län drabbas av extrema väderförhållanden, som väldigt kraftiga snöoväder, hårda stormar eller omfattande översvämningar som påverkar all trafik, gäller inte resegarantin. Resegarantin börjar gälla igen när vägarna är röjda från snö eller nedfallna träd. Under mer normala snöoväder gäller vanligtvis resegarantin.”

  19:59 Tobias Olsson:
  Södersjukhuset informerar på Twitter att bandvagnar kan ersätta ambulanser i natt. ”Nu är det mycket snö. Vi har fått besked att ambulanstransporterna ska gå med bandvagn i natt, om det behövs” skriver sjukhuset.

  19:59 Tobias Olsson:
  TT rapporterar att busstrafiken i Uppsala är helt inställ ikväll och i natt. Ett beslut om hur trafiken ska se ut på torsdagen fattas tidigt på torsdagsmorgonen, skriver UL på sin hemsida.

  20:00 Peter:
  De bilister som trots att det är stopp efter ett rödljus i alla fall kör ut och blockerar korsningar borde körkorten dras in för! Så många dumma saker jag sett idag som bara förvärrar situationen!

  20:04 Björn:
  Nu hittade jag info på SL:s sida på Facebook där de säger att resegarantin gäller (www.facebook.com/KanalSL)
  Tobias Olsson:
  Tack för informationen! Så här skriver SL på Facebook: ”Kommer du inte hem med SL-trafiken på grund av snön kan du använda resegarantin” Det kan ju vara bra att veta för alla som drabbats av förseningar idag. Här finns mer information om hur du gör: http://sl.se/sv/Resenar/Resegaranti-resevillkor/Resegarantin-Regler-for-resegarantin/Sa-har-gor-du/

  20:04 Björn:
  Nu hittade jag info på SL:s sida på Facebook där de säger att resegarantin gäller (www.facebook.com/KanalSL)
  Tobias Olsson:
  Tack för informationen! Så här skriver SL på Facebook: ”Kommer du inte hem med SL-trafiken på grund av snön kan du använda resegarantin” Det kan ju vara bra att veta för alla som drabbats av förseningar idag. Här finns mer information om hur du gör: http://sl.se/sv/Resenar/Resegaranti-resevillkor/Resegarantin-Regler-for-resegarantin/Sa-har-gor-du/

  20:04 Peter:
  Vilka bandvagnar? Finns inte mycket kvar av beredskap till det civila samhället, ingen militär och hemvärnet har inte de fordon som behövs! Jag gillar våra ansvarslösa politiker!

  20:06 Alf:
  Är de störningar på linje 19 söderut?
  Tobias Olsson:
  Du får fortfarande räkna med förseningar, upp till tio minuter enligt SL.

  20:07 Fredrik:
  He! Vet ni om flygbussarna går som vanligt?
  Tobias Olsson:
  De ska gå, men det kan ta längre tid än normalt.

  20:09 Putte:
  Hur ser det ut mot Norrtälje, vågar man ge sig ut på vägen nu?
  Tobias Olsson:
  Just nu finns inga rapporter om olyckor eller stillastående lastbilar, men kör försiktigt. Trafikverkets rekommendation att inte ge sig ut i trafiken gäller fortfarande.

  20:11 Eva:
  Ser nu på SLs webb att bussar går mellan Tyresö C och Gullmars, men de angör inga andra hållplatser.

  20:17 Jazzper:
  Om det blir SMHI-varningar, hur långt innan kommer de? När vet vi om det är ”grönt” för imorgon?
  Tobias Olsson:
  Normalt sätt 24 timmar innan ovädret slår till. Dagens oväder hade en klass 2-varning, vilket betyder att vädret kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i samhällsviktiga samhällsfunktioner. Just nu finns ingen varning utfärdad för Stockholm, däremot klass 1-varningar för Södermanland, Östergötland, Västernorrlands län, Gävleborgs län, Uppsala län, Västmanland, Bohuslän, Göteborg och Västra götaland-regionen. En klass 1-varning är dock mildare än en klass 2-varning.

  20:19 Tobias Olsson:
  Trafiken på Tvärbanan är igång igen efter att tidigare stått still på grund av en bil på spåren vid Gröndal. Fortsatta förseningar dock.

  20:21 Anna Köhler:
  hur ser det ut för Masexpressen från rättvik till stockholm på fredag är det störningar där
  Tobias Olsson:
  Enligt Masexpressens hemsida rullar bussarna enligt ordinarie turlista men förseningar kan förekomma. Mycket kan hända fram till fredag, så uppdatera dig imorgon.

  20:27 catharina:
  var har snöröjningen befunnit sig idag?
  Tobias Olsson:
  Både Trafikkontoret och Trafikverket säger att det har varit besvärligt att snöröja idag. Problemet är snön tillsammans med blåsten, vilket gör att vägarna blåser igen direkt efter att de plogats. Entreprenörerna har därför tvingats ploga samma vägar flera gånger, och därmed inte hunnit med mindre vägar.

  20:27 Joakim Olsson:
  Högdalen-Ösmo fyra timmar med bil..

  20:36 Tobias Olsson:
  Problemen för tågtrafiken förbi Hallsberg fortsätter. Enligt Trafikverket beror det på att växlarna snöar igen.

  – Vi använder alla tillgångliga resursera för att rensa dem från snö, men det blåser och snöar kraftigt just nu och det orsakar problem, säger Beisi Sundin på Trafikverkets pressjour.
  Problemen gör att det är förseningar på mellan 15 och 45 minuter förbi Hallsberg.

  – Prognosen är att det ska mojna vid midnatt och förhoppningsvis flyter det på imorgonbitti, säger Beisi Sundin.

  20:37 Pontus:
  Har under hela dagen snurrat bulle i stan och endast sett ett fåtal snöröjningsfordon så jag ställer samma fråga som Catharina: Var har snöröjningen befunnit sig idag?

  20:38 Rock-Per:
  Hur är läget på Arlanda? Vad är oddsen på att det går att landa runt 23:00?
  Tobias Olsson:
  Det kommer att gå att landa, men vissa flighter är redan inställda. Senaste informationen hitter du här: http://www.swedavia.se/arlanda/flyginformation/ankomster/

  20:41 Magnus:
  Hälsa trafikverket att det inte snöar speciellt kraftigt i Hallsberg ikväll och att väntetiden snarare är 2:15 minuter för passage. SJ resenär i Hallsberg.

  20:46 Maria Edström:
  Noterar att SJ starkt underdriver hur försenade tågen blivit i Hallsberg. Tåg 440 ligger 2 timmar och 50 minuter efter tidtabellen.

  20:48 Sara:
  mitt är 4timmar sent... underdrift är ordet!

  20:51 Magnus:
  Tycker för övrigt att SJ och trafikverkets ”flera hundra miljoners” investering klarat av mötet med verkligheten alls. Om växlarna inte klarar detta så är det lika bra att lägga ner tågtrafik på vintern i Sverige. Det är inget snökaos som i Stockholm här utan ganska normalt vinterväder. Kanske något för SVD att gräva vidare i framöver.
  Tobias Olsson:
  Ja, verkligen. Vi lär återkomma till det här.

  20:52 Arlanda imorgon?:
  När börjar Swedavia uppdatera status för morgondagens flyg? Just nu står det att allt ska gå som planerat på deras sida, men läser ju nedan att dom rapporterat att man ska räkna med förseningar och inställda flyg. Ska med BA till London kl 7.15...
  Tobias Olsson:
  Det sker regelbundet så fort de får ny information. Kan tipsa om att man kan få sms skickat till sig om senaste status för en enskild flight, tjänsten ska vara gratis. Kolla här: http://www.swedavia.se/arlanda/flyginformation/avgangar/

  20:53 Thom:
  Är det troligt med förseningar och inställda flyg även i morgon från Bromma?
  Tobias Olsson:
  Swedavia har flaggat för följdförseningar på Arlanda, så det kan även drabba Bromma.

  20:53 Tobias Olsson:
  Nytt elavbrott: Vid 20.30 var omkring 6 100 av Eons, Fortums och Vattenfalls kunder utan ström, skriver TT.

  21:08 Tobias Olsson:
  En man i 60-årsåldern omkom i frontalkrocken mellan en personbil och en lastbil utanför Gimo vid 16.30 idag, rapporterar TT.

  21:15 Magnus:
  Vi passerade Hallsberg nyss, inga problem! Sedan tycker jag inte man kan kalla dagens väder för normalt som vissa påstår. Två dödsolyckor i Västergötland, samt inställda bussar, tåg, flyg och vägar. Vi kanske måste inse att man inte kan komma fram i alla väder.

  21:16 Mamma:
  Ska till min dotter i Uppsala imorgon bitti. Undrar om prognos för att tågen från Stockholm går som de ska...
  Tobias Olsson:
  SJ har inte uppdaterat sin lista över hur tågen till Uppsala går imorgon. Håll koll här: http://www.sj.se/sj/jsp/polopoly.jsp?d=288&a=170838&l=sv

  21:47 Johan:
  Skulle vara kul med en uppföljning på hur många av de som ”tvingade” sig in till kontoret idag är tjänstemän. Alltså personer som absolut inte behöver åka till en arbetsplats men gör det av jante eller annat gammel påfund. Själv satt jag hemma och fick säkert mer gjort idag än på hela förra veckan! Påfrestningen i trafik och liknande är troligtvis till stor del onödig om fler stannade hemma en dag som denna. Skulle vara kul med ett längre reportage och en framtida debatt om varför gamla jobbar på kontor, och unga härarbetar...

  21:51 Olle:
  Någon ny info angående flyget imorgon till Bromma?
  Tobias Olsson:
  Ja, Malmö Aviation har ny information om morgonflygen till Göteborg och Malmö som båda ska avåg 07.00. Malmöflyget har ny beräknad avgångstid till kl 08.50 och Göteborgs-flyget ny beräknad avgångstid till 09.00. Väntar på mer info om övriga flyg - kolla Bromma flygplats hemsida för senaste infon.

  22:00 Mats:
  Jag satt fast på Hågelbyleden i 3 timmar. Orsaken till stoppet var främst att 2 långtradare blockerade sista korsningen innan E4:an (den efter Biltema/Bauhaus) Nu är det dags att ge polisen full befogenhet att plocka bort långtradarna från vägarna innan dom når Stockholm, utan dom ahde det inte varit några större problem idag.

  22:00 Fusklappen:
  Vid lunchtid passerade jag Vårbybacken och E4:an var INTE plogad i norrgående. Däremot var södergående betydligt bättre snöröjd. Jag undrar om det egentligen finns tillräckligt många fordon för att klara av Stockholms vägnät?

  22:09 Halka eller ej på Arlanda:
  Har hängt på swedavias sajt mkt idag och noterar att det flygbolagen hanterar halkan olika. För Lufthansa verkar det vara svartis, för Aeroflot och Estonian Air barmark och Norwegian med flera fläckvis halka.

  22:14 Tobias Olsson:
  Dystra siffror i trafiken idag: minst fyra döda i trafikolyckor runt om i Sverige. I Gimo dog en man i 60-årsåldern efter en frontalkrock med en lastbil. En person omkom i en olycka vid Gudhem norr om Falköping och en person hittades död i en bil som kört av vägen utanför Sundsvall. En kvinna i 30-årsåldern avled av sina skador efter att ha kört av vägen mellan Vedum och Herrljunga norr om Borås.

  22:21 Pontus:
  Håller helt med Johan 21:47, Betänk samtidigt att den större delen av arbetsktskraften inte är tjänstemän och inte har möjlighet att arbeta från sitt hem. Därför undrar jag precis som ”fusklappen, 22:00”: Jag undrar om det egentligen finns tillräckligt många snöröjningsfordon för att klara av Stockholms vägnät?

  22:26 Päivi Rissanen Nilsson:
  Kom från Helsingfors med färjan i morse. Alla tyckte att det var vågat att ge sig dit. Hur lugnt som helst. Barnbarnet sov gott i resesängen hela nätter. Däremot tog dig mig hela dagen att ta mig till Gnesta, och var hemma halv nio på kvällen. Älvsjöväxeln!! Jag förstår mig inte på Eva Hamilton som på Aktuellt påstod att pendeltågen gick. Nej, de gick inte! Inte fjärrtågen heller. Tack vare växeln. Och förstås snön. Sonen fick åka med frun till Danderyd med tunnelbanan, tre minuter mellan värkarna. Inga taxibilar kunde ta sig fram. Jag blir farmor i natt i alla fall. Barnen stoppas inte av snön.

  22:29 Tobias Olsson:
  Kollektivtrafiken kommer att rulla på bättre i morgon, lovar SL. Under natten har extrapersonal satts in för att röja bort snöhögar vid hållplatser, rensa spåren från snön och skotta plattformar.

  – Vi har 100-tals människor och maskiner som jobbar under natten, säger Fredrik Cavalli Björkman, biträdande avdelningschef för trafikförsörjning, nu på kvällen.

  22:55 Tobias Olsson:
  Vi återkommer med direktrapport i morgon bitti men här kan du få senaste nytt via TT hela natten.
  http://www.svd.se/nyheter/stockholm/snokaoset-lamslar-delar-av-sverige_7727898.svd

  På SL:s hemsida finns senaste störningsinfon för kollektivtrafiken. Här kan du se avgångar från Arlanda och här avgångar från Bromma. Tågtrafiken kan du följa här. Senaste nytt om läget på vägarna i Stockholm finns här och i övriga Sverige här.

  TESTA DIG | Vad kan du om väder?

  Vad kan du om väderprognoser?

  quiz.svd.se

  Vad kan du om väder och film?

  quiz.svd.se

  Vad kan du om oväder?

  quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Polisen dirigerar trafiken förbi en lastbil som hamnat i diket mellan Knivsta och Rimbo på onsdagskvällen. Minst tre lastbilar och flera personbilar ligger i diket på riksväg 77 mellan Knivsta och Rimbo.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 39

  Polisen dirigerar trafiken förbi en lastbil som hamnat i diket mellan Knivsta och Rimbo på onsdagskvällen. Minst tre lastbilar och flera personbilar ligger i diket på riksväg 77 mellan Knivsta och Rimbo. Vägen är i princip helt oplogad eftersom plogbilarna har svårt att komma förbi olycksplatserna.

  Foto: SCANPIX Bild 2 av 39

  I väntans tider på Arlanda...

  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 3 av 39

  Resenärer i väntan på T-Centralen i Stockholm.


  Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX Bild 4 av 39

  Många tåg inställda på Roslagsbanan.

  Foto: INGVAR KARMHED Bild 5 av 39

  En avisningsmaskin har kört på ett flygplan på Arlanda - som fick evakuras.

  Foto: LÄSARBILD Bild 6 av 39

  En kvinna kämpar i snön med stadigt tag om ett paraply på väg till en insnöad busshållplats på hangarområdet på Arlanda flygplats på onsdagen. Ett kraftigt snöoväder drabbade Svealand på onsdagen. Flygtrafiken har drabbats hårt av ovädret.

  Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX Bild 7 av 39

  Tvärbanan står stilla vid stationen vid Gröndal efter vagnfel på onsdagen.

  Foto: PETRA LINDELL SCANPIX Bild 8 av 39
  Bild 9 av 39

  Snöröjning framför två parkerade SAS flygplan vid Terminal 4 på Arlanda flygplats på onsdagen. Ett kraftigt snöoväder drabbade Svealand på onsdagen. Flygtrafiken har drabbats hårt av ovädret.

  Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX Bild 10 av 39

  Harald Schaffhauser, säkerhetsutvecklare på Arriva Sverige som sköter driften på Lidingöbanan.
Trafiken är helt inställd på Lidingöbanan efter urspårningen tidigare i eftermiddags. Inga ersättningsbussar kan heller trafikera sträckan.
SCANPIX

  Foto: JESSICA GOW / SCANPIX Bild 11 av 39
  Foto: SCANPIX Bild 12 av 39

  I centrala Stockholm fortsätter snön att vräka ner.

  Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX Bild 13 av 39

  Vintern slog till med full kraft i bla Svealand på onsdagen. Även i centrala Stockholm blev det svårframkomligt med mycket snö och kraftiga vindar.


  Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX Bild 14 av 39

  Hötorget, Stockholm.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 15 av 39

  Folk trotsar vädret och har tagit sig ut på Drottninggatan i Stockholm.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 16 av 39

  Det är svårt för både plogbilar och de som skottar att hinna med att få undan snön.

  Foto: YVONNE ÅSELL Bild 17 av 39

  En plogbil försöker få bort snön från en trottoar i centrala Stockholm.

  Foto: INGVAR KARMHED Bild 18 av 39

  Ett försök görs att ploga loss innerstadsbussar som kört fast i drivsnön på Slussplan i Gamla Stan. Ett kraftigt snöfall över Stockholms regionen har orsakt stora problem i trafiken.


  Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / SCANPIX Bild 19 av 39

  Snön fortsätter att vräka ner över Stockholm.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 20 av 39

  Snöstormen lamslår stora dela av Stockholm. På Centralstationen väntar man i flera timmar på försenade tåg.

  Foto: MAGNUS HJALMARSSON NEIDEMAN Bild 21 av 39

  Snöröjning framför ett SAS flygplan utanför Terminal 5 på Arlanda flygplats på onsdagsmorgonen. Ett kraftigt snöoväder drabbade Svealand på onsdagen. Flygtrafiken har drabbats hårt av ovädret. 


  Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX Bild 22 av 39

  Trafik på Essingeleden i höjd med Liljeholmen i Stockholm. Ett kraftigt snöfall över Stockholms regionen har orsakt stora problem i trafiken.


  Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON/SCANPIX Bild 23 av 39

  Pendeltåg på Älvsjö pendeltågstationen i Stockholm. Många pendeltåg har ställts in under onsdagen pga av det kraftiga snöfallet.


  Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON / SCANPIX Bild 24 av 39

  Bekymrade miner och långa köer framför SAS biljett kontor på Terminal 5 på Arlanda flygplats på onsdagen. Ett kraftigt snöoväder drabbade Svealand på onsdagen. Flygtrafiken har drabbats hårt av ovädret. 


  Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX Bild 25 av 39

  Ett Boeing 737-600 flygplan från SAS avisas utanför Terminal 5 på Arlanda flygplats på onsdagsmorgonen. Ett kraftigt snöoväder drabbade Svealand på onsdagen. Flygtrafiken har drabbats hårt av ovädret. 


  Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX Bild 26 av 39

  Två Boeing 737-800 flygplan från Norwegian i snön utanför Terminal 5 på Arlanda flygplats på onsdagsmorgonen. Ett kraftigt snöoväder drabbade Svealand på onsdagen. Flygtrafiken har drabbats hårt av ovädret.

  Foto: JOHAN NILSSON/SCANPIX Bild 27 av 39

  Trafiken vid Segeltorp.

  Foto: MALIN HOELSTAD Bild 28 av 39

  Snöovädret orsakar förseningar i kollektivtrafiken.

  Foto: KARIN GRIP Bild 29 av 39

  Under natten drog snöovädret in över Stockholm.

  Foto: MAGNUS HJALMARSSON NEIDMEMAN Bild 30 av 39

  En kvinna kämpar sig fram i snöyran utanför Terminal 4 på Arlanda flygplats på onsdagsmorgonen. Ett kraftigt snöoväder drabbade Svealand på onsdagen. Flygtrafiken har drabbats hårt av ovädret.

  Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX Bild 31 av 39

  Snöröjning på bussterminalen vid Slussen i Stockholm.


  Foto: BERTIL ENEVÅG ERICSON/SCANPIX Bild 32 av 39

  Kl 13.32 Tur att kollegan Lena Karvik är en baddare på att skotta.

  Bild 33 av 39

  Kl 13.37. Andra trafikanter som skottar för att komma loss.

  Bild 34 av 39

  Kl 13.43 En SL-buss som blivit stående vid Londonviadukten.

  Bild 35 av 39

  Kl 13.46 En galen cyklist susar förbi i bussfilen.

  Bild 36 av 39

  Kl 13.54 Kö på en moddig Centralbron.

  Bild 37 av 39

  Kl 14.00 Framme i Kungsbrohuset. En halvtimme från Nacka Strand till City med bil. Kaos, knappast. Stökigt, ja!

  Bild 38 av 39

  Här är en bild på avisningsmarskinen och planet som krockade på Arlanda.

  Bild 39 av 39
  Annons
  X
  Annons
  X