Annons
X
Annons
X

Direktrapport från Jimmie Åkessons tal i Almedalen

SD-ledaren talade i Amedalen. SvD direktrapporterade.

Foto: NYHETSKANALEN.SE

Karin Thurfjell: Nykomlingarna i riksdagen, Sverigedemokraterna, avslutar Almedalsveckan. Partiledaren Jimmie Åkesson håller sitt första Almedalstal klockan 11.00. Följ direktrapporteringen här på SvD.se!

Karin Thurfjell: I dag avslöjade SvD att Sverigedemokraterna är det parti som använt sig mest av riksdagens utredningstjänst (Rut) det senaste året. Målet är att komma fram till vad invandringen kostar. Partiet har kommit med 190 förfrågningar, men anklagar Rur för att motarbeta SD av politiska skäl. Läs mer
här.

Karin Thurfjell: Publiken har värmt upp med allsång till SD:s vallåt Vi är på gång

Annons
X

Karin Thurfjell: Till applåder går Jimmie Åkesson upp på scenen.

Karin Thurfjell: Åkesson: De sa att Almedalsveckan dog ut i onsdags kväll, men vi har fått liv i den igen. Det är fantastiskt att så många kommit.

Karin Thurfjell: Han säger att det här, Almedalstalet och publiken, är det yttersta beviset på att SD nu är ett etablerat parti.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Karin Thurfjell: Åkesson säger att han till skillnad från Reinfeldt, som började med att tala om livet i rymden, ska hålla sig till livet ”i det åtminstone för oss Sverigedemokrater så viktiga Sverige”.

  Karin Thurfjell: Åkesson tar upp hur han uppfattar att alliansen försökt förhala omröstningen om sjukförsäkringen.

  ”Regeringens taktik det här året har varit att blunda och hoppas”

  Karin Thurfjell: Enligt Åkesson var det domedagsprofetior förra året inför att SD sannolikt skulle komma in i riksdagen. Bland annat trodde vissa att räntorna skulle chockhöjas.

  ”Har den chockhöjts? Nej, visserligen har den höjts lite” konstaterar Åkesson och går vidare med att säga att börsen inte föll, kronan klarade sig och Tomten kom till jul ” Vi i SD har inget emot att folk som besitter unik kompetens och är efterfrågade på svenska arbetsmarknaden - och Tomten har onekligen unik kompetens”

  Karin Thurfjell: Han menar att skräckprofetiorna inte slagit in.

  Karin Thurfjell: Åkesson menar att övriga partier stängt SD ute ur kvittningssystemet, vilket inneburit att de fått kalla in sjukskrivna riksdagsledamot för att inte rubba majoriteten.

  Karin Thurfjell: Egentligen bara på två områden man nått bred uppgörelse över blocken - det ena är Libyeninsatsen och det andra är ”att göra invandringspolitiken än mer extrem”, påstår Åkesson.

  Karin Thurfjell: Åkesson: ”När man haft majoriteten emot sig i 30 till 40 frågor bara det här året, och det ser ut att bli en tuff start nästa år också”

  Han vill också påminna om att SD inte automatiskt är emot skattesänkningar ”Där skiljer vi oss från övriga oppositionspartier”.

  Jesper: Vad är SDs syn på miljön? Många som bryr sig om miljön undrar nog varför de ska välja SD och inte MP. En annan sak jag undrar är er ställning på djurplågeri: man kan göra hur hemska saker man vill mot djur, många djur, och bara få 2 års fängelse, är det rättvist?

  Karin Thurfjell: Hej Jesper! Passa på att ställa den frågan när Jimmie Åkesson chattar med SvD:s läsare klockan 16.10 idag!

  Karin Thurfjell: ”Redan när jobbskatteavdraget aviserades gick vi ut och sa: låt oss tala prioriteringar”, säger Åkesson som menar att de hela tiden varit beredda att diskutera ett femte jobbskatteavdrag, beroende på prioriteringar.

  Karin Thurfjell: Åkesson säger att beslutet att inte ta i SD med tång tydligen väger mer än den egna politiken.

  Karin Thurfjell: Han anklagar Reinfeldts regering för att ha talat mycket om ansvar, men i praktiken ha visat sig inte kunna ta ansvar när de regerat i minoritet. ”Förmågan att regera i minoritet är ett mått på ens statsmannaskap.

  Karin Thurfjell: Åkesson vill hälsa till Reinfeldt: Den som tycker om Sverige talar inte om dess kultur och historia i former av barbari, säger Åkesson och får talets hittills längsta applåder.

  ”Den som tycker om Sverige samtalar och förankrar sin politik i folkets företrädare i Sverige. (..) Den som tycker om Sverige tar ansvar för Sverige. ”

  Karin Thurfjell: Nu citerar han Nalle Puh, som sagt att man bara behöver bestämma vilken av ens tassar som är den högra, och sedan sluta sig till att den andra är den vänstra. Han menar att många ser politik på samma sätt - att det alltid finns ett klart motsatsförhållande mellan höger och vänster.

  Han menar att det därför skapat oro när SD växelvis röstad med högern och växelvis med vänstern.

  Enligt Åkesson tror många att det betyder att SD är ett populistiskt parti.

  Karin Thurfjell: Enligt honom har det också fått andra partier att bråka om SD är höger eller vänster. ”Sanningen är att vi är både höger och vänster. Sanningen är också att vi varken är höger eller vänster (...) det intressanta är framförallt hur detta förslag kommer att påverka Sverige och svenskarna.

  Karin Thurfjell: Han anklagar MP för att vara ett utpräglat Vänsterparti

  Karin Thurfjell: Åkesson pratar om det parlamentariska läget, och frågar sig vilka partier som är mest trovärdigt om samarbetspart år regeringen. Han menar att MP är ett dåligt samarbetspart

  ”Är det MP med sitt vänsterbagage?” Han undrar om det är bäst att luta sig på ”ett parti som vill detaljstyra folks vardag” ”Är det ett parti som vill göra invandringspolitiken ännu mer extrem”

  ”Jag tycker inte det, och jag tror inte heller att Reinfeldts väljare tycker det.”

  Karin Thurfjell: Åkesson frågar sig hur Reinfeldt ska kunna förklara för sina väljare varför han öppnade sina dörrar för vänstern.

  Han fortsätter med sin attack mot MP: Vi tänker inte ge er en millimeter gratis i kampen om att vara Sveriges mittenparti.

  Karin Thurfjell: Han fortsätter med att tala om Reinfeldts tal, och berömmer hon om för att ha talat om friget. ”Men inte en enda gång nämnde han trygghet”. Enligt Åkesson måste det finnas en balans mellan frihet och trygghet.

  Karin Thurfjell: Åkesson talar om att det idag är fritt fram att resa genom Europa utan passkontroll, men tar upp att det gäller även bland annat terrorister och narkotikasmugglare.

  Karin Thurfjell: Han menar att folk inte kan utnyttja friheten att resa genom Europa om de inte törs gå ut på sin egen gård, och hänvisar till en berättelse om en äldre kvinna han talat med som blivit rånad av ”ett gäng från Östeuropa”.

  Karin Thurfjell: Åkesson fortsätter med att prata om brottspolitiken, och menar att övriga partier ser brotten och följderna av brotten ur brottslingarnas perspektiv istället för ur brottsoffren.

  Peter H: Arbetsmarknadsfrågor, kollektivavtal, lönedumpning inget han tar upp i sitt tal

  Karin Thurfjell: Hej Peter H, du kan alltid ställa dina frågor kring de ämnena när Jimmie Åkesson chattar på SvD.se klockan 16.10 idag.

  Karin Thurfjell: Han menar också att det är ”fullständigt orimligt” att brottslingar får straffrabatt om de begått flera brott. ”Vad sänder det för signaler till samhället”, frågar sig Åkesson.

  Karin Thurfjell: Läs talet ord för ord
  här!

  Karin Thurfjell: Åkesson: vi har en vision om folkhemmet ”En vision om hur Sverige åter kan bli ett gott hem för oss medborgare”

  Karin Thurfjell: Nu pratar Åkesson om bristerna i äldreomsorgen. Han kritiserar snåla ransoner i äldreomsorgen och ”ett djupt orättvist skattesystem som bestraffar dem som skjutit upp en del av sin hoparbetade lön till pensionen.”

  Karin Thurfjell: Enligt Åkesson eroderar grunden till folkhemmet. ”Skulden till den politiken har inte bara den här högerregeringen. Det har både höger- och vänsterregeringar de senaste decennierna”

  Karin Thurfjell: Han menar att folkhemmet skapades av en politik för flit och entreprenörskap. ”en politik för entreprenörskap och näringsliv som markant skilde sig från den klassiska socialismens, en politik för att motverka klasskamp och hat”

  Karin Thurfjell: Nu tar han upp att Per-Albin Hansson talade om fosterlandskärlek. ”Det förstår inte Håkan Juholt”.

  Karin Thurfjell: Åkesson citerar också Per-Albin Hansson och säger: ”Fosterlandskärleken är och kan icke vara villkorlig. Den finns i oss, den leder och driver oss, den är mäktigare än någon annan makt.”

  Karin Thurfjell: ”Vi är här, inte för att röra om lite i grytan, inte för att det kliar lite i fingrarna att knäppa Fredrik Reinfeldt på näsan, inte för att ställa till kaos och oreda. Vi är här för att återupprätta Folkhemmet och, mina vänner: Vi är här för att stanna!” Så slutar Åkessons tal, och han får rungande applåder och busvisslingar.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: NYHETSKANALEN.SE Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X