Annons
X
Annons
X

Direktrapport från Jan Björklunds tal i Almedalen

Lena Hennel och Jenny Stiernstedt rapporterade direkt från Folkpartiets ledare Jan Björklunds tal i Almedalen.

Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

18:55 Ställ frågor till Lena Hennel och Jenny Stiernstedt under talet. Använd formuläret till höger.

Almedalen för en stund sedan, inför FP-ledaren Jan Björklunds tal.

18:55 Nu är det snart dags för Folkpartiledaren Jan Björklund att ställa sig i Almedalens talarstol. Han har haft en fullspäckad dag. Jan Björklund fick inleda den med att svara på frågor om ett framtida sammangående mellan de borgerliga partierna inför valet 2018, något som hans ekonomiske talesman Carl B Hamilton lanserade i en TV-intervju. Men därefter har det, för FP-ledarens del, handlat om förändringar på arbetsmarknaden. Hans parti vill höja taket i a-kassan de första hundra dagarna och dessutom ha en obligatorisk a-kassa med enhetlig avgifter.

19:03 Dags för Jan Björklund, som möts av applåder.

Annons
X

– Skottet träffar i vänstra benet, inleder Björklund dramatiskt.
Han återger en skottlossning i Mogadishu i Somalia, barnen har förlorat sina föräldrar, sitt hem. Tjejen han berättar om, 12 år, får amputera sitt ben.
Flickan kommer till Sverige - Björklund beskriver hennes nya hemland som ett paradis.

– Nu finns de som säger att hon ska skickas tillbaka till krig och terror. Till dem som säger så har jag ett tydligt budskap: Sverige ska förbli ett land med öppenhet och medmänsklighet, säger Björklund.
Öppningen leder honom in på frågan om arbetskraftsinvandring.

19:05 ”Sedan 2008 så får även utomeuropeiska personer som har ett jobb i Sverige komma hit och jobba. En av dem som kommit hit är systemutvecklaren Muhammed. Han är inte ensam”, berättar Jan Björklund och argumenterar för att det ger fler jobb inte färre för svenskar när kompetenta människor kommer till hit. Sverige måste vara med i den internationella ”talangjakten”, säger FP-ledaren. ”Sverige ska förbli ett land med öppenhet och medmänsklighet”.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  19:07 ”600 000 personer i Sverige är utrikesfödda går till jobbet varje dag. Av dem är 70 000 egna företagare. Utan alla dessa invandrare skulle Sverige stanna. Men samtidigt är det för många som fastnar i ett utanförskap. Den svenska integrationspolitiken har under många regeringar misslyckats.” Mediantiden för att få ett jobb för utlandsfödda är sju år, säger Björklund. ”Det är för lång tid.”

  19:08 Från integrationspolitik över till Europafrågor, två favoritämnen för Folkpartiledaren.

  19:10 Snart måste man vara medelålders för att ha egna minnen från Berlinmurens tid, säger Björklund och påminner om att inte så många unga längre har egna minnen av Berlinmuren och andra världskriget.
  Liksom övriga partiledare tidigare gjort går han nu in på det europeiska samarbetet.

  – Det är ingen garanti mot framtida problem, säger han och framhåller att utmaningar alltid kommer.
  Men genom EU får vi redskap för att hantera kriserna, menar han.

  – I de processerna kan vi inte lämna vår stol tom, säger han och framhåller att ”sitter man inte vid vid bordet riskerar man att stå på menyn”.

  19:12 - Skuldkrisen är inte eurons fel, säger han.
  Så påminner han om 90-talskrisen Sverige gick igenom.
  Liksom han tidigare sagt i dag konstaterar han att konstruktionen kring euron inte varit tillräckligt robust, vilket han tidigare ansett.
  Men mer samarbete vill han ha - då man lyssnar på andras vilja.

  – Mindre samarbete skulle betyda att vi tänker mer på oss själva.
  Björklund vill vara tydlig:

  – I gårdagens Europa byggde man murar, i framtidens Europa bygger vi broar.
  Alltså: mer samarbete.

  19:13 ”I lilla Braås utanför Växjö tillverkar Volvo dumprar. Med tusen anställda är det ortens största arbetsgivare. 98 procent av det som tillverkas exporteras. Men Volvo i Braås möter nu en mycket tuff internationell konkurrens”, säger FP-ledaren och påminner om Astra Zenecas neddragningar.

  19:15 ”Nu kommer jag till talets viktigaste del. Vi måste vakna, det är på allvar. Att vi har bilden att det går så bra för Sverige innebär att vi jämför oss med Sydeuropa. Konkurrensen kommer från Asien. Vi riskerar att ha förvandlat vår del av världen till ett hembydsmuseum för rika kinser. Vi måste stärka näringslivets konkurenskraft. För tydlighetens skull: näringslivet är inget särintresse.” Applåd.

  19:19 Så kommer han in på dagens förslag kring arbetsmarknaden. Han beskriver den utveckling som skett.

  – Grundbultarna är beredskap för förändring, säger han apropå det nya han vill se och talar åter om den globala konkurrensen.
  Rörlighet och flexibilitet måste till, säger han. Men då måste vi okcså känna oss tryggare.
  Arbetsrätten ska därför moderniseras. Här är mer om det förslag han tidigare presenterat.
  Taket i a-kassan ska höjas och den måste bli obligatorisk.

  – Man tänker att arbetslöshet drabbar inte en själv, säger han och poängterar att han tycker det är konstigt att a-kassan är frivillig.
  Men jo, vem som helst kan bli utan arbete, menar Björklund.

  – Det är dags att a-kassan omfattar alla, säger Björklund.

  19:19 Lång applåd efter det avsnittet.

  19:20 ”Nu befinner vi oss i ett kunskapssamhälle. Men skattesystemet är fortfarande uppbyggt för ett industrisamhälle.” Nu pläderar Jan Björklund för marginalskattesänkningar. ”Det måste löna sig att utbilda sig. Värnskatten måste bort och marginalskatterna måste sänkas.”

  19:22 Integrationsminister Erik Ullenhag chattade tidigare i dag med SvD:s läsare.

  19:24 Jan Björklund talar nu om sin mormor, vars liv förlängdes med två årtionden tack vare en pacemaker.

  – En uppfinning som är ett resultat av svensk forskning, säger FP-ledaren.

  19:24 ”Där de höga lönerna finns, där karriärmöjligheterna finns, där finns männen. Den offentliga sektorn är kvinnodominerad. Den privata sektorn är mansdominerad. Det är där karriärmöjligheterna finns. Detta är den stora jämställdhetsutmaningen för Sverige. En viktig orsak är att den offentliga sektorn styrs politiskt och där är rädslan för lönespridning mycket större. Jag tänker nu säga något ytterst kontroversiellt, så håll i hatten. Det måste var större löneskillnader mellan sjuksköterskan och undersköterskan.”

  19:25 Björklund talar nu om ett annat favoritämne, nämligen forskning.

  – Ibland i debatten ställs den en motsats mellan universitetens grundforskning och den industribaserade forskningen, säger han - och påtalar att vi behöver båda sakerna.

  – De är i symbios, säger han:

  – Forskning och näringsliv måste samarbeta.

  19:27 ”I den forskningspolitiska proposition som jag ska lägga i höst hoppas jag att jag ska kunna lägger mer resurser. Men pengar är inte allt. Det är inte bredden vi ska prioritera; det är spetsen. Inom ett par år vill jag att vi tar det första spadtaget för naturvetenskapliga centrum i Lund. När EES står klart finns alla förutsättningar att Sverige kan bli ett naturvetenskapligt centrum. Det är enorma möjligheter Sverige står inför.” I Uppsala vill ha dessutom skapa ett biomedicinskt centrum.

  19:28 Högskoleministern talar nu. Han vill styra resurserna till forskare som har möjlighet att nå resultat.”Vi måste vara beredda att sålla fram de bästa forskarna och förse dem med stora reurser.”

  19:29 ”Svenska forskare måste ha förutsättningar att erövra Nobelpris.”

  19:31 Ett av de områden som är prioriterade i svensk forskning är miljöforskning. Nu talar Björklund om - Östersjön.

  – Ett av världens mest förorenade innanhav.
  FP-ledaren pekar på övergödningen inom jordbruket som en bov i sammanhanget.
  Klimatfrågan är viktigaste miljöfrågan, säger Björklund, men det är inte den enda miljöfrågan - andra aspekter har försummats, som skogen vi riskerar att skövlas.
  Så kommer Björklund med ännu ett erkännande: också biltullar kan vara bra, i alla fall för miljön, tillstår han.

  19:34 Nu handlar det om valfrihet i välfärden.”Diskussionen om välfärdsföretag ska få gå med vinst eller inte är ointellektuell. Då är det lika bra att man säger att man vill stoppa valfriheten.” Men, säger FP-ledaren, vi måste vara försiktiga med skattepengarna och aviserar mer av kontroll. ”Vi ska inte vara naiva”, det kan komma ”lycksökare”. Kanske måste det bli tuffare tag på skolans område, vid sidan av de som redan har införts. Men priset får inte, enligt Jan Björklund, vara att tumma på valfriheten: ”Den är här för att stanna.”

  19:35 Så kommer han till skolan.
  Björklund talar om elever som tycker det blivit högre krav - han hälsar till dem att det var it meningen; man ska plugga i skolan.
  Så berättar han om den omläggning som sker.

  – Men det kommer att ta tid innan den syns i förändrade skolresultat.

  19:36 Jan Björklund får ovanligt många applåder från anhängarna i publiken, åtminstone om man ska jämföra med de talar som hittills varit på plats i Almedalen.

  19:37 Han varskor också om att fler reformer kommer.
  Kommunaliseringen hör till det som måste diskuteras mer, säger han. Björklund anser att den varit ”olycklig”.

  – Resurserna mellan olika skolor varierar mycket, konstaterar han.
  Till det kommer att läraryrkets status har drabbats.
  Björklund skyller nu på Göran Persson och citerar ur dennes memoarer.

  – Sveriges beslutfattare gick med öppna ögon in i en reform som sänkte läraryrket.

  19:40 ”Jag har lyssnat lite på andra partier före mig. Vänsterpartiet är ett av dem. De kräver att Sverige ska ta bort de finanspolitiska reglerna”, säger FP-ledaren. ”Jonas Sjöstedt har hittat sitt favoritland: Grekland.” Lägg där till MP:s ekonomiska politik, sex timmar om dagen istället för åtta. Båda dessa partier förespråkar en ekonomisk politik som kan beskrivas som stollig. Sätt dem i samma regering och det skulle bli ett ekonomiskt haveri.”

  19:41 Folkpartiets uppgift är att stå för liberala värderingar, säger Jan Björklund, med tillägget att FP inte sätter upp sitt blöta finger i vinden. ”En politik är att stå upp för sina idéer även om det är motvind.”

  19:42 Socialismen har dominerat under 1990-talet, men nu är det individualismens tid, agiterar FP-ledaren. ”2000-talet tillhör socialliberalismen”, avslutar Jan Björklund sitt tal.

  19:45 Liksom övriga partiledare kom det inga överraskningar i Folkpartiledarens tal. Integration, Europafrågor, forskning och valfrihet i välfärden var bärande teman. Han var själv övertydlig med att peka ut sitt viktigaste budskap: förändringarna i a-kassan. Lite överraskande var att han tog upp klimat- och miljöfrågor utan att nämna ett ord om FP:s kärnkraftsvänlighet.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX Bild 1 av 4

  Almedalen för en stund sedan, inför FP-ledaren Jan Björklunds tal.

  Bild 2 av 4
  Bild 3 av 4

  Publiken börjar strömma till.

  Bild 4 av 4
  Annons
  X
  Annons
  X