Annons
X
Annons
X

Direktrapport från dag två av S-kongressen

I dag klockan tio höll Håkan Juholt sitt första tal som Socialdemokraternas partiledare. Det kom bland annat att handla om kulturpolitik, barn och omsorg, pension och orättvisor. Också människans roll i sämhället, svenskt näringsliv, EU:s framtid och inte minst partiets identitet var viktiga punkter under talet.

Håkan Juholts första tal som partiledare som ordmoln.
Håkan Juholts första tal som partiledare som ordmoln. Foto: WORDLE.NET

Välkommen till SvD.se:s live-rapportering från Socialdemokraternas extrakongress i Stockholm. Den tre dagar långa sammankomsten är nu inne på sin andra dag, där Håkan Juholts linjetal kl 10.00 är en av hållpunkterna.

Så här ser lördagens schema ut:
09.50 Formalia
10.00 Tal av nyvald partiordförande
11.00 Allmänpolitisk diskussion
12.00 Val av partiorgan

– Partisekreterare

Annons
X

– Fyllnadsval till VU

– Fyllnadsval till partistyrelse

– Val av ordförande i programkommissionen
12.30 Lunch
14.00 Allmänpolitisk diskussion
16.00 Avtackning av Mona Sahlin
17.30 Ajournering
19.30 Kongressfest

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Enande, förnyande och mobiliserande. Så sade ett par S-profiler att de ville se Juholt tala idag när SvD.se pratade med dem tidigare i veckan. Du kan läsa artikeln
  här.

  I går valdes Håkan Juholt till ny partiledare för Socialdemokraterna. Han välkomnades ett stort fång röda rosor, en blomsterkrans och stående ovationer.
  Läs vad han sa då och på pressträffen efteråt.

  SvD.se rapporterade fortlöpande från S-kongressen även under gårdagen. Det var då Håkan Juholt valdes som ny partiledare för Socialdemokraterna och Mona Sahlin höll sitt avskedstal. Du kan läsa gårdagens bevakning
  här.

  Mona Sahlins öppningsanförande i sin helhet finns utlagt på Socialdemokraternas
  hemsida.

  ”Det kan bli kul”, har Göran Persson sagt om att Håkan Juholt blir ny partiledare för Socialdemokraterna. Han har även gett den nya ledaren ett par tips, i en intervju med SvD:s Lena Hennel. Läs den
  här.

  Att det är många som är nyfikna på vad Håkan Juholt ska tala om i dag råder det inga tvivel om när man läser en del bloggar och twitterflöden. Den som följa bevakningen av S-kongressen på Twitter gör det bäst med taggarna #skongress #nystart #svpol

  Håkan Juholt var i går ännu inte klar med tal, berättade han för SvD:s reporter Lova Olsson när de möttes på kongressen.

  – Jag kommer skriva lite till ikväll, sa han, och gav en liten föraning om vad det kommer att handla om.

  – Jag ska beskriva hur jag upplever att det är viktigt att politiken inriktas, sade Juholt.

  Vill du veta mer om vem Håkan Juholt är (eller se en bild på honom som 16-åring!) kan du läsa SvD-reportern Fredrik Mellgrens artikel om honom
  här.

  Håkan Juholt har lagt upp bilder från kongressens första dag på sin
  Facebooksida . Där avslöjar han också att han bar en ny röd slips och att han planerar att få med såväl Cash som Elvis och Springsteen från talarstolen i helgen. ”En liten utmaning bland andra betydligt större och viktigare, men ändå”, skriver han.

  Linjetal är det tal som hålls av en partiledare när hon eller han blir vald.
  Här kan du läsa det tal som Mona Sahlin höll 2007. Och
  här kan du läsa Göran Perssons linjetal från 1996.

  Nu har Juholt kommit in i salen där kongressen hålls. Bara minuter kvar till talet.

  Kören sjunger låten ”Alla tillsammans”. Såväl Mona Sahlin, Göran Persson och Håkan Juholt instämmer i allsången.

  Sången följs av applåder. Nu sitter alla ner igen.

  Håkan Juholt bläddrar i sina papper. Glasögonen är på.

  Kongressfesten i kväll är samtidigt som Earth Hour, meddelas nu. ”Vi ska göra allt vad vi kan föra att släcka ned så mycket som möjligt”. På grund av säkerhetsskäl kommer en del lampor vara tända.

  Då var det dags. Håkan Juholt reser sig upp och beger sig mot scenen.

  Han följs upp av applåder.

  ”Tack partivänner för ett fantastiskt välkomnande”, säger Juholt.

  Han inleder med att referera till en artikel av Stina Oscarsson som handlar om vikten av att bevara kulturpolitiken. ”Låt beskedet från den här kongressen vara att svensk socialdemokrati uppmanar till kultur och skapande genom hela livet”, säger Juholt.

  För drygt 40 år sedan i oktober 1969 valdes Olof Palme till partiledare för Socialdemokraterna. Juholt berättar om när Palme då klev upp på scenen i Folkets hus, och säger som Palme att den som frågar hur S politik kommer förändras bör studera kongressen. ”Vårt parti var inte då och är inte i dag ett börsnoterat företag. Vår partiledare är ingen verställande direktör”, säger han.

  ”Socialdemokratins politik formar vi tillsammans i nära dialog också med dem som inte är medlemmar i vårt parti”, säger Juholt. ”Tillsammans bygger vi landet.”

  Den enda gång socialdemokratin har problem är när vi debatterar för lite, säger Juholt. ”Det är inte bara är i a-kassan som taket ska vara högt – utan även i vårt eget parti.”

  ”Vår uppgift är att vara ett samhällskritiskt parti, alltid i opposition mot ojämlikheter och ofrihet”, säger Juholt.

  Om valnederlaget säger han: ”Svenska folket gav inte oss sitt förtroende. Vi var inte övertygande nog.”

  Juholt tror svenska befolkets besked till S är: Bevisa att ni förstår vad som ligger framför oss, att ni vill förändra, att ni har en politik som är tydlig för oss, berätta om er vision. ”Därför är beskedet till alla de som tvivlar på vad vill vill med Sverige: Vi vet hur vår hemläxa ser ut”, säger Juholt.

  Socialdemokrater känner alltid stolthet när det går bra i Sverige, enligt Juholt. Men de känner också ilska inför arbetslöshet och orättvisor. Även oro över vad som händer när man blir sjuk eller om man ska klara av sin ekonomi. Han säger att han skräms över den barnfattigdom som växer fram i Sverige.

  ”Sverige behöver en annan politik, Sverige behöver mer av social demokrati”, säger Juholt. ”Social demokrati är ett löfte om att alla ska få del av de goda tiderna, känna att vingarna bär.”

  ”Känslan av trygghet utgör ett enormt frihetsvärde för den enskilda människan”, säger Juholt och får applåder.

  ”Ja, Tage Erlander förtjänar den applåden”, säger han.

  Vi måste göra allt vad vi kan för att våra barnbarn ska kunna ett friskare och rikare liv än vad vi har gjort, säger Juholt. ”Social demokrati är också när tunnelbanan, bussen och tåget kommer och går när det ska - även när det snöar”, fortsätter han, och möts av skratt och applåder.

  ”Vi ska berätta om vår vision för social demokrati”, säger Juholt. ”Vi ska prata med alla vi träffar (...) det är en uppgift vi ska ta på oss alla tillsammans”. ”We won't back down”, upprepar han från gårdagen.

  Socialdemokraterna ska vara ivriga att komma framåt, ställa upp mål och delmål, fortsätter Juholt. ”Ingen ska tvivla på vår färdriktning.”

  ”Vi har gjort det förut. Jag är övertygad om att medborgarnas förtroende för Socialdemokratin kommer att komma tillbaka”, försäkrar Juholt åhörarna.

  Nu pratar Juholt om barn och unga. Han vill inte att Sverige ska vara ett land där barn inte klarar av skolan, där unga tvingas till arbetslöshet. ”Det är något som håller på att gå sönder i Sverige”, säger han och konstaterar att inte alla barn växer upp på solsidan. ”Växer du upp på skuggsidan blir barndomen helt annorlunda.”

  ”Barn väljer inte sina föräldrar. Barndomen får aldrig en andra chans. Sverige ska inte vara ett land där var tionde barn ska leva under fattigdomsstrecket”, säger Juholt.

  Sverige ska inte vara ett land där hundratusentals barn tvingas leva i fattigdom. ”Det är en skam”, säger Juholt och får applåder. Den bilden hör bara hemma i Reinfeldts Sverige”, fortsätter han.

  ”Vi tar er på allvar, det är vårt löfte till Sveriges barn och ungdomar.”

  Håkan Juholt säger skämtsamt att talet efter de inledande kommentarerna nu börjar, och kongressmedlemmarna skrattar.

  Nu understryker Juholt att partiet representerar medborgarna. ”I bland tror vi att partiet är en facklig organisation för de som är anställda i offentlig sektor, eller en allians mellan kommunalt förtroendevalda och förhoppningsvis snart statsråd som styr över den offentliga förvaltningen. Det är fel. Vi representerar medborgarna, inget annat”, säger Juholt.

  ”Med all respekt för kravet på jämställdhet i bolagstyrelserna, nu är det faktiskt dags för jämställdhet i vårdsalarna”, säger Juholt.

  Att arbeta inom skolan, staten och omsorgen måste bli statusjobb , menar Juholt. Alla anställda i offentlig sektor måste kunna styra sina arbetstider, planera arbetet och göra karriär i yrket. ”Offentlig sektor kan inte längre subventioneras med låga kvinnolöner”, säger han.

  Håkan Juholt lägger undan talet och skämtar: ”Nu blir de som är ansvariga för mitt tal nervösa.”

  Juholt poängterar att socialdemokrater inte motsätter sig olika driftsformer i välfärden. ”En distriktssköterska anställd av ett vårdbolag är lika engagerad som en lärare i den kommunala skolan (...) Det är inte där skon klämmer med privatiseringen av vården, skolan och omsorgen”, säger han.

  Han målar upp en bild han ogillar: ”I Sverige ska vi inte längre äga tillsammans, det har blivit fult att äga tillsammans. Vi ska inte äga, vi ska ägas”, säger Juholt, och påminner om när Vin & Sprit skulle säljas. ”Nu är det finska staten som äger detta”, säger Juholt. ”Starka svenska varumärken har gått i från att vara del av svensk näringspolitik.”

  ”Låt mig påminna om att det var Harald Blåtand som 970 gjorde Sverige danskt. Nu är det en annan blå härskare som gjort Skåne finskt”, fortsätter han.

  Nu går han vidare till pensionssystemet. Det tycks för många grupper som inte orkar jobba till 65 enligt Juholt vara allt för privatekonomiskt svagt. ”Vi vill att politiken ska inriktas till att man kan arbeta tills man uppnår pensionsåldern”, säger Juholt.

  Juholt inbjuder till en granskning av pensionssystemet. ”Tillsammans kan vi sen göra justeringar med regeringen”, säger han och tycker att det i det här fallet är viktigt med en blocköverskridande överenskommelse.

  Nu ekonomi. ”Starka offentliga finanser är grundläggande”, säger Juholt. ”Glöm aldrig att Socialdemokratin växte fram som en rörelse som hade råd med människor.”

  När det kommer till ekonomiskt ansvar har borgerligheten inget att lära svensk socialdemokrati, tycker Juholt. ”Trygghet och gemensamhet är den bästa drivkraften för ökad konkurrenskraft”, säger han och pratar om att alla måste få plats under det gemensamma paraplyet. ”Det ska vara självklart att den som står i solsken ska vilja hålla ett paraply över den som står i ösregn.”

  ”Solidaritet är en förutsättning för att samhället ska fungera.”

  ”Tillsammans växer ekonomin medan klyftorna försvagar tillväxten. Jämlikheten förstärker tillväxten”, säger Juholt. ”Det handlar om att hålla fast vi den socialdemokratiska idén om en kunskapsbaserad välfärdsekonom.”

  Juholt säger att en misslyckad arbetsmarknadspolitik obönhörligt leder till en försämrad tillväxt. ”Vi socialdemokrater vet hur man skapar en tillväxt för hela Sverige”, säger han.

  Han menar att det behövs en ordentlig genomlysningar av som inte har fått önskad effekt. Som elmarknaden till exempel.

  Han säger också att det tickande klimathotet gör det nödvändigt att progressiva stater driver på för ett avtal i Kyotoprotokollets anda. ”Målet att halvera fattigdomen i världen till 2015 är möjligt att nå, men kräver nya gemensamma krafttag.”

  Nu vidare till internationella frågor. Juholt säger att det är oacceptabelt att halva mänskligheten hålls tillbaka. Världen förändras. Länder byter plats med varandra. Men ”många lever inte i insikten att det är så världen nu håller på att förändras”, säger Juholt.

  Juholt säger att en fungerade marknadsekonomi kräver kloka politiska åtgärder. Han säger också att Socialdemokraterna förutsåg finanskrisen. För att bevisa sin poäng läser han ur partiprogrammet: ”Marknaden behövs för den effektiva produktion som skapar och återskapar resurserna för välfärden. Kapitalism och marknadsekonomi ska hållas i sär (...) Kapitalism är ett maktsystem med förräntningen av kapital som överordnad norm.”

  ”Snacka om att se in i framtiden” , säger han.

  Juholt säger att han är optimistisk om EU:s framtid, och talar om det fördjupade europeiska samarbetet. ”Vi ska tillsammans med övriga socialdemokrater i Europa ta ny sats för att möta detta marknadsekonomiska tänkandet som lever till klyftor och fattigdom”, säger han och refererar till Obama: ”Yes we can var Obamas paroll. Inte Yes I can eller Yes you can”, säger han.

  Vissa saker ska skötas utan ekonomisk vinst, samhället ska sätta gränser för vad som ska vara medborgeliga rättigheter, vissa relationer uppråtthålls inte för att någon tjänar på det (...) utan för att vi tillsammans är ett samhälle, säger Juholt. ”Vissa saker ska vara en del av en gemensam allemansrätt.”

  Han avslutar med att citera Olof Palme: ”Det vi vill ha är ett samhälle med trygga människor som orkar dela med sig (...) vi dras mot det ljus och goda (...) att bygga upp ett positivt beroende av varandra.

  Och så allra sist: ”Tack, uppgiften var då, är i dag, kommer vara i morgon, social demokrati, varken med eller mindre. Nu går vi framåt.”

  Självklart följt av jubel och ihållande applåder, till musik från ingen mindre än Elvis: ”A little less conversation”. Nu är talet över.

  I bakgrundssorlet går det nu att höra en journalist som intervjuar Göran Persson om Håkan Juholts tal. ”Ljuvligt”, säger Persson.

  I dag klockan tio höll Håkan Juholt sitt första tal som Socialdemokraternas partiledare. Det kom bland annat att handla om kulturpolitik, barn och omsorg, pension och orättvisor. Också människans roll i sämhället, svenskt näringsliv, EU:s framtid och inte minst partiets identitet var viktiga punkter under talet.

  Läs Håkan Juholts linjetal socialdemokraterna.se
  Annons
  Annons
  X

  Håkan Juholts första tal som partiledare som ordmoln.

  Foto: WORDLE.NET Bild 1 av 3

  Mona Sahlins installationstal som ordmoln.

  Bild 2 av 3

  Göran Perssons installationstal som ordmoln.

  Bild 3 av 3
  Annons
  X
  Annons
  X