Annons
X
Annons
X

C vill se grön skatteväxling för fyra miljarder

Det nedröstade förslaget om höjd brytpunkt för statlig skatt gjorde comeback när Centerpartiet inledde Almedalsveckan. C-ledaren Annie Lööf vill se en grön skatteväxling på 4,2 miljarder där kemikalieskatter ska bekosta skattesänkningar. Regeringen är delvis positiv.

Almedalsveckan 2015
Annie Lööf i Almedalen.
Annie Lööf i Almedalen. Foto: Yvonne Åsell / SvD

**Första dagen på **Almedalen är en av de mest åtråvärda dagarna för partierna, innan besökarnas och mediernas trötthet inför de över 3000 programpunkterna slår till.

I år var det Centerpartiets dag och partiledaren Annie Lööf använde tiden till att föra fram idéer om ett stort miljardpaket för grön skatteväxling.

Centern vill införa skatt på kemikalier som flamskyddsmedel i elektronik och ftalater i byggmaterial. Tillsammans med bland annat slopade subventioner för fossila bränslen inom gruvnäringen beräknas detta ge drygt fyra miljarder.

Annons
X

En av de större satsningarna som Centerpartiet vill genomföra för pengarna är att sänka arbetsgivaravgiften under två år upp till 15000 kronor i månaden för enmansföretag som anställer sin första anställd. Kostnad: 2,6 miljarder.

– Vi vill ha fler företag i landet och vill se till att fler enmansföretag vågar anställa och dessutom ska fler människor ska få mer i plånboken, säger Annie Lööf till SvD.

Hon syftar på förslaget om höjd brytpunkt för statlig skatt. Alliansen lade fram ett liknande förslag redan 2013, men då stoppades det av den rödgröna oppositionen och Sverigedemokraterna.

Hur ska höjningen bli verklighet?

Det återstår att se hur pass mycket C och övriga Alliansen växer, säger Annie Lööf.

Äts inte skattesänkningar upp av dyrare produkter?

– Vänsterregeringen föreslår både en kemikalieskatt och högre skatt på inkomster, det innebär bara en skattechock. C vill använda skatten för att växla krona för krona och ge tillbaka det vi tar in, säger Annie Lööf.

Elinor Kruse på Teknikföretagen ser många fallgropar i förslaget, som bygger på Kemikalieskatteutredningen från i våras.

– Avsikten är att förbättra miljön men vi kan inte se att man gör det, säger hon.

På Teknikföretagen menar man att kunderna kommer att få betala för dyrare produkter.

– Tveklöst ja. Men man undantar internethandel, så vi tror att många kommer att köpa samma produkter från ett annat EU-land, säger Elinor Kruse.

**Finansminister Magdalena Andersson **säger till TT att regeringen inte är negativ till höjd kemikalieskatt. Hon avvisar inte heller tanken på slopad arbetsgivaruppgift för egenföretagare.

– Det är inget vi har föreslagit nu, men det är förmodligen mer träffsäkert än att generellt sänka arbetsgivaravgifterna för unga, säger Magdalena Andersson.

Annons
Annons
X

Annie Lööf i Almedalen.

Foto: Yvonne Åsell / SvD Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X