Annons
X
Annons
X

Direkt: Utvecklingen i Ukraina

SvD.se följer utvecklingen i Ukraina. Anna-Lena Laurén är på plats i Moskva och Fredrik Mellgren direktrapporterar.

Senaste dygnets viktigaste händelser:

• Rysk trupp har tagit kontrollen över Krimhalvön, som är en del av Ukraina.

• Ukraina mobiliserade alla sina trupper på söndagen.

• USA:s utrikesminister John Kerry reser till Ukraina.

• Nato uppmanar Ryssland att dra tillbaka sina trupper.

• USA:s utrikesminister säger att det kan bli ekonomiska sanktioner mot Ryssland.

• Tidigare chefen för Ukrainas flotta uppges nu ha utsetts till chef för Krims flotta.

• Statsminister Fredrik Reinfeldts uttalande om att Rysslands agerande i Ukraina i någon mån är ”förståeligt” väcker kritik.

Följ SvD:s direktrapport nedan.

• En sammanfattande artikel om vad som händer nu och hur övriga världen agerar hittar du här.

• Varför går Ryssland in i Ukraina? Lär dig mer om oroligheterna här.

[object Object]
Demonstranter på Självständighetstorget i Kiev på söndagen. Foto: SERGEI CHUZAVKOV/AP

05:40 Erik Bergin:
SvD fortsätter live-bevakningen av krisen i Ukraina. Av tekniska skäl har vi startat en ny liveblogg, men du når lördagens nyhetsuppdateringar, läsarfrågor och svar här.

05:59 Erik Bergin:
Godmorgon alla nytillkomna läsare. SvD har livebloggat hela natten om dramatiken i Ukraina, sedan uppemot 15 000 ryska soldater på lördagen tog kontroll över Krimhalvön där Ryssland bland annat har en flottbas.

Här följer en snabb sammanfattning av nattens nyheter. Du hittar alla lördagens inlägg från bloggen här.

Annons
X

• Rysk trupp har tagit kontrollen över den autonoma Krimhalvön, som är en del av Ukraina. 15 000 soldater uppges vara på plats.
• Hittills har inga rapporter om stridigheter mellan rysk och ukrainsk militär rapporterats.
• Nato hade under lördagen ett möte, efter vilket Natochefen Anders Fogh Rasmussen manade till nedvarvning av situationen i Ukraina.
• En anonym regeringskälla i väst jämför, enligt Reuters, situationen i Ukraina med Sovjets invasion av Tjeckoslovakien 1968:

”Det här är troligen den farligaste situationen i Europa sedan Sovjet invaderade Tjeckoslovakien 1968. Realistiskt så måste vi anta att Krim är i ryssarnas händer. Den nya utmaningen nu är att få Ryssland att avstå från ta över den östra ryskspråkiga delen av Ukraina.”
• Tidigare på lördagen pratade presidenterna Obama och Putin med vanadran 90 minuter i telefon. Putin ska ha försvarat inmarschen på Krim med att Ryssland ”måste försvara sina intressen” där och hänvisat bland annat till den ryska befolkningen på Krim.
• FN:s säkerhetsråd har haft möte. FN-chefen Ban Ki-moon har skarpt kritiserat den ryska militära offensiven.
• Samtidigt, från östra Ukraina, och från delar av Krim, har ryssarna hyllats som befriare av den ryskvänliga delen av Ukraina. Från Krim rapporterades under lördagen om applåder och tutande bilar när ryssarna rullade in.

Nu fortsätter vi bevakningen om Ukraina.

06:01 Erik Bergin:
Som vi rapporterade för ett par timmar sedan här på bloggen: Ukrainas tidigare premiärminister och oppositionsledaren Julia Tymosjenko, som frigavs ut fängelset efter tre år tidigare i veckan, kommenterar den eskalerade situationen i ett uttalande på sin hemsida.

Ukraina och världen, sa hon, ”måste agera omedelbart för att stoppa en oöverträffad uppvisning av aggression från Ryssland och bevara Ukrainas suveränitet”, kommenterar Tymosjenko enligt ukrainska medier.

06:07 Erik Bergin:
Ukrainas regerings hemsida ligger nere sedan några timmar. SvD har försökt nå sajten upprepade gånger för nyhetsuppdateringar, men sevrern svarar inte. Orsaken är alltjämt oklar.

06:11 Erik Bergin:
Ukrainas tillfälligt president Oleksandr Turchynov uppmanar Ryssland att ”sluta med provokationerna” på Krim och dra itllbaka sina militära styrkor. ”De provocerar oss till militär konflikt”, kommenterar han enligt Euronews.

06:12 Rainer Laakso:
Undrar om det inte stämmer att Ryssland & Ukranina har avtalat om att Ryssland har rätt att ”hyra” Krimhalvön fram till ”typ” 2040?
Erik Bergin:
Hallå Rainer. Det gäller sannolikt den ryska flottbasen.

06:17 Erik Bergin:
Som vi rapporterat tidigar i natt så tycks ett ukrainskt militärfartyg har hoppat av till Ryssland. Det handlar om det ukrainska *Hetman Sahaidachny *vars befälhavare det senaste dygnet vägrat lyda order från Kiev och istället hissat rysk flagg på fartyget.
Mer läsning här.

Den ukrainska krigsfartyget Hetman Sahaydachniy som uppges vägra lyda order från Kiev.

06:25 Mikael:
Finns det några tecken på rysk truppnärvaro i östra Ukraina?
Erik Bergin:
Hej Mikael, inte vad jag sett de senaste timmarna i de officiella nyhetskanalerna, det tycks primärt handla om Krim. Än så länge i varje fall.

06:29 Erik Bergin:
Ryska kanalen RT rapporterar om vad som beskrivs som ”tusentals” som protesterar i östra Ukraina och på Krim. Läs här.

07:20 Karin Thurfjell:
USA:s president Barack Obama har som sagt pratat i en och en halv timme på telefon med Rysslands Vladimir Putin. Vita huset skriver i ett pressmeddelande om telefonsamtalet att USA fördömmer den ryska militära interventionen på ukrainskt territorium. Läs hela pressmedelandet här.

07:23 Karin Thurfjell:
Sveriges utrikesminister Carl Bildt har också läst pressmeddelandet från Vita huset, och kommenterar det på Twitter.

07:45 Karin Thurfjell:
Ukrainas nye premiärminister Arsenij Jatsenjuk har tidigare uppmanat ryske premiärministern Dmitrij Medvedev att dra tillbaka de ryska styrkorna till den ryska flottbasen på Krim.

– En militär intervention skulle vara början på ett krig, sade Jatsenjuk.

08:06 Carl:
Ukraina har enl wikipedia kärnvapen. Stämmer det? Var finns de isf? Kan det i praktiken vara så att den militära interventionen har med kontollen över kärnvapen att göra?
Karin Thurfjell:
Hej Carl, enligt bland andra Sipri, Stockholm international peace insistute, hör Ukraina inte till världens kärnvapenländer. Här kan du se Sipris lista över kärnvapennationer 2013: http://www.sipri.org/research/armaments/nuclear-forces I samband med Nordkoreas provsprängningar gjorde SvD en karta över länder som har, misstänks ha eller försöker skaffa sig kärnvapen. Se den här: http://www.svd.se/nyheter/utrikes/artikel_8062502.svd

08:10 Karin Thurfjell:
Ryska soldater har konfiskerat vapen från en ukrainsk radarbas i Sudak i sydöstra Krim och från ett träningscenter för den ukrainska flottan i Sevastopol, enligt ryska nyhetsbyrån Interfax, citerad av Reuters skriver TT.

Soldaterna uppmanade personalen att sluta upp bakom Krimhalvöns ”legitima” ledare.

08:33 Karin Thurfjell:
Enligt guvernören i ryska Belgorod, som gränsar mot Ukraina, har beväpnade ”grupper” försökt stänga vägarna som leder till Ukraina. ”Beväpnade män rör sig i området […] det förekom ett försök att stänga av vägen mellan Moskva och Krim”, sade guvernören Yevgeny Savchenko, skriver brittiska Telegraph som citerar ryska nyhetsbyrån Interfax.

08:59 KyivPost (Twitter):
Under Russian flag, Kalashnikov-armed checkpoints come to #Ukraine http://t.co/w8fWyUHUmx @KyivPost #Crimea

Karin Thurfjell:
Engelskspråkiga tidningen Kyiv Post skriver om hur beväpnade och maskerade män som hävdar att de tillhör den ökända och nu upplösta polisstyrkan Berkut ställt upp en så kallad checkpoint på en motorväg mellan Krim och övriga Ukraina, och där hissat den ryska flaggan.

09:01 AnnalenaLauren (Twitter):
Ryska trupper tömmer ukrainska militära baser på automatvapen, pistoler och granater.Undrar vad den natotränade ukrainska armén sysslar med.

Karin Thurfjell:
SvD:s Anna-Lena Laurén är på plats på Krimhalvön och kommer att rapportera under dagen.

09:21 Karin Thurfjell:
Den som vill uppdatera sig på tidigare händelser, kan läsa om det i den tidigare direktrapporten här.

10:26 Karin Thurfjell:
Ryska försvarsdepartementet har beordrat att före detta officerare i den ökända polisstyrkan Berkut ska få ryskt medborgarskap och pass utfärdade av ryska konsulatet i Simferopol, enligt RT.com, som hänvisar till ryska nyhetsbyrån Itar-Tass.

Berkut upplöstes efter att president Viktor Janukovytj störtats. Berkut anklagas för att tha skjutit ihjäl flera demonstranter på Majdan.

Det har tidigare förekommit uppgifter om att Ryssland distribuerar ryska pass till invånare på Krim, och många befarar att det är en förberedelse för krig, eftersom den ryska försvarslagen ger tillstånd till militär intervention om ryska medborgare utomlands anses vara i fara. Innan kriget i Georgien 2008 delade ryska myndigheter ut många pass till invånare i Georgien.

10:43 Karin Thurfjell:
SvD:s Anna-Lena Laurén och Stefan Bladh är på väg i bil från Simferopol, ungefär i mitten av Krimhalvön, till Sevastopol som ligger på sydvästra spetsen av halvön och där den ryska Svartahavsflottan har sin bas. De stötte snabbt på en vägspärr, som kollade vad de hade i bakluckan innan de fick fortsätta färden.

– Det ser ut som civilklädd milis som tagit på sig rollen som ordningsvakt och satt upp en vägspärr. Här finns en Kamazlastbil, som är en typ som ryska trupper ofta använder, men den har ukrainska nummerplåtar, berättar Anna-Lena Laurén.
Vid vägspärren vajade också två ryska flaggor och en skylt med texten ”Ryssland har alltid varit en gravgård för onda idéer, och en gravgård går det inte att besegra”.

Det har förekommit rapporter om att det ryska mc-klubben Night Wolfes åkt till Ukraina för att hjälpa milisen, och Anna-Lena Laurén berättar att hon också såg en man på mc vid vägspärren, som skulle kunna tillhöra klubben.

– Vägspärren handlade mest om att markera närvaro, visa att man har kontroll, säger Anna-Lena Laurén

10:47 Karin Thurfjell:
Anna-Lena Laurén, som alltså är på plats på Krimhalvön, berättade också att stämningen är lugn.
– Folk verkar glada och lättade över att man upplever att man inte längre behöver lyda under den nya regeringen i Kiev. Men samtidigt är det ganska lugnt, det är ingen som jublar eller kastar blommor, säger Anna-Lena Laurén.

10:53 Karin Thurfjell:
Enligt SVT har det förekommit skottlossning vid en ukrainsk militärbas i Sevastopol, där ukrainska styrkor försöker försvara sig mot en stormning. Det ska också pågå övertalningskampanjer där rysk militär försöker få ukrainsk militär att byta sida, och de erbjuder ukrainska militärer ryska pass, enligt SVT:s uppgifter.

11:02 Karin Thurfjell:
Enligt nyhetsbyråerna AFP och Reuters kallar Ukraina nu in landets alla militära reservförband.

11:11 Karin Thurfjell:
Enligt CNN är det Ukrainas nationella säkerhetsråd som beordrat total mobilisering av trupperna i Ukraina.

11:14 Karin Thurfjell:
De väpnade ukrainska styrkorna ska vara stridsklara så fort som möjligt, säger Andrij Paruby, chef för det ukrainska säkerhetsrådet, skriver TT och hänvisar till Reuters.

Utrikesdepartementet ska också ha fått i uppdrag att be USA och Storbritannien om hjälp att garantera Ukrainas säkerhet.

11:18 Karin Thurfjell:
Ryska gränsvakter rapporterar att omkring 675 000 ukrainare har lämnat landet för Ryssland under januari och februari i år, enligt den ryska statliga nyhetsbyrån Itar-Tass, skriver TT.

”Om det revolutionära kaoset i Ukraina fortsätter, kommer hundratusentals flyktingar att välla in i angränsande ryska regioner,” säger den ryska gränspolisen, enligt Itar-Tass.

11:31 carlbildt (Twitter):
On the centenary of 1914, we are suddenly in a Europe of invasion, aggression and threats of massive use of military force.

Karin Thurfjell:
Sveriges utrikesminister Carl Bildt påminner om att Europa, hundra år sedan första världskriget utbröt, plötsligt befinner sig i ett tillstånd av invasion, aggression och hot om att gå in militärt.

11:37 SvD Webbredaktion:
Enligt BBC har Ukraina en aktiv militär styrka på 160 000 man och omkring en miljon reservister.

Ryska militärer på väg från Sevastopol till Sinferopol. Enligt AP rör det sig om en stor militärkolonn. Läget är allt mer spänt på Krim-halvön. Foto: AP

12:13 Karin Thurfjell:
Parlamentet i Ukraina vädjar nu till internationella observatörer för att få hjälp att skydda sina kärnkraftverk, skriver TT som hänvisar till Reuters.

12:17 Karin Thurfjell:
Laurent Fabius, utrikesminister i Frankrike, vill att förberedelserna inför ett kommande G 8-mötet i Sotji bör stanna upp till dess att Ryssland ”återgår till principer som ligger i linje med G 7:s och G 8:s,” skriver TT som hänvisar till AFP.

G 8-mötet är planerat till i juni juni. USA och Kanada har sagt att man inte tänker delta på grund av den ryska interventionen i Ukraina.

12:28 Karin Thurfjell:
Ryska trupper ska ha åkt till tre ukrainska militärbaser under söndagsmorgonen, och krävt att de ukrainska soldaterna ger upp och överlämnar sina vapen till de ryska styrkorna. Det säger Vladislav Seleznyov, talesperson för ett mediacenter för Krim vid Ukrainas försvarsdepartement till CNN.

Enligt Vladislav Seleznyov har de ryska trupperna blockerat vägarna in och ut från de ukrainska baserna. Det ska inte ha förekommit några ”öppna konfrontationer” mellan ryska och ukrainska militärer på Krim. Ukrainska trupper fortsätter enligt Vladislav Seleznyov att ”skydda och tjäna” Ukraina.

12:41 Karin Thurfjell:
Tidigare kom en fråga om Ukraina har kärnvapen, och svaret är nej. Radio Free Europe har skrivit om bakgrunden till Ukrainas kärnvapenstatus. 1994 gav Ukraina upp sina kärnvapen, som en del av kärnvapennedrustningen i forna Sovjetunionen efter att landet upplösts. I utbyte mot löftet att inte ha kvar några av de kärnvapen som fanns i Ukraina under Sovjettiden lovade Ryssland och en rad västländer att respektera Ukrainas självständighet och territorium.

12:50 Karin Thurfjell:
Brittiska BBC:sutsända har sett ryska trupper gräva vad som verkar vara skyttegravar vid gränsen mot Ukraina.

12:52 Karin Thurfjell:
Nato håller krismöte klockan 13 idag, svensk tid.

13:04 Karin Thurfjell:
Händelseutvecklingen mellan Ryssland och Ukraina är mycket oroande och allvarlig, säger Socialdemokraternas partiledaren Stefan Löfven har skickat en skriftlig kommentar om händelserna i Ukraina till TT, där han kallar händelseutvecklingen i Ukraina och Ryssland mycket oroande och allvarlig:

”Alla parter måste verka för avspänning och söka diplomatiska lösningar på krisen. En öppen konflikt måste undvikas i Europa.”

Han skriver att Ukrainas territoriella integritet och folkrätten måste respekteras.

”Ryssland måste avstå från provokationer. Samtidigt måste Ukrainas nya regering vara inkluderande och representera hela den ukrainska befolkningen.”

S-ledaren menar att EU tydligt måste uttala att det är det ukrainska folket som själva måste få välja sin framtid.

”Till skillnad från ryska hot ska EU utgöra en positiv kraft. EU ska därför tydligt uttala att alla europeiska länder har rätt att bli medlemmar i EU när de uppfyller kraven.”

13:19 Karin Thurfjell:
När SvD:s utsända Anna-Lena Laurén och Stefan Bladh, som befinner sig på Krim, berättade för en grupp människor på ett torg i Sevastopol på Krim att de representerade en svensk tidning blev många aggressiva och började bland annat skrika saker om Poltava.

– De kallade oss provokatörer och sa att Sverige skulle sluta blanda sig i Ukrainas angelägenheter, säger Anna-Lena Laurén som tror att det är för att Sveriges utrikesminister Carl Bildt uttalat sig en del om situationen som människorna blev fientligt inställda när de hörde att hon skrev för en svensk tidning.
När Anna-Lena Laurén och Stefan Bladh gått bort från torget kom dock en kvinna fram och berättade att hennes dotter befinner sig i Kiev och att hon var väldigt olycklig över situationen och inte ville att Ryssland skulle ta över på Krim.

– Det finns en del som är väldigt aggressiva och som inte har något förtroende för den nya regeringen i Kiev. Andra beklagar att det blivit så här, säger Anna-Lena Laurén.
När SvD:s team hyrde en liten båt för att åka ut och titta närmre på de ryska och ukrainska krigsskepp som ligger utanför Sevastopol berättade kaptenen hur han såg på situationen.

– Han sa att han inte förstår varför det inte finns en enda representant för östra Ukraina i den nya regeringen i Kiev, och att när de gör så blir det så här.

13:23 AnnalenaLauren (Twitter):
Blev anfallen av en armé rasande babusjkor i Sevastopol.De kallade mig provokatör&ropade om Poltava.Sade att jag är fr Finland.Hjälpte inte.

Karin Thurfjell:
SvD:s Anna-Lena Laurén twittrar själv om mötet på torget.

13:24 AnnalenaLauren (Twitter):
I Sevastopolbukten ligger ukrainska och ryska flottan ankrade sida vid sida.Inte ett skott har avlossats. http://t.co/iM3cID12EN

13:30 Karin Thurfjell:
Enligt Expressen.se har svenska utrikesutskottet och försvarsutskottet kallat till gemensamt möte på tisdag för att diskutera utvecklingen i Ukraina. Där kommer representanter från utrikesdepartementet och Chefen för den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must), generalmajor Gunnar Karlsson, att delta.

13:33 Karin Thurfjell:
Liksom Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven väljer statsminister Fredrik Reinfeldt att skicka ett mejl till TT med kommentarer om situationen i Ukraina och Ryssland. Han skriver:

”Vi ser med stort allvar på situationen. Alla parter måste visa återhållsamhet för att undvika ytterligare upptrappning.”

”Ryssland har ett ansvar att inte bryta mot internationell rätt och i stället agera genom dialog och andra fredliga medel. Ukrainas suveränitet och territoriella integritet måste respekteras. Jag välkomnar att det internationella samfundet genom främst FN och EU nu diskuterar det uppkomna läget.”

13:34 AnnalenaLauren (Twitter):
Enl vår guide i Sevastopol har Ryssland 38 örlogsfartyg liggande i viken.Ukraina har 2.Ute vid mynningen patrullerade minst 5 ryska fartyg.

Karin Thurfjell:
SvD:s Anna-Lena Laurén är på plats i Sevastopol.

Tre ukrainska militärbaser ska alltså vara belägrade av ryska trupper, som kräver att de ukrainska soldaterna ger upp och lämnar över sina vapen. James Mates, Europaredaktör på tv-bolaget ITV News, har tweetat en bild som han skriver föreställer en grupp ukrainska soldater på basen Perevalne, som ska vara omringade av ryska styrkor.

13:50 Karin Thurfjell:
Ukrainas premiärminister Arsenij Jatsenjuk säger till nyhetsbyrån AFP att Ukraina är i katastrofläge.

– Om president Putin vill vara presidenten som startade krig mellan två intilliggande, vänskapligt sinnade länder, mellan Ukraina och Ryssland, så har han strax målet inom räckhåll. Vi står på randen till en katastrof, säger Jatsenjuk enligt TT, som hänvisar till AFP.

Han vädjar också till det internationella samfundet att hjälpa Ukraina, efter det som Jatsenjuk kallar en krigsförklaring från rysk sida.

– Vi tror att våra partners i väst och hela det globala samfundet kommer att stödja Ukrainas territoriella integritet och enhet, och att de kommer att göra allt de kan i syfte att sätta stopp för den militära konflikten som den ryska federationen provocerat fram.

13:53 carlbildt (Twitter):
When Russian forces demands that Ukraine forces in Crimea surrender weapons it's clearly a military occupation that is taking place.

Karin Thurfjell:
Sveriges utrikesminister Carl Bildt har som vanligt flitiga tweetfingrar, och menar att det helt klart är en militär ockupation som pågår på Krim.

14:05 AnnalenaLauren (Twitter):
Sjöman i Sevastopol:Vi har tillhört Sovjet men det är inte samma sak som att tillhöra Ryssland.Jag vet inte om det blir bra eller dåligt.

Karin Thurfjell:
SvD:s utsände Anna-Lena Laurén är på plats i Sevastopol.

14:19 Karin Thurfjell:
Ukrainas utrikesminister Andrii Deshchytsia säger till brittiska BBC World Service att han försökt tala med den ryske utrikesministern Sergej Lavrov i tre dagar, men att denne aldrig ringt tillbaka. Andrii Deshchytsia säger också att get nu är upp till västvärlden att få Ryssland att dra sig tillbaka.

14:40 Karin Thurfjell:
USA och Kanada har redan meddelat att man inte tänker delta i G 8-mötet som är planerat att äga rum i ryska Sotji i juni. Nu kommer uppgifter om att även Storbritannien ställer in sitt deltagande till följd av den senaste utvecklingen i Ukraina och Ryssland, skriver TT som hänvisar till Reuters.

Tv-bolaget ITV:s Europaredaktör James Mates har publicerat en bild på Twitter, som föreställer ukrainske ärkebiskopen Clemens som har ställt sig framför grinden på ukrainska militärbasen Perevalne, som omringats av ryska soldater. ”För att skydda mitt folk”, säger ärkebiskopen till James Mates.

15:03 Rolf:
Har ryssarna gått in på ukrainska fastlandet förutom just tillfarterna till krim? Eller är det de ryska baserna och de ryska rikas fastigheter o tillgångar på krim de skyddar?
Karin Thurfjell:
Hej Rolf, Jag har inte sett några uppgifter i några kanaler om att ryska styrkor ska ha gått in någonstans i Ukraina utanför Krim.

15:13 Karin Thurfjell:
TT har pratat med Mark Galeotti, professor i internationella relationer vid New York University, och specialiserad på Ryssland. Han säger att det är svårt att förutse vad som kommer att hända.

– Jag ser väldigt lite logik från Rysslands sida för en riktig annektering av Krim, säger han till TT.

Han menar att Ryssland har mest att vinna på ett federalt Ukraina och mer självstyre på Krim. Då kan de regionala ledarna på Krim agera ryska ombud i det ukrainska politiska systemet.

– Jag hoppas att det här bara är ett sätt att sätta press på Kiev på ett dramatiskt sätt, säger Mark Galeotti till TT.

15:21 john:
Ukraina lämnade 1994 ifrån sig sina kärnvapen mot löftet att inte bli angripna av bl a Ryssland. Vad är detta löftet värt nu? när ska usa och england aggera enligt avtalet?
Karin Thurfjell:
Hej John, Jakob Hedenskog, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), säger till TT att avtalet som slöts när Ukraina gjorde sig av med sina kärnvapen, det så kallade Budapest-memorandumet, bara ger Ukraina en försäkran om att inleda konsultationer om ett hot skulle uppstå. Tidigare idag bad Ukrainas parlament internationella observatörer att hjälpa till att skydda landets kärnkraftsverk, och hänvisade då till Budapest-memorandumet.

15:34 Karin Thurfjell:
Ryska motorcykelgänget Night Wolves har åkt till Ukraina för att stödja milisen. Brittiska The Telegraphskriver att mc-klubben, som är Rysslands största med 5 000 medlemmar, i lördags organiserade en stor mängd medlemmar som åkte motorcykel genom Ukrainas östra delar till Krim, för att där dela ut utrustning till pro-ryska milisgrupper.
Night Wolves beskrivs som väldigt patriotiska och har devisen ” där Night Wolves är, det ska räknas som Ryssland”.

Enligt The Telegraph är Rysslands president Vladimir Putin och ledaren för Night Wolves, Alexander ”kirurgen” Zaldostanov vänner. På grund av vänskapen råkade Putin få inreseförbud i Finland. Finska myndigheter förklarade senare att det rörde sig om ett misstag, och att Putin inte längre fanns med på listan över personer som inte är välkomna i Finland.
Tidigare idag rapporterade SvD:s utsända på Krim, Anna-Lena Laurén, att hon såg en person hon misstänkte tillhöra Night Wolves vid en vägspärr som satts upp av en milisgrupp på vägen mellan Krimstäderna Simferopol och Sevastopol.

15:47 Karin Thurfjell:
SvD:s Anna-Lena Laurén är på plats i Sevastopol på Krim, och har gjort ett webb-tv-inslag där hon bland annat berättar hur hon kördes bort från ett torg under skrik om Poltava. Se det här.

16:11 Karin Thurfjell:
USA:s utrikesminister John Kerry har intervjuats av tv-kanalen CBS:s program Face the Nation. Han uppmanade Ryssland att tänka över den militära interventionen i Ukraina och varnade för ekonomiska konsekvenser och för att Ryssland skämmer ut sig inför världen. Kerry sade att de ryska truppernas intrång på Krim är ”en otroligt aggressiv akt”.
– Det är ett verkligt förbluffande, oresonligt val av president Putin att invadera ett annat land.

Kerry sade också att Ryssland har kränkt Ukrainas självständighet och brutit mot flera internationella överenskommelser.

Enligt Kerry ska flera länder redan förbereda en rad ”ekonomiska konsekvenser” om Ryssland inte drar tillbaka sina styrkor. Kerry säger sig ha talat med tio utrikesministrar i länderna som är mest engagerade i frågan och att alla han talat med är beredda att gå långt för att isolera Ryssland.

– De är beredda att införa sanktioner, de är beredda att isolera Ryssland ekonomiskt, säger Kerry till Face the Nation.

16:25 Andreas:
Vad säger Kina?
Karin Thurfjell:
Hej Andreas, En talesperson för Kinas utrikesdepartement har sagt att Kina är bekymrad över krisen i Ukraina och att man uppmanar parterna att prata för att hitta en lösning. Talespersonen sade också att Kina håller sig till principen att inte lägga sig i andra länders interna affärer, och att Kina respekterar Ukrainas självständighet och territorium, enligt BBC som hänvisar till kinesiska nyhetsbyrån Xinhua.

16:33 Nina:
Förklara kort: Vad går det hela ut på....Varför har Ryssland invaderat Ukraina?
Karin Thurfjell:
Hej Nina, , många blev förvånade över Rysslands agerande. En orsak är att ryska regeringen och många vanliga ryssar anser att Ukraina bör ingå i samma geopolitiska sfär som Ryssland, säger Niklas Bernsand, Ukrainaexpert på Centrum för Europaforskning vid Lunds universitet, i en intervju med SvD. Läs resten av hans svar på din och några andra frågor här: http://www.svd.se/nyheter/utrikes/vart-att-veta-om-krisen-i-ukraina_3321912.svd

16:35 Karin Thurfjell:
Några fartyg ur Ukrainas Svartahavsflotta har lämnat basen i Sevastopol frivilligt, enligt myndigheterna på Krim, rapporterar TT.

– Omkring tio ukrainska fartyg har lämnat flottbasen i Sevastopol. Naturligtvis tvingades inget av dem göra det, säger en talesman för ledningen på Krim enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

– Inga skott avlossades när enskilda soldater och enheter gick över på Krims sida. En del gick över till Krim, andra (ur Ukrainas väpnade styrkor) flydde, säger talesmannen.

16:40 Karin Thurfjell:
Ukrainas FN-ambassadör Jurij Sergejev säger till CNN att Ukraina förbereder sig på att försvara sig mot Ryssland, men kommer att behöva hjälp om Ryssland utvidgar sin militära insats.

– Vi ska demonstrera att vi har vår egen kapacitet att skydda oss själva enligt beslut i parlamentet i dag och vi gör oss redo att försvara oss, säger Jurij Sergejev.

16:44 Karin Thurfjell:
SvD:s Jenny Stiernstedt har pratat med Folkpartiets försvarspolitiske talesperson Allan Widman, som säger att Ukraina är den ”allvarligaste säkerhetskrisen som Europa upplevt i vår tid”.

– Det måste vara uppenbart för alla och envar att rysk militär och ryska vapen inte längre står under demokratisk kontroll. Därmed finns en oförutsägbarhet som kräver att Sverige och hela det västliga Europa nu tar höjd för de kommande åren.

Widman framhåller två saker som Sverige bör genomföra snarast:

– Det första är att omedelbart söka sig in i Nato som fullvärdig medlem.

– Parallellt med detta bör vi också öka vår förmåga som nu är låg. Den är låg historiskt sett och den är låg i relation till den situation vi nu har fått.

I mars väntas ett försvarspolitiskt beslut, som Allan Widman förväntar sig blir mer långtgående än föregående.

– För mig är det helt uppenbart att alla nu måste se verkligheten i ögonen. Det är en extremt hotfull situation och det är inte i andra änden av vår kontinent. Detta är våra grannars grannar som nu drabbas av en militär intervention.

Han påminner om att Folkpartiet länge påtalat den risk som Ryssland anses utgöra.

– 2009 ledde det till att vi inrättade en förbandsreserv för kritiska lägen. Den behöver nu utvecklas och bli mer lättgripbar än den för närvarande är.

– Samma år beslutades om ett stridsvagnskompani till Gotland. Det måste vi nu bygga vidare på, Gotland har en oerhörd strategisk betydelse och vi måste höja tröskeln för att komma åt denna ö.

16:45 Karin Thurfjell:
SvD:s Jenny Stiernstedt har även pratat med Staffan Danielsson, försvarspolitisk talesperson för Centerpartiet. Han instämmer i Carl Bildts analys, det vill säga att situationen är alarmerande.

– Det är klart att det måste få konsekvenser på hur Sverige, EU och Nato resonerar kring Ryssland och den osäkerhet som Ryssland nu uppenbart utgör.

Han säger att beslutet som väntas i mars kan komma att påverkas med anledning av det upptrappade läget i Ukraina. Han är också nöjd över att Centerpartiet agerat för att ”driva fram en analys av Sveriges militära samarbete med Nato”.

– En utredare har just börjat jobba med det här och jag är glad över att vi kommer att få ett underlag kring om nuvarande linje – att vara en aktiv samarbetspartner men inte medlem – är tillräckligt starkt för vår trygghet. Vi tror det i dag.

16:55 Karin Thurfjell:
I Moskva har det under dagen genomförts demonstrationer både för och emot de ryska truppernas invasion på Krim. De tiotusentals som gick ut på gatorna för att visa sitt stöd för det militära agerandet fick gå fritt genom den ryska huvudstadens gator med ryska flaggor vajandes över huvudet. Men dussintals demonstranter som samlats på Röda torget för att protestera mot invasionen fördes snabbt bort atv rysk kravallpolis, [rapporterar nyhetsbyrån AP.](http://I Moskva har det under dagen genomförts demonstrationer både för och emot de ryska truppernas invasion på Krim. De tiotusentals som gick ut på gatorna för att visa sitt stöd för det militära agerandet fick gå fritt genom den ryska huvudstadens gator med ryska flaggor vajandes över huvudet. Men dussintals demonstranter som samlats på Röda torget för att protestera mot invasionen fördes snabbt bort atv rysk kravallpolis, rapporterar nyhetsbyrån AP.)

17:08 Karin Thurfjell:
USA:s utrikesminister John Kerry intervjuades tidigare av CB:s Face the Nation. Nu Twittrar han friskt om sin syn på Krimkrisen.

17:11 Karin Thurfjell:
USA:s utrikesminister John Keery uttrycker en del hopp på Twitter, och skriver bland annat att han tror att krisen kan lösas ”enligt 2000-talets standard”

17:13 Karin Thurfjell:
Vänsterpartiets försvarspolitiske talesperson Torbjörn Björlund (V) säger till SvD:s Jenny Stiernstedt att det som sker nu i Ukraina sannolikt inte kommer att påverka V:s position i samtalen kring den nya försvarsberedningen.

– Ryssland utgör inget direkt hot mot Sverige. Däremot har vi varit tydliga med att landet har problem i andra riktningar, framför allt söderut. Det som nu händer är kanske inte helt överraskande.

Björlund tror att nuvarande konflikt kommer att förbli lokal. Att oron ökar i Baltikum – där Lettland och Litauen nu påkallar hjälp – tycker han inte är konstigt.

– Det är självklart att de reagerar med den historia de har. De darrar alltid lite grann; så fort ryssarna nyser blir de oroliga. Att de vill visa upp att de är alerta och ser problemen förstår jag. Sen tror jag inte att något händer där just nu.

Problemet, enligt Torbjörn Björlund, är om situationen nu trappas upp så att Nato blir en konkret part i spelet.

– Det kan provocera och skapa mer oro. Det här handlar om Ukraina och inte om Nato, tycker jag.

– Jag tror att om vi nu ropar mer på Nato skapar vi större problem. Ryssarna är jätterädda för att ha fientliga styrkor nära sin egen gräns. Flyttar vi då Natogränsen ännu närmare skulle vi kunna dras in. Jag tror att det är nu vi ska vara kalla, ha is i magen och hävda att vi är alliansfria.

17:16 Olle:
Ryssland har alltså minst 15.000 soldater på Krim. Hur stort manskap tillhandahåller Ukrainas försvarsmakt själva på halvön?
Karin Thurfjell:
Hej Olle, Jag vet inte hur många soldater Ukraina har positionerade på Krim, men tidigare idag framkom att Ukraina mobiliserar hela sitt försvar. Enligt BBC rör det sig om omkring en miljon ukrainska soldater.

17:22 Karin Thurfjell:
Ukrainska gränsmyndighetens regionala högkvarter i Simferopol, som är regional huvudstad på Krim, har stormats av en grupp civilklädda män med skottsäkra västar och hjälmar, som senare fick sällskap av ryska militärer, skriver BBC News.

17:32 Karin Thurfjell:
Enligt tidigare uppgifter hade ett antal fartyg i den ukrainska Svartahavsflottan lämnat flottbasen i Sevastopol frivilligt, och vissa soldater flydde.

Nu uppger den ukrainska ledningen att den ukrainska flottan fortfarande är komplett och de tio fartgen i Sevastopol har inte lämnat hamnen. Hela flottan är lojal med den ukrainska regeringen, enligt TT som hänvisar till Reuters.

Däremot har kustbevakningen flyttat sina fartyg från hamnarna Kertj och Sevastopol på Krim till Odessa och Mariupol, rapporterar TT.

18:21 Mikael Holmström:
I Bryssel sitter Natos högsta beslutande organ Nato-rådet fortfarande i möte. Det inleddes klockan 13.

18:24 Mikael Holmström:
Mötet som drar ut på tiden ägnas delvis till att gå igenom vad som verkligen sker i Ukraina. Källor inom Nato uppgav för SvD före mötet att alliansen inte vill trappa upp konflikten.
De poängterade att Ukraina inte är medlem av Nato utan endast partner och därför inte omfattas av Natos säkerhetsgarantier. Däremot förväntades alliansen vidta något slags åtgärder för att höja beredskapen att bistå medlemmar med gräns till Ryssland och Ukraina.
Efter Nato-rådets möte ska alliansen möta Ukraina i den Nato-Ukraina-kommission som funnits sedan 1997.

18:35 Mikael Holmström:
I protest mor Ryssland så skickar Storbritannien inga ministrar till Paralympics i ryska Sotji, meddelar premiärminister David Cameron.

18:42 Mikael Holmström:
Chefen för Ukrainas flotta är inte längre lojal med makthavarna i Kiev och svär trohet till Krims pro-ryska myndigheter, rapporterar ryska nyhetbyrån Interfax.

18:52 Mikael Holmström:
Finlands president och flera ministrar har idag haft möte om Ukraina.
Ur kommunikén:
Republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott behandlade läget i Ukraina söndagen den 2 mars 2014.
Finland anser att läget i Ukraina, särskilt på Krimhalvön, är mycket allvarligt. Hot med och användning av våld är oacceptabelt och strider mot FN-stadgan och internationell rätt. Rysslands militära åtgärder kränker Ukrainas territoriella integritet och självbestämmanderätt. Strävandena att ta över Krimområdet kan inte godkännas.

19:02 Specialistofficeren:
Mikael: Hur säker är informationen angående att chefen för Ukrainas flotta inte längre är lojal makthavarna i Kiev? Det kommer från en rysk nyhetsbyrå. Läser man den ryska doktrinen så ser man att olika typer av informationsoperationer en del i spelet...
Mikael Holmström:
Det är en något osäker uppgift. Den återges av flera medier, men alla jag har sett anger den ryska nyhetsbyrån Interfax som enda källa hittills. Interfax har också sagt att en ny ukrainsk flottchef utsetts som ersättare. Tydligen har inte heller alla fartyg gått över till Ryssland (en tidigare uppgift). Ukrainska flottans flaggskepp Hetman Sahaydachny ska enligt ukrainska försvarsdepartementet vara i Grekland, på hemväg från anti-piratverksamhet.

19:06 Mikael Holmström:
På Självständighetstorget i Kiev samlades på söndagen tiotusentals i protest mot Kremls agerande. En av dem som kan kallas in till armén om krisen eskalerar ytterligare är demonstranten Anatolii, ett scenario han tills nyligen knappast kunde tänka sig.

– I nuläget är jag, liksom många unga, förvirrad och lite rädd eftersom jag aldrig hade kunnat föreställa mig att det skulle bli en fullskalig militär konflikt, säger han i telefon till TT.

20:09 Oskar:
Om det är så att ryssland mobiliserar allt från flygvapen,infanteri & flotta, och förbereder sig för ett militärt ingripande in i landet. är det möjligt för ukraina att hålla emot en möjlig rysk invasion ?
Mikael Holmström:
Det klarar nog inget grannland till Ryssland, Kina möjligen undantaget. Men det är en sak att starta ett angrepp - ett annat att få fred. Se på den USA-ledda invasionen i Irak. Både Irak och Afghanistan har ju visat hur svårt det är att kontrollera ett land och få till stånd en fungerande regering.

20:15 Mikael Holmström:
Ukrainas riksåklagare har inlett en process för att åtala den avhoppade ukrainske flottchefen för förräderi Denys Berezovsky för förräderi, enligt nyhetsbyrån Interfax.

20:19 Mikael Holmström:
Från TT utförligare uppgifter om den avhoppade flottchefen:
Myndigheterna i Ukraina inleder en utredning om högförräderi mot flottchefen Denis Berezovskyj som hoppade av dagen efter att han tillträtt posten.

Berezovskyj övergav högkvarteret i Sevastopol på Krim för att i rysk tv svära trohet till de proryska regionala ledarna.

Ryska styrkor har intagit halvön och uppmanar ukrainska styrkor att överlämna sina vapen.

– Under de ryska styrkornas blockad av flottans centrala högkvarter, vägrade han bjuda motstånd och lade ned sina vapen, sade Viktoria Sjumar, biträdande chef för Ukrainas säkerhetsråd.

Åklagarämbetet har enligt Sjumar startat en utredning om högförräderi. En annan amiral, Serhij Hajduk, har utsetts att efterträda honom som chef för flottan.

20:28 Kim:
Inte hittat något om Rysslands gensvar idag på Frankrike, UK och USA´s protester och avhopp från G8.
Mikael Holmström:
Jag har inte heller sett något än. President Putin har dock i telefon till Barack Obama sagt och därefter offentliggjort sina argument. I korthet: att Ryssland försvarar de rysktalande mot de provokationer och kriminella aktioner som sker och som stöds av de nuvarande makthavarna i Kreml.

20:30 Fredrik:
Jag tycker att det är något oklart ifall de två arméerna faktiskt har skjutit på varandra ännu? Har det förekommit skottlossning mellan officiella parter och i så fall hur mycket?
Mikael Holmström:
Veterligt inte. Ukrainarna har antingen gett sig frivilligt, dragit sig tillbaka eller vägrat släppa in männen i ryska uniformer på sina baser. Finns uppgifter om vapenhot, men ej om skottlossning.

20:55 Mikael Holmström:
Ny flotta på Krim:
Krims nytillträdde regeringschef Sergej Aksjonov tillkännager att Krim ska få en egen flotta. Han meddelar också konteramiral Denis Berezovskyj som tidigare i dag hoppade av från posten som Ukrainas marinchef, har utsetts till chef för Krims flotta.

Aksjonov har gett order om att ”alla soldater som i den ukrainska flottan som tjänstgör i Sevastopol ska ignorera beslut, order och instruktioner som kommer från Ukrainas självutnämnda myndigheter och tjänstemän”.

– Ingen order om att använda vapen ska följas utan att mina personliga specialinstruktioner utfärdats. Alla order som jag utfärdar som överbefälhavare i Autonoma republiken Krim och Sevastopol, ska utföras noggrant, förklarar Aksjonov enligt Interfax via TT.

20:59 Mikael Holmström:
Nato har avslutat sitt möte med Ukraina i Natohögkvarteret i Bryssel. Men vad man kom fram till konkret är oklart.

– Det krävs ytterligare diskussioner och konsultationer mellan huvustäderna, sade den ukrainske företrädaren.

21:00 Joel Dahlberg:
Hur hårt slår Ukraina-krisen mot börserna och övriga finansmarknader när de öppnar igen imorgon? Frågan debatteras just nu i SvD Börsforum. Var med och diskutera du också!

21:10 Mikael Holmström:
Nato har gett ut en kommuniké från sitt möte. Den är tämligen instetsägande: kritiserare Ryssland och uttalar stöd för Ukraina i princip. Inga konkreta besked alltså.
Nyckelmeningarna är:
Military action against Ukraine by forces of the Russian Federation is a breach of international law. It contravenes the principles of the NATO-Russia Council and the Partnership for Peace.

Russia must respect its obligations under the United Nations Charter and the spirit and principles of the Organization for Security and Cooperation in Europe, on which peace and stability in Europe rest.
We call on Russia to de-escalate tensions.

Today, NATO made clear that we stand by Ukraine as a valued partner, and we stand by the norms and principles of international law.

22:34 Erik Bergin:
Ukraina löper risk att delas jämns med befolkningslinjerna i ett öst- och väst-Ukraina, skriver Financial Times i en analys. Den östra delen där den till stora delar ryskvänliga befolkningen finns kan sluta sig till Moskva, medan den andra går åt väst till, resonerar tidningen, som inte tror att USA är redo att utkämpa ett krig med Putin om Ukraina. Läs här.

22:44 Erik Bergin:
Det har förekommit uppgifter i lokal press om att Ukrainas flotta, eller delar av den, stållt sig på Krims-halvöns sida, och alltså inte nödvändigtvis lyder order från Kiev. Två ryska sajter uppger att flottchefen Denis Berezonsky ska ha svurit en ”Krim-ed”. Det är en aning oklart vad detta betyder i detalj.

På lördagen påstods ett ukrainskt fartyg ha hissat rysk flagg, men från Kiev har detta dementerats med att ”flottan är komplett”.

22:46 Erik Bergin:
USA:s utrikesminister John Kerry är på väg till, eller planerar att åka till, Ukraina för fredssamtal, uppger USA Today precis nyss.

Han åker måndag och deltar i samtal på tisdag, enligt informationen.

Kerry twittrar:

RT @JohnKerry I will be headed to Kyiv, Ukraine tomorrow night for discussions there Tuesday.
— Steven Shepard (@HotlineSteve) March 2, 2014

22:47 Sven:
Varför inte dela Ukraina om befolkningen drar åt två olika håll?
Erik Bergin:
Sven, det är en risk/möjlighet. Problemet är att en delning av en nation ofta inte är särskilt enkel. Läs FT:s analys som jag länkade till nyss här nedanför.

23:02 Erik Bergin:
Direkt från SvD:s korrespondent i Washington kommer denna information:

President Obama fortsatte med sina telefonkontakter på söndagen, nu med tyska förbundskanslern Merkel, brittiske premiärministern David Cameron och polske presidenten Bronislaw Komorowski.

Höga tjänstemän i Vita huset upprepade fördömandena av det ryska intåget på Krim - och underströk att Moskva underskattat Ukrainas vilja att försvara sitt självbestämmande.

I planerna ingår nu “destabilisering” av den ryska ekonomin. Det är nu det 21:a århundradet med ett Ryssland som är mer beroende av utrikeshandel, då inte minst i Europa. Rubeln har sjunkit i värde de senaste dagarna.

Utrikesminister John Kerry ska fara till Kiev och anländer på tisdag och Europaansvariga i amerikanska UD ska delta i ett möte med samarbetsorganet Osse - för att diskutera utplacering av observatörer i Ukraina.

23:08 Erik Bergin:
Fler nyheter från Washington, där Obama under söndagen diskuterat krisen med bland andra Tysklands Angela Merkel:

– Presidentens avsikter med alla telefonsamtalen är att framhålla hur illegalt det ryska ingripandet i Krim och Ukraina varit, sa en högt uppsatt rådgivare i Vita huset om Barack Obamas kontakter med ledare i Europa.

Från amerikanska UD rapporteras:

Utrikesminister John Kerry kommer att träffa representanter för den nya ukrainska regeringen, från Rada och civilsamhället i Kiev den 4 mars. Syftet med resan är att visa stöd för det ukrainska folkets rätt till “nationell suveränitet, självständighet, sitt territorium”.

Den väg Vladimir Putin slagit in på kommer att göra Ryssland svagare, varnade Vita huset med nya maningar till den ryske presidenten att dra tillbaka trupperna till baser på Krim. Mer intrång på ukrainskt territorium är oacceptabelt. Budskapet från Obamaadministrationen är att “hela världen” fördömer Putins agerande. Men Vita huset undvek frågor om huruvida det är något som sagts i Washington eller andra huvudstäder som fått Putin att lyssna - och ändra sig, skriver SvD:s Karin Henriksson.

I Georgien 2008 blev det i slutänden en diplomatisk lösning som gjorde att Vladimir Putin kunde backa utan att tappa ansiktet. Från Vita huset framhålls att diplomatiska idéer ingår i övervägandena även nu, både inom FN och Osse.

23:44 Erik Bergin:
Vissa ryska nyhetssajter och bloggar visar bilder från demonstrationer på olika håll i Ukraina som här och där uppges ha blivit blodiga. Det uppges att den ryskvänliga sydöstra delen av Ukraina är utom kontroll för regeringen Kiev.

Uppgifterna kan stämma, men är samtidigt svåra att kontrollera.

I Chakrev i sydöstra Ukraina nära den ryska gränsen ska en folksamling bestående av tusentals, kanske mer, mäniskor ha samlats i helgen under ryska flaggor. En bild visar en man som är blodig i ansiktet.

I Dnepropetrovsk inte långt därifrån, liksom i Odessa, ska liknande demonstrationer ha hållits, enligt andra bilder.

23:54 Blenda 14 år:
Jag skriver en uppsats i skolan: Kan det bli ett tredje världskrig? Kan Ukrainakonflikten leda till det? Och i så fall hur? Tack.
Erik Bergin:
Hej Blenda. Man ska aldrig säga aldrig, men för tillfället finns inte så mycket som tyder på ett tredje världskrig i fallet Ukraina. Anledningen är framför allt att USA och länderna inom EU inte vill attackera Ryssland. USA har som bekant varit inblandat i flera krig de senaste åren, och presidenten Barack Obama vill inte dra igång ett till. Det innebär inte att allt är frid och fröjd. Utan att spekulera allt för mycket så finns det risk för ett sorts inbördeskrig, eller åtminstone strider, inne i Ukraina, eftersom en del av befolkningen vill ha nära anknytning till Ryssland och den andra till EU. Det är till stora delar kärnan i konflikten. Lycka till med din uppsats!

00:00 Erik Bergin:
SvD:s Karin Henriksson i Washington rapporterar följande:

Ukraina och Krim dominerar givetvis i Washingtonscenen, med tillägget att huvudstaden förbereder sig för ännu en snöstorm natten till måndagen.

Flera republikanska senatorer framhåller att ett lämpligt steg vore att påskynda ett medlemsskap i Nato för Georgien. En av dem, Lindsey Graham från South Carolina, sa i en tv-intervju att han skulle vilja “binda en demokratisk löpsnara kring halsen på Putin”. En republikansk ledamot i representanthuset, Mike Rogers, sa i ett annat debattprogram att “Putin spelar schack medan Obama spelar kula”.

Utrikesminister John Kerry var den som uttalade frasen “alla alternativ finns med på bordet” men som SvD rapporterade för en liten stund sedan backade tjänstemännen i Vita huset från tanken på att ta till militära maktmedel.

När Barack Obama en gång ser tillbaka på sina år som president kan han konstatera att det varit mycket dramatiska händelseförlopp, förutom det egna tillbakadragandet ur Afghanistan och Irak (fast det senare förhandlades fram av George W Bush), handlar det om den arabiska våren, blodbadet i Syrien, Kinas växande ambitioner.

00:01 Martin Zawila:
Dessa uppgifter om att den sydöstra delen är utom kontroll motsägs av att det varit mycket omfattande demonstrationer för ett enat Ukraina i Odessa, Mykolaiv, Dniepropetrovsk, städer som sägs vara ryssvänliga. Se www.unian.net eller www.nikvesti.com
Erik Bergin:
Hej Martin, det ligger mängder med frågor och kommentarer i kön, jag jobbar så snabbt jag hinner. Tack för din information, mkt intressant. Det tycks alltså inte kristallklart hur situationen är i den östra, ryskvänliga delen av Ukraina.

00:03 Erik Bergin:
Till alla läsare: Korta, koncisa frågor eller källhänvisningar tack, vi hinner inte hantera debattinlägg!

00:22 Erik Bergin:
Den ryska militären ska ha satt ett ultimatum, som gick ut 05:00 söndag lokal ukrainsk tid, om att Ukrainas armé och flotta skulle överge sina baser. Inget tyder på att den ukrainska militären lytt ordern.
Kiev ska ha försökt nå Moskva för att diskutera saken, men enligt Ukrainas tillförordnade president Turchynov ska inte ha lyckats komma fram på telefon, enligt Los Angeles Times.

00:23 Erik Bergin:
FN:s vice generalsekreterare, svenske Jan Eliasson, skickas till Kiev av FN-chefen Ban Ki-noon.

00:34 Erik Bergin:
FN-chefen Ban Ki-moon skickar vice generalsekreterare Jan Eliasson till Kiev per omgående. Eliasson väntas resa från New York i natt, enligt en kort kommuniké från FN-högkvarteret i New York.

Uppdraget, står det, är att få fram fakta om situationen ”on the ground” och ge råd till generalsekreteraren om hur krisen ska hanteras och hindras från att eskalera, enligt meddelandet.

00:42 Jonas:
Vad blir Jan Eliassons roll? Varför till Kiev och inte till Moskva? Det verkar ju som att en lösning ligger utanför Kievs makt.
Erik Bergin:
Hej Jonas. Enligt ett mycket kort meddelande från FN.chefen Ban, se länk nedan, ska Eliasson samla fakta och göra sig en bild av situationen och även ge råd om hur FN ska hantera läget. Varför han reser till Kiev och inte Moskva kommenteras inte.

01:00 Erik Bergin:
SvD har pratat med en svensk företagare, Anders Högberg, som nyligen var i Kiev och Ukraina för affärer. Han ger en bild av ett spänt, nervöst lugn hos de ukrainare han har kontakt med i Dnepropetrovsk, Odessa, Kiev och Lviv:

– Jag skulle precis starta företag i Ukraina och var i Kiev i december. Då var det lugnt, säger han.
Han fick kontakt med ett antal ukrainare som var tänkta att anställas i firman.

– Många är i Kiev, några i Odessa. Det är klart att det är oroligt. Många av deras bröder och söner blir dessutom inkallade nu i den ukrainska armén, säger Högberg.

De personer han har kontakt med, och det de säger, emotsäger delvis bilden av en hårduppdelning mellan en ryssvänlig del i öst och en västinriktad region i väst.
– De jag praatar med är ganska unga, men jag har inte fått den uppfattningen om en uppdelning. Däremot är de mycket mer nationalistiska, ”vi är ukrainare” säger de.

Inga rapporter om stridigheter har kommit hittills, läget tycks närmast kunna beskeivas som ett spänt lugn.

– Det går att ta på luften, man hör nervositeten när man talar med folk, säger Anders Högberg till SvD.

01:02 Marcus:
Vad innebär ultimatumet fråm Ryssland som gick ur kl. 5 (GMT+2?)? Vad har Ryssland gjort nu när det har passerats?
Erik Bergin:
Hej Marcus, det är den stora frågan, om nu uppgifterna stämmer. Det cirkulerar många uppgifter och det är inte helt enkelt att skilja ut det korrekta från propaganda och felaktighter.

01:16 Erik Bergin:
Mitt i den ukrainska krisen, där Washington i högsta grad är inblandat i diskussionerna, så ställer vädret – återigen – till problem. Karin Henriksson rapporterar från Washington:

Ett massivt snöfall väntas i delar av östra USA och strax före 19 lokal tid meddelades att hela federala förvaltningen i Washington stänger, vilket betyder att tjänstemännen i Vita huset och UD och Pentagon får sköta sina krismöten via telefon eller mejl. Flygbolagen har redan inställt flighter måndag morgon men det förmodas inte påverka utrikesminister John Kerrys resa till Kiev eller toppdiplomaten Victoria Nulands resa till Osse i Wien.

I vanlig ordning i USA finns det rapporter i medierna där man pekar på impotensen inom EU, som denna i Wall Street Journal, med konstaterandet att EU togs på sängen. I den artikeln framhålls att det inte ens råder enighet om de stora ekonomierna ska bojkotta G8-mötet i Sotji.

01:18 William:
Nu har inte den här svenske företagaren talat med folk i östra Ukraina utan med folk i Kiev där den nya regeringen har som mest stöd. Jag följer både rysk och ukrainsk press och där ges en annorlunda bild av tillståndet i de olika delarna i Ukraina. Det har under dagen varit ganska stora proryska demonstrationer i Donetsk och igår i Kharkiv som båda är städer i östra Ukraina. Luhansk regionens ledare har idag enligt Kiyv post bestämt att inte stödja den nya ledningen i Kiev. Luhansk ligger i allra östraste Ukraina.
Erik Bergin:
Hej William, intressanta uppgifter. Som vi påpekat tidigare här, det är svårt att få en komplett bild av hur stödet bland den ukrainska befolkningen ser ut. Mejla mig gärna om du har mer info.

01:24 Patrick Tersmeden:
Är det uteslutet att ta upp en dialog om ett ekonomiskt samarbete mellan Putins tänkta tullunion och EU för att på så vis överbrygga krisen om Ukraina?
Erik Bergin:
Hej Patrick. Det är förtås svårt att svara på vilka diplomatiska lösningar det filas på bakom stängda dörrar. Men generellt antar jag att alla varianter är möjliga för att undvika ett krig, om det nu skulle gå så illa. Vad man kan säga är, som du påpekar, att ekonomiska intressen säkert spelar stor roll för Ryssland, vid sidan av de militära. Då är det ju möjligt att en ekonomisk förhandlingslösning skulle kunna vara något. men som sagt, det åtrstår att se.

01:29 Erik Bergin:
I Japan öppnar Nikkei ned 1,2 procent, sannolikt delvis beroende på oroligheterna i Ukraina.

01:40 anders:
Har ni reportrar på plats? Hur ser det ut JUST nu? Är det lugnt eller är det ännu demonstrationer och militärer som omringar byggnader osv?
Erik Bergin:
Anders, ja, det har vi, men jag har inte fått tag på dem för tillfället.

01:42 Magnus:
Hur stor egentligen är risken att usa blandar sig i militärt?? Tänker dom som i kuwait kriget söka mandat i fn och gå in som då??
Erik Bergin:
Hej Magnus. Det vore förvånande om USA kastade sig in i ännu ett krig. Det finns förstås andra medel att ta till än militära, och jag gissar att det är dem – sanktioner av olika slag, kanske ekonomiska förhandlingar, internationella observationsgrupper och vad det nu kan vara – som man vill använda till att börja med.

01:45 Erik Bergin:
Senaste timmen har det rapporterats i sociala medier om en eller flera explosioner i Ukraina. Uppgifterna är obekräftade och detaljer saknas. Någon som vet mer – hör av er.

På Twitter om påstådda explosioner i Ukraina.

01:49 Erik Bergin:
Det surnar till rejät inför det ryss-ledda kommande G8-mötet. Från Twitter:
White House: G7 call on Russia to address security, human rights concerns with Ukraine through negotiations or via international observation or mediation - @Reuters

01:55 Erik Bergin:
UPPDATERING: Obekräftade uppgifter i främst sociala medier talar om en eller två explosioner vid Simferopol på Krim. Detaljer saknas. Enligt en uppgift ska ryska soldater ha stormat ammunitionsförråd. Uppgifterna är obekräftade. BBC rapporterar samma sak.

Här ligger Simferopol. Karta: Google

02:10 anders:
I vilken stad är det mest militärt aktivitet? Och i vilken stad är det flest demonstrationer?
Erik Bergin:
Hej Anders. Läget om demonstrationer just nu är mycket oklart, det är ju dessutom mitt i natten i Ukraina. Den militära aktiviteten verkar vara koncentrerad till Krim. Senast kommer uppgifter om att rysk militär agerar på något vis i Simferopol, Krim. Se kartan nedan. Alltihop är ännu obekräftat.

02:19 Lina:
Protesterar man mest för eller emot Ryssland i nuläget och i vilka orter ser man flest motståndsrörelser? Vågar man protestera mot Ryssland på Krim?
Erik Bergin:
Hej Lina. Det är väldigt svårt att svara på den första frågan. Om demonstrationer på Krim kan man väl tänka sig att det inte är alldeles populärt att öppet hylla väst. Men rapporter om våldshandlingar mot demonstranter är rätt oklara. Lite mer om läget på Krim går att läsa på den här länken, rapporterat från SvD:s reporter på plats: http://www.svd.se/nyheter/utrikes/kanslorna-svallar-over-i-sevastopol_3322422.svd

02:30 Erik Bergin:
Det är dags för en sammanfattning av läget och vad som hänt under söndagen:

• Runt 1-tiden på natten, lokal Ukraina-tid, ska en eller två explosioner ha hörts från Simferopol på Krim-halvön. Uppgifterna är obekräftade och detaljer saknas. Enligt en uppgift i sociala medier ska det handla om rysk militär som tar över ukrainska vapenlager.

• FN-chefen Ban Ki-moon skickar omgående vice generalsekreterare Jan Eliasson till Kiev. Eliasson uppgavs vara på väg från New York natten till måndagen.

• USA:s utrikesminister John Kerry reser också till Kiev, där han på tisdag väntas hålla i samtal mellan parterna i konflikten.

• I USA riskerar en ny snöstorm att ställa till problem i diplomatin när federala myndigheter håller stängt i vörjan på nästa vecka.

• Tidigare på söndagen meddelade Krims nytillträdde regeringschef Sergej Aksjonov att Krim ska få en egen flotta. Han meddelar också konteramiral Denis Berezovskyj som tidigare på söndagen hoppade av från posten som Ukrainas marinchef, har utsetts till chef för Krims flotta.

Läs lördagens direktrapport här.

03:09 Erik Bergin:
Samtliga länder i det som var G7, alltså G8 minus Ryssland, har enats om att inställa förberedelerna för toppmötet i Sotji i juni, rapporterar SvD:s Karin Henriksson i Washington.

Ledarna för de sju stora ekonomierna – USA, Kanada, Storbritannien, Tyskland, Italien, Frankrike och Japan – meddelade sent på söndagskvällen att de fördömde Rysslands agerande som ett brott mot FN-stadgan och avtalet med Ryssland om baser i det forna Sovjetunionen.
– Vi är eniga i vårt stöd bakom Ukraina och dess självständighet, framhölls det i en kommuniké från Vita huset.

03:11 Samuel:
Finns det något som tyder på att Putin vill gå in militärt i några andra delar av Ukraina än Krimhalvön?
Erik Bergin:
Hej Samuel. Hittills har jag inte sett några rapporter om det.

03:15 Mikel:
Varför reagerar aldrig omvärlden så här när USA invaderar länder på felaktiga grunder? Det är då inga andra ledare som avstår G8 möten när USA invaderar länder för oljan mm.
Erik Bergin:
Hallå Mikel. Nog har kritiken mot USA varit hård tidvis, särskilt vid de tillfällen då USA agerat på egen hand, utan FN-mandat. Men visst finns det delar i USA:s retorik som går att ifrågasätta mot den bakgrund du nämner.

03:16 Stina-Lisa:
Om jag förstått det rätt så mobiliserar just nu Ukraina sina reservtrupper. Vad krävs för att en väpnad konfrontation ska uppså? Att Ryssarna fortsätter med landövertagning djupare in i Ukraina eller att Ukraina försöker ta tillbaka Krim?
Erik Bergin:
Hej Stina-Lisa. Det är svårt att säga vad som krävs. Det är förstås möjligt att båda de scenarierna du nämner skulle leda till en väpnad konflikt. Man anar att politiska ledare på båda sidor drar sig för att dra igång en sådan, så än så länge tycks det främst handla om ett sorts ställningskrig, såvitt jag kan förstå.

03:27 Erik Bergin:
Både läsare här på bloggen och nyhetsmedier rapporterar om polska trupprörelser nära den ukrainska gränsen. Oklart vad det innebär, men sannolikt förbereder sig Polen för att ett eventuellt krig kan spilla över gränsen mot Polen.

Polen hävdar, enligt en nyhetskälla, att trupprörelserna vid gränsen handlar om en tidigare planerad övning.

Till händelseutvecklingen under söndagen hör också att granater och lätta vapen ska ha använts av rysk militär för att ta över en ukrainsk armébas i Sevastopol. En ukrainsk soldat ska ha skadats. Uppgifterna kommer från ukrainska källor.

En eller flera explosioner ska också ha hörts från Krim under natten. Även där lyser detaljerna med sin frånvaro.

03:33 Erik Bergin:
Kanadas utrikesminister John Baird fördömde Rysslands intervention i Ukraina i hårda ordalag, rapporterar TT.
– Det här är inget annat än den gamla sovjetiska stilen. Presidenten (Vladimir Putin) invaderar ett grannland, sade han i en intervju med Global News.
– Det är upprörande. Vi fördömer det i starkast möjliga ordalag, fortsatte utrikesministern.
Baird har återvänt till Kanada efter att ha träffat Julia Tymosjenko, en av Ukrainas ledande oppositionspolitiker, i Kiev. Han underströk att han inte såg några tecken på att västländerna kan komma att ingripa militärt.
USA:s utrikesminister John Kerry har dock tidigare sagt att ”alla alternativ finns på bordet”, ett uttryck som vanligen innebär ett hot om ett militärt ingripande, skriver AFP.

03:51 Erik Bergin:
Från Twitter:

Poland has admitted it has begun moving tanks and troops to take up position along its borders with Ukraine - but insists... #breakingnews
— BreakingNews Buster (@breakingnews70) March 3, 2014

03:56 Erik Bergin:
Japanska Nikkei sjunker mer nedåt 2 procent på oro kring Ukraina.

04:48 Erik Bergin:
Enligt Kiev har den ukrainska amiralen Denis Berezonsky i Ukrainas flotta sparkats och anklagats för förräderi sedan han vägrat lyda order och hoppat över till ockupationsmakten, rapporterar Sky News.

Bilden sägs visa ett ryskt krigsfartyg anlöpa en hamn på Krim på söndagen.

04:53 Erik Bergin:
En kommentar från en amerikansk politisk tjänsteman i Washington tyder, som väntat, på att USA inte är särskilt villigt att använda sin militära makt för att hantera krisen i Ukraina.
– Just nu tror jag att vi är fokuserade på politiska, diplomatiska och ekonomiska möjligheter, säger källan enligt Sky.

05:02 Andre:
Hur resonerar ni som är journalister på svenska försvarets bristande på att komunisera till er i media och då som följd folket. I dessa oroliga tider tycker man att utalande av något slag borde komma.
Erik Bergin:
Hej Andre. Kort svar: vi vill alltid ha så mycket information som möjligt från alla håll, särskilt i en sådan här extraordinär situation. Det inbegriper förstås försvaret. Med det sagt kan man säga att det framför allt är ett lands regering och förvsarsdepartement att kommentera vilken strategi man tar. Enström har inte sagt något vad jag sett, Reinfeldts kommentar kan du läsa här: http://www.regeringen.se/sb/d/16999/a/235237

05:03 Benjamin:
Hur många ryska trupper befinner sig i ukrinna just nu
Erik Bergin:
Benjamin, det finns en uppgift om 6000, har jag läst. På lördagen var den högre, så den får betraktas som rätt osäker.

05:04 Oskar:
Om poland mobiliserar trupper för att eventuellt försvara sina egna landsgränser än en gång. är det möjligt att NATO / USA låter det gå så långt som en rysk kampanj igenom ukraina och in till centrala europa?
Erik Bergin:
Hej Oskar. Nej, så klart tillåter inte Nato det, men det är heller inte särskilt troligt att Ryssland skulle ge sig på att ockupera Europa.

05:13 Erik Bergin:
Utvecklingen på Krim verkar gå mot att Ukraina förlorar kontrollen över i varje fall delar av sina styrkor där. Amiralen Berezonsky hoppade, som vi rapporterat flera gånger redan, enligt en rad källor av till den ukrainska flottan. I samband med det tycks en egen, rysk-vänlig Krim-flotta, som ska ha utropats under söndagen av det autonoma Krims premiärminister Sergej Aksenov.

Om detta är korrekt, så skulle det kunna tyda på att Ryssland redan fått delar av sin vilja igenom, fortsatt kontroll över Krim. Eller i varje fall fortsatt kontroll av delar av Krims militära försvar.

Samtidigt dementerar Kiev att man skulle ha förlorat sin flotta vid Krims flottbas. Läget är svårtolkat, således.

05:16 Wall:
Jag har hört uppgifter om att ryssland samlar ett stort antal soldater vid ukrainas gräns. Kan du bekräfta och möjligtvis ge en specifik siffra på antalet?
Erik Bergin:
Hej Wall. Jag har inte sett någon sådan uppgift de senaste timmarna. Men det verkar inte alldeles otroligt, givet att ryska trupper redan befinner sig på Krim. Skicka gärna källhänvisning.

05:21 Erik Bergin:
**Bakgrund Ukraina: **New York Times har sammanställt en rad intressanta uppgifter om Ukraina i en rad kartor. Du hittar dem här.

Här ska demonstrationer för och emot Rysslands invasion av Krim ha inträffat senaste dygnen. Källa: NYT

05:35 KATARINA:
JAG SKULLE VILJA VETA NÄRMARE OM UKRAINAS MILITÄRKAPASITETTET TEX HAR DE HELIKOPTAR.?
Erik Bergin:
Hej Katarina. En del tyder på att Ukraina har en hel del militär styrka, inklusive helikoptrar, men jag är själv ingen expert på ämnet. Det förutsätter förstås att Ukrainas försvarsdepartement har kontrollen över militären.

Här är två sajter/artiklar om saken:
http://www.theguardian.com/world/2014/feb/28/ukraine-military-russia-crimea
http://www.globalfirepower.com/country-military-strength-detail.asp?country_id=Ukraine

06:33 Erik Bergin:
En liten uppdatering för nytillkomna läsare:

De senaste timmarna har det kommit en rad mer eller mindre obekräftade rapporter om vapenskrammel från regionen i och runt Ukraina. Det är svårt att avgöra tillförlitligheten i uppgifterna.

Flera uppgifter, som vi rapporterat här de senaste timmarna, har kommit om att Ppolen drar samman trupper nära gränsen till Ukraina. Polen ska ha påstått att det handlar om en förutbestämd ”övning”.

Från Kiev ska det också ha kommit order om att mobilisera förband på olika håll. Parallellt med detta har vi utvecklingen på själva Krim, där Kiev eventuellt förlorat kontrollen över baser till ryssarna, samt att delar av flottan numera ska vara under kontroll av Krims egen regering.

Eventuellt kan uppgifterna om en eller flera stora explosioner på Krim under natten hänga samman med detta. Detaljer saknas.

Det har även förekommit obekräftade uppgifter om ryska truppsammandragningar nära Ukrainas gräns. Även här saknas detaljer.
Läs lördagens direktrapport här.

06:42 Fredrik Mellgren:
FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon och FN-diplomaten Lakhdar Brahimi ska senare idag träffa Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Mötet ska enligt i Genève ryska nyhetsbyråer äga rum i Genève. Under söndagen hade Ban Ki-Moon också ett långt telefonsamtal med Vladimir Putin och uppmanade honom att ”omedeblabart upprätta en diaolg med myndigheterna i Kiev”.

07:39 Olle Zachrison:
MARKNADSORO. Investerarnas oro för den ryska invasionen i Ukraina har lett till dramatik på finansmarknaderna i Moskva. RTS-index är just nu ned med runt 8 procent. Marknaderna öppnade i fritt fall och i ett försök att stävja dramatiken höjde den ryska centralbanken styrräntan från 5,5 till 7 procent. Även i Asien på morgonen föll börserna. Tokyo-börsen föll 1,3 procent efter att ha varit ned runt 2 procent under den tidiga handeln. Oljepriset stiger, men inte dramatiskt.

En dryg timme kvar till Stockholmsbörsen öppnar, diskutera dramatiken i SvD Börsforum.

07:55 Fredrik Mellgren:
Klockan 13 ska EU:s samtliga utrikesministrar träffas i Bryssel för ett extrainsatt krismöte om Ukraina. EU:s så kallade utrikesminister, Catherine Ashton, kallade till mötet under söndagen.
Tanken med mötet är att EU ska visa solidaritet med Ukraina och utarbeta ett finansiellt och politiskt stöd till regeringen i Kiev. Man ska också ta ställning till eventuella konsekvenser för de ryska relationerna med EU efter Rysslands agerande mot Ukraina.
Just nu pågår ihärdiga kontakter mellan EU-länderna om det allvarliga läget efter Rysslands invasion på Krim. Man vill koordinera såväl EU:s insatser som hitta gemensamma strategier tillsammans med USA, FN och andra partner.

08:03 Fredrik Mellgren:
Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev anser att Janukovytj fortfarande är Ukrainas legitime president, men att hans auktoritet för närvarande är ”försumbar”. Han lägger till att Ryssland inte erkänner de nya makthavarna som ”tagit makten” sedan Janukovytj tvingats bort.
På sin hemsida skriver Medvedev att det nya styret i Kiev bryter mot landets grundlag, skriver AFP.

Nu rasar börsen i Moskva med över 10 procent. Kurvan visar RTS-index (Moskva-börsen mätt i dollarvärde). Centralbankens panikhöjning av styrräntan till 7 procent i morse verkar inte ha bromsat den starka oron för Ukraina-krisens finansiella effekter.

08:53 Fredrik Mellgren:
Ryska UD uppger att Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov har diskuterat utvecklingen i Ukraina med Kinas utrikesminister. Enligt rapporteringen har de två länderna är i stort sett samma uppfattningen om läget i Ukraina.

09:07 Jacob Bursell:
Under natten har situationen på Krimhalvön börjat ge avtryck på de finansiella marknaderna. I Japan och Hong Kong är börserna ned omkring 1,3 procent, och Shanghai-börsen upp 0,9 procent. Den ryska rubeln tappar omkring 1 procent mot både dollarn och euron, detta trots att Moskva höjt styrräntan med 1,5 procentenheter till 7 procent. Terminspriset på olja stiger omkring 2 procent.

09:10 Jacob Bursell:
Stockholmsbörsens breda index, OMXPI, är ned 1,94 procent tio minuter efter öppning. Kronan tappar 0,20 procent mot euron och dollarn.

09:13 Fredrik Mellgren:
Ukrainska gränsvakter uppger enligt The Guardian att ryska arméfordon har samlats kring ett färjeläge på den ryska sidan om Kerch-kanalen. En talesperson säger också ryska militärfartyg rört sig utanför Sevastopol, där den ryska svartahavsflottan har sin bas.

09:23 Mattias:
Kan det rysska börsfallet få negativa konsekvenser på krimkrisen? Att de känner sig trängda och vill fortsätta invasionen djupare då.
Jacob Bursell:
Morgonens utveckling på de finansiella marknaderna visar med all önskvärd tydlighet att det finns tunga ekonomiska brickor på spelplanen. Till skillnad från Ukraina är dock den ryska ekonomin i förhållandevis gott skick. Statsskulden är låg, omkring 8% av BNP, budgeten balanserar, och landet gör ett marginellt överskott i utrikeshandeln. Morgonens räntehöjning i Ryssland, från 5,5 till 7 procent, tyder dock att man åtminstone tar de finansiella konsekvenserna på stort allvar. Att rubeln trots detta nedvärderas förhållandevis hävdat (-1.1 procent mot euron) visar också att det finns fog för den oron. Ryssland är också en betydande exportör av olja och gas till Europa, vilket får betraktas som ett tveeggat svärd. Europa är inte bara beroende av rysk energi, Ryssland är beroende av Europa för avsättning av sina enskilt viktigaste exportprodukter.

09:30 Jacob Bursell:
Nattens börsfall i Asien sveper nu in över Europa. Status efter en halvtimmas handel: Frankfurt: - 2,4 %​​ London: -1,3 % Paris: - 1,8% Helsingfors: -2,48% Oslo: -0,7% Stockholm: - 2%

09:45 Jacob Bursell:
Nattsvart på Moskvabörsen. Till skillnad från europeiska och amerikanska börser såg RTS-index ett svagt 2013, och kurserna föll omkring 7 procent över året. Måndagens börsfall har nu förstärkts, och RTS-index handlas 11 procent under fredagens stängningskurser. Gazprom, en av Europas viktigaste handelsmotparter, faller över 12 procent. Inter Rao (energi): - 14% Sberbank (finans): -12,7% Rosneft (energi): - 7,8% VTB (finans): -9,8%

09:56 Hampus:
Hur påverkar börsfallen svensk ekonomi kort- och långsiktigt?
Jacob Bursell:
I första hand, på kort sikt, påverkas självklart ”sentimentet”, d.v.s. den övergripande riskbenägenheten. Det är sannolikt detta vi ser effekterna av idag, när Stockholmsbörsen faller 2 procent, och kronan försvagas mot dollarn och euron. Hur den svenska ekonomin påverkas på längre sikt är svårt att bedöma. Nu ligger förstås fokus på Krimhalvön, vilket också blir ett ”tema” som driver finansmarknaden framför sig på kort sikt, men man får inte glömma att det här också kan få en diplomatisk lösning där dagens börsfall i efterhand betraktas som en överreaktion. I ett sådant läge kan finansmarknaden mycket väl ha lagt det här bakom sig, varmed den hittills pågående uppvärderingen av börsen kan fortgå. Utvecklas det åt andra hållet kan det säkert markera inledningen av en bredare börsnedgång, vilket skulle påverka riskbenägenheten negativt. Detta, i sin tur, är inte positivt för svensk ekonomi, då det drabbar investeringsviljan och det mer allmänna ekonomiska klimatet. Här finns också andra parametrar, som exempelvis oljepriset, vilket tillsammans med en svagare krona skulle kunna driva upp kostnaderna för svenska hushåll och företag.

Annons
Annons
X

Demonstranter på Självständighetstorget i Kiev på söndagen.

Foto: SERGEI CHUZAVKOV/AP Bild 1 av 13

Ukraina mobiliserar i Sevastopol.

Foto: AP Bild 2 av 13

Den ukrainska krigsfartyget Hetman Sahaydachniy som uppges vägra lyda order från Kiev.

Bild 3 av 13

Ryska militärer på väg från Sevastopol till Sinferopol. Enligt AP rör det sig om en stor militärkolonn. Läget är allt mer spänt på Krim-halvön. Foto: AP

Bild 4 av 13

Tre ukrainska militärbaser ska alltså vara belägrade av ryska trupper, som kräver att de ukrainska soldaterna ger upp och lämnar över sina vapen. James Mates, Europaredaktör på tv-bolaget ITV News, har tweetat en bild som han skriver föreställer en grupp ukrainska soldater på basen Perevalne, som ska vara omringade av ryska styrkor.

Bild 5 av 13

Tv-bolaget ITV:s Europaredaktör James Mates har publicerat en bild på Twitter, som föreställer ukrainske ärkebiskopen Clemens som har ställt sig framför grinden på ukrainska militärbasen Perevalne, som omringats av ryska soldater. ”För att skydda mitt folk”, säger ärkebiskopen till James Mates.

Bild 6 av 13

På Twitter om påstådda explosioner i Ukraina.

Bild 7 av 13

Här ligger Simferopol. Karta: Google

Bild 8 av 13

Bilden sägs visa ett ryskt krigsfartyg anlöpa en hamn på Krim på söndagen.

Bild 9 av 13

Här ska demonstrationer för och emot Rysslands invasion av Krim ha inträffat senaste dygnen. Källa: NYT

Bild 10 av 13

Nu rasar börsen i Moskva med över 10 procent. Kurvan visar RTS-index (Moskva-börsen mätt i dollarvärde). Centralbankens panikhöjning av styrräntan till 7 procent i morse verkar inte ha bromsat den starka oron för Ukraina-krisens finansiella effekter.

Bild 11 av 13

Att statsminister Fredrik Reinfeldt och utrikesminister Carl Bildt har framfört till synes olika analys av Rysslands agerande i Ukraina, noteras av Financial Times Norden-korrespondent.

Bild 12 av 13

Carl Bildt twittrar inför EU:s utrikesministermöte.

Bild 13 av 13
Annons
X
Annons
X