Annons

Direkt: Sverige har bevis för ubåtskränkning

Sverige har säkra bevis för att Sverige utsattes för en undervattenskränkning i Stockholms skärgård i oktober. Statsminister Stefan Löfven, försvarsminister Peter Hultqvist och överbefälhavare Sverker Göransson höll en presskonferens klockan 11.30. ÖB presenterade tre konkreta iakttagelser som styrker Försvarsmaktens slutsats, bland annat en bild på bottenspår som sägs vara från en ubåt.

Publicerad

10:48 Henrik Ennart:
Välkomna till SvD:s liverapportering med anledning av den presskonferens som regeringen kallat till kl 11.30. Enligt SvD:s källor finns nu säkra bevis för att Sverige utsattes för undervattenskränkning i Stockholms skärgård i oktober. Vid presskonferensen kommer Statsminister Stefan Löfven, försvarsminister Peter Hultqvist och ÖB Sverker Göransson att medverka.

10:51 Henrik Ennart:
Viktiga delar i SvD:s tidigare rapportering kring händelserna finns samlade här.

Den sovjetiska ubåten U 137 på grund utanför Karlskrona 1981. Foto: TT

Bild 1 av 13

Självklart är våra nordiska grannländer mycket intresserade av SvD:s avslöjande. Så här ser förstasidan ut på Iltalehti.fi, en av Finlans största dagstidningar.

Bild 2 av 13

Stort intresse för presskonferensen på Rosenbad. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Bild 3 av 13

Statsminister Stefan Löfven, försvarsminister Peter Hultqvist och ÖB Sverker Göranson kommer att prata på presskonferensen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Bild 4 av 13

Bilden som en privatperson tog som Försvaret släppte. Försvaret säger på presskonferensen: Det vita skummet är inte bogsvall. Det uppstår när luft trycks ut ur ventiler på en ubåt.

Bild 5 av 13

ÖB Sverker Göranson. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Bild 6 av 13

Försvarsminister Peter Hultqvist. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Bild 7 av 13

Del av bevisningen som sammantaget bekräftar att en mindre ubåt kränkt svenskt territorium: Spår på havsbottnen i skärgården av en ubåt. Foto: Försvaret.

Bild 8 av 13

Statminister Stefan Löfven. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Bild 9 av 13

Kartan visar i vilket område operationen har pågått.

Bild 10 av 13

Denna bild visar en avritning av de bottenspår som Försvaret har presenterat som bevis för att en ubåt kränkte svenskt vatten. Bild: Försvaret.

Bild 11 av 13

Anna Kinberg-Batra, moderaternas gruppledare, kommenterar kränkningen. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Bild 12 av 13

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt kommenterar. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Bild 13 av 13
Annons
Annons
Annons
Annons