Annons

”Direkt samband socker och depression finns inte”

Vår kritik handlar inte om huruvida maten vi äter kan påverka hur vi mår, utan om studier verkligen kan påvisa detta. Det skriver Christian Rück och Jacob Gudiol i en slutreplik.

Under strecket
Publicerad
Foto: Malin Hoelstad, Jessica Gow/TT

Det låter så rimligt när SvD:s Henrik Ennart skriver att ”mat är mat” och att vi borde acceptera mat som självklar del av prevention och behandling. Vem kan ha något emot en sund och god supersallad? Det som borde bekymra är att artikelserien ”Antidepp-maten” innehåller flera direkta osanningar och när det gäller rapportering som berör orsaker och behandling av sjukdomar så bör vi kunna ställa höga krav på objektivitet. Kritiken handlar alltså inte om huruvida maten vi äter kan påverka hur vi mår, det finns ganska gott stöd för att kvalitén på maten vi äter kan ha en viss inverkan på vårt humör.

Foto: Malin Hoelstad, Jessica Gow/TT Bild 1 av 2

Christian Rück och Jacob Gudiol

Foto: Privat Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons