Annons
X
Annons
X

Direkt från S-kongressen

Här rapporterar SvD:s reportrar direkt från Socialdemokraterns extrakongress. Ställ dina frågor och var med och kommentera!

Håkan Juholt hälsar på Lisbeth Palme och Ingvar Karlsson.
Håkan Juholt hälsar på Lisbeth Palme och Ingvar Karlsson. Foto: SCANPIX

Karin Thurfjell:

Alldeles strax drar Socialdemokraternas kongress igång i Stockholm. Här på SvD.se rapporterar vi fortlöpande om vad som händer under dagen. Ställ gärna frågor eller kom med kommentarer!

Karin Thurfjell: Så här ser schemat ut för idag:

Annons
X

13.00 - Kongressen öppnas

13.30 - Partiledare Mona Sahlin håller inledningstal

14.30 - Formalia

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  15.00 - Allmänpolitisk diskussion

  16.45 - Val av partiordförande

  18.00 - Den allmänpolitiske diskussionen fortsätter

  19.00 - Ajounering för distrikskväll -

  Kongressen fortsätter sen på lördag, då nya partiordföranden ska hålla tal.

  Karin: Hej! Finns det någon chans att Juholt inte blir vald i dag? Kan någon annan fortfarande bli S-ledare?

  Karin Thurfjell:

  Hej Karin!

  Formellt finns det möjlighet att föra fram andra kandidater, men sannolikheten att någon annan än valberedningens förslag, det vill säga Håkan Juholt, väljs är obefintlig.

  Olof Jönsson: Om ni vill läsa valberedningens förslag i lite mer detalj finns det här: http://www.socialdemokraterna.se/Vart-parti/Extrakongress-2011/Valberedningens-enhalliga-forslag/

  PEP: Hej, Jag har sagt det förr och jag säger det igen, när ett parti som Sossarna vågar välja in en tjej som Jytte då först kan man gå framåt, finns det nån idag som pratar så rakt, förståligt, har vissioner och framförallt vågar säga vad som måste göras? När dom lyfter henne, först då sker förändringen, eller vad säger du karin?

  Karin Thurfjell:

  Hej PEP!

  Jytte har själv kritiserat att det är få unga i partiledningen. Läs mer om det här:

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/varning-for-aldrad-s-ledning_6034837.svd

  Karin: Ursäkta om det är lite låg nivå på mina frågor. Men vad är egentligen en kongress? Hålls den varje år? Ska en partiledare alltid väljas vid en sån?

  Olof Jönsson: På kongressen väljer 350 ledamöter Socialdemokraternas partiordförande och partisekreterare. Men det är också tillfälle för allmän politisk diskussion. Kongress hålls normalt med fyra års mellanrum, den senaste hölls 2009 och nästa ska hållas 2013, innan nästa val. Den här kongressen är alltså en extrainsatt kongress.

  Ann-Catrin: Vad tror ni? Kan Juholt behålla sin mustasch?

  Karin Thurfjell: Han har själv sagt att han ska raka av sig den om S vinner valet 2014.

  Men på spelbolaget Betson kan man satsa pengar på när ansiktsprydnaden faller. Där är lågoddsaren att den försvinner före midsommar.

  Marie: Avgår Mona i dag? Hur går det till?

  Olof Jönsson: Mona Sahlin håller sitt tal i dag klockan 13.30. Det är kongressens inledningstal och Sahlins sista tal som partiordförande. Några timmar senare 16.45 väljs nästa ordförande. Nästa S-ledare håller sitt tal i morgon förmiddag, klockan 10.

  Marie: Vet man vad Juholt kommer att ta upp i sitt tal?

  Karin Thurfjell:

  Hej Marie!

  Det vet nog bara Juholt. Men det S-profiler, bland andra SSU-ordföranden Jytte Guteland, efterfrågar ett enande, förnyande och mobiliserande krav. Det säger de i en artikel som kommer att dyka upp på SvD.se inom en tid.

  PEP: PEP, Så fort Juholt är vald så kommer väl alla reportrar att leta i hans garderob, eller?

  Olof Jönsson: Jo, helt säkert. Det är nog många politiska reportrar som står i startgroparna. Men Juholt har nog granskats en del redan när han nominerades.

  Olof Jönsson: Mikael Damberg och Veronica Palm öppnar kongressen och hälsar alla välkomna. Dessförinnan sjöng kongressen allsång, ”Arbetets söner”.

  Olof Jönsson: ”Sveriges blickar är vända mot den här kongresshallen”, säger Veronica Palm.

  Karin Thurfjell: Nu presenteras Mona Sahlin. Hon får rungande applåder när hon går in.

  Karin Thurfjell: Hon hälsar partivännerna välkomna. ”Äntligen är vi samlade här. Äntligen snart blir partiarbetet vardag”

  Karin Thurfjell: Ingvar Carlsson, Göran Persson och Lisbeth Palme är där och uppmärksammas av Sahlin. De ställer sig upp och får applåder.

  Karin Thurfjell:

  ”Jag är glad att socialdemokrater, partikamrater, från hela världen kommit hit för att vara med oss de här dagarna”, säger Sahlin och uppmärksammar särskillt Finland där det snart är riksdagsval.

  Karin Thurfjell:

  Slutligen välkomnar Sahlin alla ombud. ”Det är ni som faktiskt är kongressen. Många tror sig vara det, men det är ni som faktiskrt är det (...) det är ni som utgör partiets högsta beslutande organ”

  Karin Thurfjell: Sahlin säger att hon vill tala om värderingar, rikta en och annan uppmaning, men framförallt om styrkorna i partiet ”I detta mitt sista tal som partiledare”

  Karin Thurfjell:

  Hon menar att S alltid vänt sig utåt och framåt, och drar paralleller till tidigare ledare som Per-Albin Hansson, Palme och sig själv. Det är en styrka som ska användas i fortsättningen också, enligt Sahlin.

  Karin Thurfjell:

  ”Jag har talat om ett Sverige där alla får chans att nå sina livsmål, utan att kön, klass, etnicitet eller samhällets normer sätter hinder”, säger Sahlin, och menar att högern sätter utvecklingen före jämlikhet, och vänstern sätter jämlikhet före utveckling. Men att S inte ser ett motsatsförhållande mellan dessa två.

  Karin Thurfjell:

  Hon efterlyser global solidaritet och gemensamt ansvar.

  ”Det är tid att vi sträcker på ryggarna. Vi må vara försvagade nu. Men inte är vi svaga”, säger Sahlin, som menar att S behövs i kampen för jämlikhet, frihet och solidaritet.

  Karin Thurfjell:

  Sahlin refererar till katastrofen i Japan, och talar om hur de fyller omvärlden med bävan. Hon menar att kärnkraften haft en renäsans på senare år, dels på grund av klimatkrisen.

  ”Kärnkraft är en frestande smitväg undan klimatansvar. Och jag varnar för den”

  Karin Thurfjell: ”Låt vårt gröna framtida folkhem vara fullt av energi, men utan olja och kärnkraft”, säger Sahlin och drar ner applåder.

  Nu går hon vidare till händelserna i Nordafrika. Hon berömmer FN-beslutet kring Libyen, och säger att Sverieg självklart ska vara med ”Om vi får frågan”

  Karin Thurfjell:

  Sverige behäver en socialdemokratisk regering, säger Sahlin och avbryts av applåder.

  Sveriges röst ska alltid ljuda för frihet, mänsliga rättigheter, enligt Sahlin och understryker att mänskliga rättigheter också gäller kvinnor i hela världen, inte minst i Nordafrika.

  Sen går hon vidare till att argumentera för att friheten också måste nå Palestinas folk.

  Karin Thurfjell:

  Hon menar att tvåstatslösningen i Israel/ Pallestina försvinner längre och längre bort för varje ny bosättning. Nu refererar Sahlin till vad Anna Lindh tidigare sagt i frågan, bland annat att man inte får förlora hoppet.

  ”Vi får heller aldrig sluta kämpa för det (ett fritt palestina). Jag vill att Sverige ska bli det första land i EU som erkänner ett fritt Palestina. Jag tycker det är vårt förbaskade ansvar! ”

  Åter avbryts Sahlin av rungande applåder.

  Karin Thurfjell:

  Hon kommer in på SD, och säger att hon skäms för att de kommit in i Sveriges riksdag, och att hon skräms för vad de kan göra.

  Karin Thurfjell:

  ”Jag vet att jag har blivit SD:s röda skynke. Den presenten gav mig Åkesson i den sista partiledardebaten. Jag kommer aldrig att kasta av mig det skynket. Det är en mantel fäst i mitt hjärta. Ikläd er den manteln ni också.(...) Det (kampen mot främlingsfientlighet) är vår allra viktigaste strid. Glöm inte det.”

  Karin Thurfjell: Vi lever längre, har hälsan längre, får barn senare. hur ska samhället se ut då? Vi behöver tala om livet, säger Sahlin.

  Enligt henne har tid blivit hårdvaluta.

  Karin Thurfjell:

  Sahlin menar att det krävs att partiet håller ihop, och referar til hur Palme sa ”Det finns inget vi och dom, det finns bara vi”. Det sa han om främlingsfientlighet, men enligt henne stämmer det in på partiet också.

  Socialdemokrater ska kunna komma från alla bostadsområden, alla klasser i samhället.

  Nu avbryts Sahlin av den hittills längsta applåden.

  ”JAg gillar att den applåden är lång”, säger hon.

  Karin Thurfjell:

  ”Sex and the City-Sossar och byggsossar, vi behöver allihop”, säger Sahlinoch referar till olika grupper av Socialdemokrater som bildats.

  Karin Thurfjell:

  Nu talar hon till Håkan Juholt.

  Du tar på dig en tuff uppgift (...) att leda partiet är ett av de mest fantastiska uppdrag en Socilademokrat kan ha.

  Du kan vara säker på att du inte har någon aning om vad som väntar. Så känn också att du har mig, Göran och Ingvar som finns här för dig. Det kommer att vara fruktansvärt jobbigt (...) och värt varje minut.

  Hon säger att hon lämnar över uppdraget med tacksamhet, och att hon vill atcka för varje minut under uppdraget och även för sina 40 år inom partiet.

  Nu är Sahlins röst bruten av gråt.

  Hon avslutar med en rad av Håkan Hellström: ”Tro när du går genom tiden att det bästa inte hänt än.”

  den skickar jag med er idag

  Karin Thurfjell:

  Hon avslutar med en historia om en kvinna som gick till en trollkarl för att vinna sin styvsons kärlek.

  Trollkarlen sa att hon först måste skaffa tre morrhår från ett lejon. Dag efter dag la hon ut kött till ett lejon, och till slut kom hon så när det att hon kunde ta dem.

  Men trollkarlen slängde dem i elden. Trollkarlen sa att den som kan hämta tre lejonmorrhår inte behöver magi, utan har kraft själv.

  Sahlin menar att samma sak gäller Socilademokraterna, och med de orden förklarar hon kongressen öppnad.

  Efter tunga applåder säger hon: Nu måste vi börja jobba!

  Karin Thurfjell:

  Nu börjar formalia. Ett ombud komer sent, framkommer. Bland annat fastställs upprop och dagordning.

  Karin Thurfjell:

  Vi ligger före tidtabellen. Enligt den skulle partiledarens tal inte ta slut förrän 14.30. Val av ny partiordförande är utsatt till 16.45, men vi får se om det blir tidigare.

  PEP: Hon pratar mycket om andra mäniskor i andra länder, när ska hon ( Sossarna ) ta tag i vår misär som finns i många förorter? Dom ska väl också räknas in där, eller?

  Karin Thurfjell:

  Hej PEP!

  Visst talade Sahlin en del om människor utomlands, men hon tog också upp utsatta i Sverige, bland andra sjuka och arbetslösa.

  Håkan: Vad är egentligen förväntningarna inför kongressen? Att Juholt blir vald vet vi väl redan?

  Olof Jönsson: Jo, det råder väl ingen större tvekan om att Juholt kommer att bli vald. Jag tror de största förväntningarna rör talen och den allmänpolitiska debatten. Valberedningens arbete har varit hårdbevakat och många verkar vara nyfikna på vilken väg Socialdemokraterna ska gå och hur politiken kommer att se ut.

  Karin Thurfjell: Lite bakgrund om Socialdemokraterna och kongresser:

  Den allra första socialdemokratiska kongressen, som var konstituerande, hölls mellan 19 och 22 april 1889. 70 organisationer var representerade, och de flesta var fackföreningar. Sossarna skriver själva på nätet att frågan om allmän rösträtt var den viktigaste för det nyfödda partiet. När S startades fanns 3000 medlemmar.

  Mer om S historia och ställning i Sverige kan ni läsa i Göran Erikssons analys

  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/varldsmastarnas-fall_6037885.svd

  T Toss: Vilka är egentligen de här ombuden som ska välja Juholt?

  Olof Jönsson: Ombuden är socialdemokrater från hela Sverige. Jag läste att deras medelålder är 45 år och att Maj-Britt Theorin, 78, är äldst medan Linnéa Wickman, 18, är yngst. Av de sammanlagt 350 ombuden är 165 kvinnor och 185 män.

  Undrar...: Kommer man att satsa på höja skatterna?

  Olof Jönsson: Exakt vilken politik Juholt kommer att driva vet vi inte, kanske får vi en fingervisning i morgon klockan tio när partiordföranden ska hålla sitt tal. Men du är inte den enda som undrar, regeringspartiernas partisekreterare ställde exakt samma fråga i en debattartikel i SvD i dag: http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/alliansens-viktigaste-fragor-till-nya-s-ledningen_6039173.svd

  Karin Thurfjell:

  Enligt SvD.se:s reporter Dan Nilsson var Håkan Juholt först att krama Sahlin efter talet. Tvåa var SSU-ordföranden Jytte Guteland. Dessa två har varit bland Sahlins högljuddaste kritiker.

  – Men nu är den fighten ju över, säger Dan Nilsson.

  Erik Ekholm: Vad anser de vanliga ombuden om att de bara har en kandidat att ta ställning till? Vissa har kritiserat detta tidigare. Kvarstår denna kritik (och hur vanlig är den i så fall) eller har leden nu slutits i enighet?

  Karin Thurfjell: Visst har det funnits de som ville ha offentliga kandidater som ställdes mot varandra och redovisar vad de vill innan de ställer upp i partiledarvalet.

  Men i nuläget finns inget förslag på att göra på något annat sätt än det vanliga. Det är möjligt att reglerna ändras i framtiden.

  Karin Thurfjell: I SVT berättar Anders Ygeman, som sitter i partistyrelsen, vad han tycker om Sahlins tal:

  – Bra tal, gripande ibland. Bra om mellanöstern och bra om att vi måste ta oss samman och få en bra position, säger han.

  Ygeman saknar inget speciellt i talet, och är positiv till det Sahlin sa om kärnkraft (bland annat att den inte ska finnas i den framtida gröna folkhemmet).

  – Det är också i linje med Socialdemokraternas position, att de svenska reaktorerna ska ersättas.

  Karin Thurfjell:

  Nu byter SVT några ord med Sahlin. Hon får frågan vad hon ska göra nu:

  • Jag är en sådan som måste sätta punkt för det gamla innan jag börjar med det nya. Kongressen är punkten för det gamla, så på måndag sätter jag mig och funderar vad jag ska göra i framtiden.

  Hon meddelar dock att hon tagit plats i stiftelsen Expos styrelse.

  • Det ger en fingervisning om att jag fortsatt kommer att vara engagerad i frågor om rasism och främlingsfientlighet. Men om jag kommer att jobba med sådant vet jag inte.

  Ett klart besked lämnade Sahlin efter att hon fått frågan om hon blir politisk rådgivare till Juholt:

  – Om han vill ha rådgivare. En sak kan jag säga, jag blir aldrig konsult. Så vill han ha en konsult får han gå någon annanstans.

  SVT: Till Göran Persson?

  – Haha, ja kanske det.

  Bob: Resten som ska väljas då? Verkställande utskottet. Är det inte ett svagt och orutinerat gäng?

  Olof Jönsson: Det är ovanligt att S väljer en ledare utan regeringserfarenhet. Även i det nya VU som ska väljas på kongressen är det lite ont om ledamöter med erfarenhet från regeringsarbete. Av de 14 ledamöterna är det bara tre: Leif Pagrotsky, Sven-Erik Österberg och Carin Jämtin.

  Olof Jönsson: Ni som vill följa bevakningen av S-kongressen på Twitter gör det bäst med taggarna #skongress #nystart #svpol

  Seppo: Jag missade Mona. Sa hon något om anldningen till valförlusten

  Karin Thurfjell:

  Nej, i talet blickade hon mest framåt. Hon talade mycket om behovet att ena partiet.

  Olof Jönsson: Nu pågår den allmänpolitiska debatten där ombud från olika delar av landet talar om framtiden och om sina hjärtefrågor.

  Niklas: Tror ni att Sven-Erik Österberg kommer att få lämna sin post som gruppledare i riksdagen och vem tror ni kommer att bli ny ekonomisk-politisk talesperson?

  Olof Jönsson: Svårt att säga i nuläget. Men det är inte beslut som fattas på kongressen.

  Olof Jönsson: Lars G Linder talar till kongressen om att Socialdemokraterna de senaste åren har haft Moderaterna som huvudmotståndare och att det präglat politik och retorik. Det har lett till att partiets relevans minskat eftersom S reagerat på den moderata politiken i stället för att formulera ett eget politiskt alternativ.

  Titti: hur många partiledare har s haft?

  Olof Jönsson: Juholt blir den nionde S-ledaren, om jag räknat rätt. De är:

  Håkan Juholt: 2011- Mona Sahlin 2007-2011

  Göran Persson 1996-2007

  Ingvar Carlsson 1986-1996

  Olof Palme 1969-1986

  Tage Erlander 1946-1969

  Per-Albin Hansson 1925-1946

  Hjalmar Branting 1907-1925

  Claes Emil Tholin 1896-1907

  Läs mer om S historia i Dan Nilssons artikel här: http://www.svd.se/nyheter/inrikes/socialdemokratiska-ledare-genom-tiderna_5997647.svd

  Olof Jönsson: Luciano Astudillo talar om arbetsmarknadspolitik och om skolan. ”Jobben kommer att skapas varje gång vi bestämmer oss för att göra saker tillsammans.”

  Olof Jönsson: Nomineringstiden för partiordförande har nu formellt gått ut och om lite drygt en timme ska kongressen välja nästa S-ledare.

  Olof Jönsson: Aida Hadzialic från Halland talar om jobben och välfärden som Socialdemokratins fundament och som framtiden för Sverige, livsviktiga frågor för att vinna allmänhetens förtroende.

  Olof Jönsson: Svenska Dabladets reporter Dan Nilsson har pratat med flera på kongressen om Mona Sahlins tal. Först ut är Göran Johansson, tidigare kommunalråd i Göteborg och ledamot i valberedningen som föreslagit Håkan Juholt:

  – Jag tycker att det var ett bra tal. Det var ideologiskt och innehållsrikt. Det var bättre än det hon höll på förtroenderådet i december.

  Johansson säger att Sahlin har varit partiledare för kort tid för att gör stora bestående intryck.

  – Men hon har lyft fram HBT-frågorna på ett förtjänstfullt sätt. De hade inte varit lika långt framme om hon inte hade gjort det.

  Olof Jönsson: Ilmar Reepalu, kommunalråd i Malmö, säger till SvD att Mona Sahlin höll ett stort och brett tal till kongressen.

  – Jag är väldigt glad att det var så mycket internationella frågor. vi har för mycket talat om de kortsiktiga frågorna. Det vi behöver tala om är vad som är socialdemokratins uppgift.

  Reepalu säger att Sahlin i sin ledarstil skiljer sig från Persson, som gärna pekade med hela handen och förklarade politiken.

  – Hon vände blicken inåt mot partiet. Hon sade att hela partiet måste vara med och forma politiken. Det är det jag kommer att komma ihåg från hennes period.

  Liza: Hej Olof, varför har ni ingen videobild från kongressen?

  Olof Jönsson: Ja du... Jag vet faktiskt inte. Det är ett beslut som fattas av mina chefer.

  Olof Jönsson: Lena Hjelm-Wallén, tidigare minister på olika poster och ordförande i valberedningen som föreslog Mona Sahlin till partiledare, säger till SvD att Mona Sahlin fortsätter att vara en stark och varm person.

  – Partiet är en del av hennes blodomlopp. Talet var ungefär det jag väntade mig. Hon var partiledare under en tid då vi måste göra stora förändringar. Hon öppnade samarbetet med Miljöpartiet, sedan blev det tre partier i samarbetet och diskussion efteråt. Och det blev inte särskilt bra för oss i valet, men vi får se hur historiskt samarbetet blir.

  Karin Thurfjell:

  Förre partisekreteraren Lars Stjernkvist ger i SVT tre råd till tillträdande partisekreteraren Carin Jämtin.

  – Jobba mycket, se samtidigt till att ta lite ledigt och glöm inte att gladast vinner i politiken. Man måste ha lusten för att lyckas, säger han.

  Under helgens kongress hoppas han att det ställs en del kritiska frågor.

  – Vi måste inse att det finns brister i politiken som vi måste göra något åt. Självkritiken ska visserligen finnas med nu i helgen, men det verkliga arbetet att forma om politiken börjar på måndag.

  Karin Thurfjell:

  SvD:s reporter Lova Olsson träffade på Håkan Juholt när han gick omkring med sönerna Anton och Viktor i mässhallen, 45 minuter innan han ska bli vald.

  – Jag känner entusiasm, naturligtvis, och spänning. Jag tycker det är trevligt, roligt, skojigt, sa Juholt.

  I handen hade han en svart t-shirt med texten ”Valarbetare för rättvis sjukvård”, som han fått i en monter.

  Karin Thurfjell:

  Lite senare, en dryg halvtimme innan det klockslag då valet av partiledare enligt dagordningen ska ske, säger Juholt:

  – Jag försöker ladda nu. Känna in, andas in, kongressen.

  Karin Thurfjell: Juholt igen:

  – Jag ser fram emot att få köra igång och sätta fart.

  Karin Thurfjell: Håkan Juholt är ännu inte klar med det installationstal som han ska hålla imorgon.

  – Jag kommer att skriva lite till ikväll, säger han.

  Karin Thurfjell:

  S- kvinnors Nalin Pekgul se kongressen som ett chans att tänka nytt och tänka om. Att besluta vad som ska lyftas fram som viktigaste frågorna, säger hon till SVT.

  Hon hoppas också att den nya partiledningen lyfter frågor som berör människor, och ger exempel som sjukvård, barnfattigdom, kvinnors möjlighet att försörja sig själva och klimatfrågan.

  – De som oroar sig måste känna att Socialdemokraterna lyfter up de här frågorna.

  Karin Thurfjell: Nu är det bara en kvart kvar innan Juholt ska väljas. Han har gett en liten hint om vad talet imorgon ska handla om, rapporterar SvD:s Lova Olsson.

  – Jag ska beskriva hur jag upplever att det är viktigt att politiken inriktas, säger Juholt.

  Han vill ännu inte säga vad som är Socialdemokraternas viktigaste utmaningar.

  – Jag har ju inte vlivit vald som Socilademokraternas ordförande än, jag kommer att bli det om en stund. I morgon ska jag hålla ett tal på det här temat.

  Karin Thurfjell: Nu bryts den allmänpolitiska debatten för val av ny partiledare.

  Karin Thurfjell:

  Men först en liten kort paus, blir beskedet. ”Avsikten är att valberedningens ordförande ska få ordet klockan 16.43”.

  Karin Thurfjell:

  Nu äntrar valberedningens ordförande Berit Andnor talarstolen. Hon berättar att valberedningen haft nära dialog och ssamarbete med partidistrikten.

  Hon fortsätter att berätta mer om valberedningens arbetsprocess.

  Karin Thurfjell:

  ”Håkan är starkt och fast förankrad i partiets värdegrund”, säger Andnor.

  Förslaget är enhälligt. ”Håkan är den enda som är nominerad”.

  Nu föreslår hon att Håkan Juholt väljs, och får applåder.

  Karin Thurfjell: Nu är Juholt vald.

  Karin Thurfjell:

  Ett rungande ”ja” hördes efter frågan ”väljes Håkan Juholt till ny partiordförande.

  Efteråt spelas Huholts favorit Elvis Presley, ”A little less conversation”

  Karin Thurfjell:

  Till rungande aplåder går Juholt upp i talarstolen.

  – Jag vill säga tack.

  Han vill ge beskedet:

  – We won't back down. Vi kommer inte att vika ner oss!

  Med de orden får den nyvalde ledaren nya applåder.

  – We won't back down, men there is no easy way out, fortsätter Juholt.

  Karin Thurfjell:

  – Tack, tack alla. Jag är stolt och ödmjuk över det här förtroendet, säger Juholt och avslutar med samma ord som nyss:

  – We won't back down.

  Applåderna är ihållande.

  Karin Thurfjell:

  Nu fortsätter den allmänpolitiska diskussionen.

  Kongressen håller på till klockan 19 ikväll, och sätter igång igen klockan 09.50 imorgon.

  Karin Thurfjell: Nu stänger vi dagens direktrapportering från S-kongressen, men naturligtvis drar vi igång igen imorgon. Så häng med här på SvD.se för att höra nyvalde partiledaren Håkan Juholts tal klockan 10.00.

  Tack alla som följt oss idag, och för alla intressanta frågor!

  Annons
  Annons
  X

  Håkan Juholt hälsar på Lisbeth Palme och Ingvar Karlsson.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 7

  Mona Sahlin.

  Foto: SCANPIX Bild 2 av 7
  Foto: SCANPIX Bild 3 av 7
  Foto: SCANPIX Bild 4 av 7
  Foto: SCANPIX Bild 5 av 7
  Foto: JENNY ALVÉN Bild 6 av 7
  Foto: TOMAS ONEBORG Bild 7 av 7
  Annons
  X
  Annons
  X