Annons
X
Annons
X

Diplomatiskt krig om Snowden

Nu trappas det diplomatiska kriget om Edward Snowden upp. Venezuela erbjuder asyl och Nicaragua säger halvt ja.

– Asylbesluten för både Assange och Snowden är politiska handlingar från Latinamerika mot USA, säger professorn i Latinamerikakunskap Fredrik Uggla.

Men Snowden som fått sitt pass indraget kan bli kvar på Moskvas flygplats på obestämd tid.

[object Object]
Edward Snowden trädde fram i den brittiska tidningen The Guardian som den som läckt uppgifterna om övervakningsskandalen i USA. Foto: THE GUARDIAN/AP

Historien om Edward Snowden, som tycks vara hämtad från en spionroman, fortsätter. Nu verkar det bli Latinamerika nästa för honom.

På fredagen erbjöds Snowden, som sökt asyl i över 20 länder, asyl i Venezuela. Han fick även ett halvt ja från Nicaragua. Det finns dock inga tecken på att Snowden som fått hårdnackade nej från många länder har lämnat transitområdet på Moskvas flygplats.

– Asylbesluten är inte förvånande, säger Fredrik Uggla, professor i Latinamerikastudier vid Stockholms universitet.

Annons
X

Han pekar på att det finns en tydlig hållning mot USA i de här länderna

– Att ge politisk asyl är ett politiskt instrument från deras sida och följer en tidigare linje av profileranden. Det finns dessutom en lång tradition av att ge politisk asyl i Latinamerikanska länder.

Fredrik Uggla säger också att det finns en grupp av länder i Latinamerika med radikala vänsterpresidenter som för en radikal linje mot USA. Det rör sig om framförallt om Nicaragua, Venezuela, Bolivia och Ecuador.

– Kom ihåg att Julian Assange från Wikileaks beviljats asyl på Ecuadors ambassad. Det står helt klart att både Assange och Snowden är politiska handlingar gentemot USA – de här länderna är ju inte kända för pressfrihet, säger Fredrik Uggla.

De generösa asylerbjudandena kan tolkas som att de politiska spänningarna åter blossar upp i världen på grund av Snowdenafären. Denna gång mellan Syd- och Nordamerika. Asylbeslutet kom nämligen bara en dag efter att vänsterledarna i Sydamerika samlats för att kritisera beslutet att att Bolivias president Evo Morales plan tvingades vända under en resa i Europa efter att det kommit uppgifter om att Snowden var ombord. Uppgifter som var felaktiga.

Bolivias FN-ambassadör Sacha Llorentty Solíz sade sig efteråt vara säker på att ordern om att tvinga ned Morales plan kom från USA, enligt Reuters.

Och nu har han alltså fått asyl av presidenten i ett annat land i Sydamerika – Venezuela – och det har i sin tur löst ut inrikespolitiska spänningar i Venezuela.

Frågan är om asylbeslutet har en direkt en koppling till affären med att Bolivias statschef tvingade vända sitt plan?

– Flyghändelsen spär självklart på debatten, men asylbeslutet hade kunnat komma när som helst. Det är en så politisk stor fråga att positionera sig mot USA för de här länderna, säger Fredrik Uggla.

Uggla säger att det också handlar om att stärka sig inrikespolitiskt för presidenterna i Latinamerika, som ofta inte kan stoltsera med starka ekonomier.

I Venezuela kritiserar mycket riktigt oppositionsledaren Henrique Capriles sin president Maduros asylbeslut. Att ge asyl till Snowden är ett sätt för Maduro att rikta uppmärksamhet mot något annat än landets många problem, anser han: Det ”löser inte den ekonomiska katastrofen, den rekordhöga inflationen, den kommande devalveringen, den ökade osäkerheten” samt bristen på viss mat och vissa produkter, skrev Capriles via mikrobloggtjänsten Twitter, enligt AFP.

Vita huset kommenterade inte att Venezuela beviljat Edward Snowden asyl, hette det i ett besked från presidenthögkvarteret i Washington DC som kom under natten mot lördag, svensk tid.

Hur Snowden, vars pass dragits in, ska kunna ta sig från transitområdet på Moskvas flygplats där han nu tycks befinner sig till Venezuela är oklart.

Presidenten i Nicaruagua, Daniel Ortega, som ansträngt sig för att hålla en god relation med USA var något försiktigare och gav ett luddigare ja-besked: Enligt nyhetsbyrån AP sade han på fredagen i ett tal i Managua att han var villig att ge asyl ”om omständigheterna tillåter det”, utan att närmare gå in på vad det kan betyda.

USA vill alltså åtala Edward Snowden – som i sin tur var den som avslöjade hur USA bedrivit omfattande avlyssning runt om i världen.

Snowdenfrågan har växt till en varböld för USA:s president Barack Obama – inte bara genom kyliga Rysslandsrelationer och bottenfrusna diton till Latinamerika. Obamas största problem är att EU:s toppar gått i taket sedan den tyska tidskriften Der Spiegel avslöjade att USA även låtit avlyssna EU:s institutioner och EU-länder, den gångna helgen.

Barack Obama har tidigare hållit en låg profil men hade i veckan ett telefonmöte med Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Redan på måndag, den 8 juli, ska representanter för Tysklands och USA:s säkerhetstjänster mötas för att vidare diskutera avlyssningen.

Frågan är vad som händer med Edward Snowden nu. Professorn i Latinamerikakunskap Fredrik Uggla har sin uppfattning klar.

– Så länge Snowden fysiskt inte kan åka till Venezuela händer lite. Han kan mycket väl fastna i transithallen i Moskva och därmed hamna i samma limbosituation på så kallat exterritoriellt område som Julian Assange – som beviljats asyl på Ecuadors ambassad i London, men som inte tar sig någonstans.

Mer om skandalen kring IT-spioneriet i USA

PLAN ”Tagit extrema säkerhetsåtgärder” svd.se AGRELL ”Sociala medier som syltkar” svd.se SVENSK EXPERT ”Det är större än Watergate” svd.se HONGKONG ”Därför kunde Snowden fly” svd.se BRANDEL Något Stasi kunnat drömma om svd.se AVSLÖJAT ”IT-jättar hjälper USA spionera” svd.se
Annons
Annons
X

Edward Snowden trädde fram i den brittiska tidningen The Guardian som den som läckt uppgifterna om övervakningsskandalen i USA.

Foto: THE GUARDIAN/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X