EU tar strid efter Rysslands portande av svensk

Europaparlamentets talman David Sassoli är en av åtta EU-medborgare, däribland en svensk, som belagts med inreseförbud av Ryssland. Nu kallar EU-kommissionen Rysslands EU-ambassadör till ett möte.
Europaparlamentets talman David Sassoli är en av åtta EU-medborgare, däribland en svensk, som belagts med inreseförbud av Ryssland. Nu kallar EU-kommissionen Rysslands EU-ambassadör till ett möte. Foto: Yves Herman/AP/TT

EU-kommissionen har kallat upp Rysslands EU-ambassadör för att ansikte mot ansikte delge honom unionens missnöje med Moskvas senaste sanktionsbeslut – som bland annat rör en svensk.

Under strecket
TT-AFP
Publicerad
Annons

"Ambassadör Tjizjov informerades om EU-institutionernas och EU-ländernas kraftfulla fördömanden av och starka motstånd mot beslutet, som var helt igenom politiskt motiverat och saknar rättslig grund", skriver EU-kommissionen i ett uttalande efter mötet.

Det var i fredags som Ryssland svartlistade åtta EU-medborgare, bland dem en svensk FOI-chef och Europaparlamentets talman David Sassoli. Åtgärden innebär att de åtta beläggs med inreseförbud till Ryssland. Den beskrivs som ett svar på EU:s sanktioner mot Moskva med anledning av bland annat förgiftningen av den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons