Annons
X
Annons
X

Diplomat misshandlad i Minsk

Den vitryske presidenten Alexander Lukasjenko fortsätter att möta demonstrationer med brutalt våld. I onsdags kväll blev en svensk diplomat misshandlad och han var en bland de många gripna.

(uppdaterad)

Protesterna mot den diktatoriska regimen har under de senaste veckorna organiserats via sociala nätverk på internet. För en dryg vecka sedan greps över 70 personer i samband med en demonstration i centrala Minsk. I onsdags kväll var det dags igen och nu råkade också journalister och diplomater illa ut. David Emtestam, förstesekreterare på den svenska ambassaden, greps av specialpolis och fick motta flera sparkar mot kroppen.

Det är vanligt att ambassadpersonal rör sig ute på gator i samband med fredliga demonstrationer för att skaffa sig en egen uppfattning om vad som händer i samhället. Men det är högst ovanligt att personer med diplomatisk status attackeras på det här sättet.

David Emtestam fick i går själv inte uttala sig om några detaljer i samband med gripandet, men utrikesminister Carl Bildt var mycket upprörd.

Annons
X

–Detta är fullständigt oacceptabelt och utgör återigen en bekräftelse på landets bristande respekt för grundläggande demokratiska rättigheter, sade Carl Bildt i ett uttalande och berättade också att den vitryske ambassadören i Stockholm kallats upp för att motta en protest.

Även ett stort antal journalister greps. Enligt USA-stödda Radio Svobodas journalist Oleg Gruzdilovitj, som själv greps, häktades minst 19 journalister vid den senaste demonstrationen.

–De slog mig på ben och händer och här sitter jag nu utan skor. Vi greps, kastades ned på golvet, slogs och förbannades, berättade Gruzdilovitj på telefon från polisbussen till sin radiokanal.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det politiska klimatet i Vitryssland har blivit värre och värre efter det kritiserade presidentvalet i december. Inför valet hade diktatorn Lukasjenko anslagit en försonligare linje och tillåtit medtävlare att bedriva valkampanj. Men när valresultatet presenterades och Oktobertorget fylldes med demonstranter slog Lukasjenkos militär och polis till stenhårt.

  Därefter har trycket på oppositionen bara ökat. De presidentkandidater som greps valnatten misshandlades i många fall svårt och de har i senare rättegångar dömts till årslånga fängelsestraff. De demokratiska reglerna är helt satta ur spel, något som understryks av onsdagskvällens agerande mot journalister och diplomater.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X