Dioxinet biter sig fast i svenska landskap

Halterna av mycket giftiga dioxiner i Sverige sjunker för långsamt enligt Naturvårdsverket. Historiska utsläpp från pappersindustrin sprider fortfarande gifter och även nya mindre utsläppskällor som småskalig vedeldning behöver åtgärdas. Arkivbild.
Halterna av mycket giftiga dioxiner i Sverige sjunker för långsamt enligt Naturvårdsverket. Historiska utsläpp från pappersindustrin sprider fortfarande gifter och även nya mindre utsläppskällor som småskalig vedeldning behöver åtgärdas. Arkivbild. Foto: Mats Andersson/ TT

Nivåerna av extremt giftiga dioxiner i svenska vatten och landskap är oacceptabelt höga. Trots flera decenniers arbete är en giftfri miljö utom räckhåll med dagens insatser, enligt Naturvårdsverket. Satsningen på stora isolerade källor har varit för ensidig.

Under strecket
Helena Björk/TT
Publicerad
Annons

Enligt Sveriges miljömål ska utsläpp av dioxiner från så kallade punktkällor kartläggas och minimeras till 2030. Samtidigt säger Naturvårdsverket nu att fokus på punktkällor kan vara ett skäl till att minskningen gått för långsamt – man missar de många små och spridda utsläppen från så kallade diffusa källor.

– Jag skulle inte säga att det varit en felsatsning. Det har varit effektivt att gå på de stora källorna, men det sista och svåraste har vi kvar, säger Markus Klar, handläggare på Naturvårdsverkets avfallsenhet och samordnare av rapporten.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons