Annons

Björn Billing:Dinosaurien som fick rockstjärnestatus

Diplodocus carnegii i Dorchester under den pågående brittiska turnén.
Diplodocus carnegii i Dorchester under den pågående brittiska turnén. Foto: Stuart Fretwell/Alamy

När Natural History Museum i London meddelade att man tänkte montera ned ”Dippy” väckte det ramaskri. De starka känslorna för den gamla kopian av ett amerikanskt fossilfynd kastar ljus över hur kulturarv och nationalikoner tar form.

Under strecket
Publicerad

Teckning från John Bell Hatchers rapport om Diplodocus (1901), som kung Edvard VII fick syn på hos Carnegie.

Dinosauriemodellen presenteras vid en ceremonin i Natural History Museum i London den 12 maj 1905.

Foto: Natural History Museum

Demonstration bredvid Dippy av Extinction Rebellion i april i år, i Kelvingrove Art Gallery and Museum i Glasgow.

Foto: Leda Bartolucci

Just nu befinner sig en dinosaurie på turné genom Storbritannien. Det rör sig om ett över 20 meter långt Diplodocus-skelett som tidigare har mött besökarna när de trätt in i den katedralliknande entrésalen i Londons Natural History Museum. I över ett sekel har dinosaurien utgjort museets mest kända och populära föremål. Inte bara det: ”Dippy” har fungerat som en av huvudstadens turistmagneter som dragit till sig miljontals människor genom åren.

Därför blev det ett ramaskri när museet i ett pressmeddelande den 19 januari 2015 berättade att man tänkte byta ut Dippy mot ett skelett av en blåval. Valen skulle fungera som en angelägen symbol för artutrotning och andra antropogena miljöproblem. På bara några timmar hade protestgrupper bildats på Facebook, och på Twitter trendade hashtaggen #SaveDippy. Namninsamlingar organiserades; efter ett par dagar hade en av dem fått 30 000 underskrifter. Petitioner skickades till Storbritanniens regeringskansli med krav att lämplig myndighet ska intervenera. ”Dippy är älskad runtom i världen och utgör ett brittiskt monument, ett kulturarv”, argumenterade en petition, medan en annan krävde att skattemedlen till Natural History Museum ska strypas ifall museet inte backar från sina planer. Att avlägsna Dippy från museet skulle vara som att plocka ner Nelson från sin pelare på Trafalgar Square, skrev en person på Twitter.

Annons
Annons
Annons