Dingoflock i Australien.
Dingoflock i Australien. Foto: Jurgen Christine Sohns/TT

Dingo sjunger i grupp för att visa glädje

I en större grupp är det praktiskt med individuella namn eftersom man kan kalla på varandra och säga vem man är när man kommer. Det kan ske med röst och med dofter.

Publicerad

I början av 2000-talet kom en stor nyhet: delfiner kallar varandra vid namn. Alla har de ett särskilt läte med vilket de presenterar sig för nya delfiner och kallar på varandra. Delfiner är inte de enda djur som har namn. Papegojor får ett namn av sina föräldrar. Dödskalleapor har ett särskilt ”tjack”-läte för varje individ. Fladdermöss har namn som de kallar på varandra med för att kunna hålla ihop i mörker. Särskilt i en stor grupp kan detta vara praktiskt. Att ha namn är praktiskt eftersom man kan kalla på varandra och säga vem man är när man kommer. Identitet anges inte bara med hjälp av rösten.

Hyenor lever i flytande sociala relationer där honorna dominerar. I kontakterna med varandra använder de doftsignaler från analkörtlarna, signaler som förekommer i 252 olika kombinationer och bildar en individuell profil som förändras med tiden. Till dessa dofter fogas nya från andra medlemmar i gruppen, så att utomstående som kommer förbi kan få en tydlig bild både av de individer som lever på en plats – deras ålder, kön, rang, hälsa och kanske sinnesstämning – och av hela gruppens styrka.